Trumpov nekdanji šef kampanje v zapor za sedem let in pol

Lobist med sojenjem ni kazal obžalovanja in se je večkrat zlagal. Svoj ton je spremenil šele po izreku kazni v Alexandrii.
Fotografija: Potem ko ga je porota v Alexandrii spoznala za krivega, je Manafort privolil v sodelovanje s tožilci in priznal krivdo za obtožbe v Washingtonu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Potem ko ga je porota v Alexandrii spoznala za krivega, je Manafort privolil v sodelovanje s tožilci in priznal krivdo za obtožbe v Washingtonu. FOTO: Reuters

Nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu so zaradi neprijavljenega lobiranja in delovanja za tuje interese v ZDA danes na sodišču v Washingtonu prisodili dodatnih 43 mesecev zapora. Skupaj s kaznijo, ki so mu jo izrekli prejšnji teden zaradi finančnega kriminala, bo moral za zapahi preživeti sedem let in pol.

Sodnica Amy Berman Jackson je danes dejala, da Manafort ni državni sovražnik številka ena, a da tudi ni žrtev. Pripomnila je, da lobist med sojenjem ni kazal obžalovanja in da se je večkrat zlagal. Svoj ton pa je Manafort spremenil šele po izreku kazni v Alexandrii prejšnji teden.

Manaforta je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve 2016 na strani Donalda Trumpa, čeprav pa sodelovanja z Rusi za izvolitev Trumpa ni bil obtožen ne v Alexandrii in ne danes v Washingtonu. V Alexandrii ga je ekipa posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja obtožila skrivanja denarja, ki ga je služil v Ukrajini z delovanjem za ruske interese, pred ameriško davkarijo in bančnih prevar.

Nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpaso zaradi neprijavljenega lobiranja in delovanja za tuje interese v ZDA prisodili dodatnih 43 mesecev zapora. FOTO: Rick Loomis/Afp
Nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpaso zaradi neprijavljenega lobiranja in delovanja za tuje interese v ZDA prisodili dodatnih 43 mesecev zapora. FOTO: Rick Loomis/Afp


Sodnik T.S. Ellis mu je prejšnji teden prisodil 47 mesecev zapora in plačilo 25 milijonov dolarjev odškodnine. Muellerjevi tožilci so ga prav tako na zveznem sodišču, vendar v Washingtonu, obtožili, da je delal kot lobist za tuje interese, ne da bi se ustrezno registriral. Tudi tu gre za delo za proruske interese v Ukrajini oziroma za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki ga je podpiral ruski predsednik Vladimir Putin.

Potem ko ga je porota v Alexandrii spoznala za krivega, je Manafort privolil v sodelovanje s tožilci in priznal krivdo za obtožbe v Washingtonu. Nato je tožilcem ponovno lagal, zaradi česar je dogovor padel v vodo, tožilstvo pa je zahtevalo najvišjo kazen deset let zapora.

Berman Jacksonova mu je danes izrekla kazen v višini 43 mesecev, ki jo bo prestajal takoj za tisto iz Alexandrie. Sodnica bi sicer lahko izrekla tudi enotno kazen, kar pomeni, da bi Manafort v zaporu skupno preživel manj časa.

Preberite še:

Komentarji: