Ukrajina Rusijo obtožuje oborožene invazije

Viktor Janukovič obljublja, da se bo vrnil v Ukrajino in prisega, da policiji ni ukazal, naj strelja na protestnike.

Objavljeno
28. februar 2014 07.36
Posodobljeno
28. februar 2014 07.40
APTOPIX Ukraine Protests
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

19:04: Novo zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je pripravljeno čimprej obnovitvi pogajanja o pridružitvenem sporazumu z Evropsko unijo.

18:16: Potem ko so ukrajinske oblasti v četrtek Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosile za pomoč, je danes generalna direktorica sklada Christine Lagarde po pročanju STA dejala, da situacija v Ukrajini ni kritična.

»V tem trenutku ne vidimo ničesar, kar bi bilo kritično in vredno paničnega odziva,« je Lagardova dejala po pogovoru z nemškim zunanjim ministrom Frank-Walterjem Steinmeierjem o Ukrajini.

Lagardova je tudi kritizirala različne navedbe o obsegu denarne pomoči, ki naj bi jo potrebovala Ukrajina, in, kot piše STA, pozvala k nujnosti »zanašanja na dejstva« ter k čakanju na »ustrezno oceno« dejanskih potreb te države.

16:51: Ukrajinsko tožilstvo je notranjemu ministrstvu naročilo, naj v prihodnjih 10 dneh v povezavi z žrtvami nasilja v Kijevu aretira 24 uradnikov. Na seznamu osumljencev je vodja varnostne službe Oleksandr Jakimenko, nekdanji notranji minister Vitalij Zaharčenko in šef posebnih enot policije berkut Sergej Kusjuk.

15:33: »Hočem se opravičiti vsem, ki ste in še vedno trpite, je povedal Janukovič. Tiskovno konferenco je zaključil s svarilom tistim, ki so ga vrgli z oblasti: »Prosim prenehajte s temi zločini, za njih boste odgovarjali.«

14:15: Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v ruskem mestu Rostov začel s prvo tiskovno konferenco po padcu njegove vlade. »»Nihče me ni odstavil«. Ukrajino sem moral zapustiti, ker je bilo ogroženo moje življenje, življenja mojih ljubljenih. Še naprej se nameravam boriti za prihodnost Ukrajine. Proti vsem tistim, ki jo poskušajo zavzeti z ustrahovanjem in terorjem. Politično moč v Ukrajini so dobili nacionalisti, fašizmu naklonjeni mladi ljudje, ki predstavljajo manjšino ukrajinskega ljudstva. To je anarhija, teror in kaos.«

Odstavljeni predsednik obljublja, da se bo v domovino vrnil, ko bo dovolj varno. Za zdaj ostaja v Rostovu, kjer živijo njegovi stari prijatelji, ki so mu tudi ponudili zatočišče. »Sram me je. Ukrajincem se opravičujemo za to, kar se je zgodilo v Ukrajini in da nisem imel dovolj moči, da bi poskrbel za stabilnost.« Zatrdil je, da policiji ni ukazal, naj strelja na protestnike, a imajo policisti po njegovih besedah pravico do samoobrambe.

Omenil je tudi zaostrovanje razmer na Krimu: »Vse, kar se dogaja na Krimu, je naravna posledica upora drhali v Kijevu. Prepričan sem, da je vsakršno vojaško posredovanje nedopustno. Mislim, da mora Ukrajina ostati enotna in združena

Dodal je, da nima nikakršnih informacij o vpletenosti ruske vojske v dogodke na Krimu. »To so le govorice.« Sam ostro nasprotuje kakršnikoli invaziji na Ukrajino. Z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom se menda od prihoda v Rusijo še ni srečal, je pa z njim govoril po telefonu. Presenečen je, da Putin od njegove odstavitve še ni komentiral razmer v Ukrajini. »Ker poznam osebnost Vladimirja Putina, sem presenečen, da je še vedno tiho, tako zadržan,« je povedal.

14:05: Vitalij Kličko je novinarjem v parlamentu povedal, da se namerava nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko, ki so jo šele pred dnevi izpustili iz zapora, potegovati za predsedniški položaj. To mu je menda zaupala med telefonskim pogovorom v sredo. Potrdil je še, da je še vedno aktualna tudi njegova kandidatura: »V tem ne vidim nič spornega, bo pa izgledalo nekoliko nenavadno, če bodo opozicijske sile tekmovale druga z drugo.

13:22: Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so ukrajinske oblasti znova prevzela nadzor nad krimskima letališčema.

13:09: Ukrajinska obmejna policija za britanski Reuters povedala, da je danes prek Krima iz Rusije v Ukrajino poletelo več kot 10 ruskih vojaških helikopterjev.

12:26: Ukrajinsko tožilstvo je sporočilo, da bodo od Rusije zahtevali izročitev nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča, če bo potrjeno, da se res nahaja na ozemlju njihove vzhodne sosede.

12:03: Švicarsko tožilstvo je odprlo preiskavo proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču in njegovemu sinu Aleksandru zaradi pranja denarja, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah Reutersa je policija že začela preiskovati prostore njegovega podjetja v Ženevi.

11:55: Ukrajinska vlada bo storila vse za stabilizacijo razmer v finančnem in gospodarskem sektorju, je danes sporočil začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

11:54: Vodja proruske stranke Enotnost Sergej Aksjonov, ki je včeraj prevzel položaj premiera ukrajinske avtonomne republike Krim, je sporočil, da so razmere na polotoku pod nadzorom. Kot poroča Kyiv Post, so iz njegovega urada administracijam na Krimu sporočili, naj delujejo kot običajno. »Življenja in varnost prebivalcev Krima niso ogrožena,« je še dodal.

11:47: Začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je s položaja poveljnika ukrajinskih oboroženih sil razrešil admirala Jurija Iljina, poroča portal Kyiv Post. Tega je na položaj pred nekaj dnevi imenoval zdaj že odstavljeni predsednik Viktor Janukovič. Po navedbah britanske mreže BBC so admirala Iljina včeraj zaradi srčnega napada prepeljali v bolnišnico.

9:58: Avstrija je zaradi morebitnih kršitev človekovih pravic, krvavega boja za oblast in suma korupcije do nadaljnjega zamrznila bančne račune 18 Ukrajincev, piše STA. Tako je ukrepala po prošnji nove ukrajinske vlade. Kot opozarjajo na Dunaju, je zamrznitev začasni ukrep, dokler ne bo začel veljati ustrezen ukrep na celotni ravni EU.

9:52: Ukrajinski parlament je Rusijo pozval, naj preneha s potezami, ki izpodbijajo ukrajinsko ozemeljsko celovitost. Vrhovna rada je varnostni svet Združenih narodov prosila, naj skliče zasedanje, na katerem bo razpravljal o težavah, ki pestijo Ukrajino.

9:49: Začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je sklical izredno zasedanje vodstva ukrajinskih varnostnih sil, ki bodo razpravljale o zaostrovanju razmer v avtonomni republiki Krim. Tudi Turčinov je, tako kot notranji minister Avakov, ruske sile obtožil vpletenosti v eskalacijo dogodkov na polotoku ob Črnem morju. Parlamentu je predlagal glasovanje o pozivu Rusiji, naj spoštuje Ukrajinsko ozemeljsko celovitost.

***

Simferopol − Medtem ko se razmere v Kijevu čedalje bolj stabilizirajo − naposled je začela delati začasna vlada −, so oči tako ukrajinske kot mednarodne javnosti uprte predvsem proti avtonomni republiki Krim, kamor se je, kot kaže, preselilo vrenje s Trga neodvisnosti.

Dan po tem, ko so parlament in vladne stavbe v Simferopolu, glavnem mestu ukrajinske avtonomne republike Krim, zasedli oboroženi moški in izobesili ruske zastave, o podobnem dogodku poročajo tudi s tamkajšnjega letališča. Tiskovna agencija Interfax je poročala, da je letališče v zgodnjih jutranjih urah zasedlo 50 oboroženih moških z zastavami ruske mornarice. Moški patruljirajo v okolici letališča, pri tem pa ne odgovarjajo na vprašanja, kdo so, od kod prihajajo in s kakšnim namenom so tam. Poleg tega je po navedbah agencije AFP pred letališčem tudi nekaj neoboroženih proruskih aktivistov, ki pravijo, da vzdržujejo red. »Smo proti fašizmu in nacionalizmu. Ostali bomo pred letališčem,« je povedal eden od njih. Kljub navzočnosti oboroženih neznancev letališče po pisanju AFP obratuje normalno.

Letališče v Simferopolu pa po besedah začasnega ukrajinskega notranjega ministra Arsena Avakova ni edino, ki so ga davi zasedli oboroženi moški. Kot je sporočil, so namreč tudi vojaško letališče v kraju Sevastopol, kjer ima oporišče ruska črnomorska flota, brez nasilja ali prelivanja krvi zavzeli pripadniki ruske mornarice. »Dogodke ocenjujem za oboroženo invazijo in okupacijo, ki krši vse mednarodne sporazume in norme,« je dejal Avakov.

Ruska črnomorska flota je pozneje zanikala obtožbe ukrajinskega notranjega ministrstva, da so njihove sile vpletene v zasedbo in blokado vojaškega letališča na polotoku Krim. Kot je po navedbah agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik ruske flote, se njihove enote niso pomaknile proti letališču, »kaj šele, da bi sodelovale pri njegovi blokadi«. Sporočil je še, da so zaradi nestabilnih razmer na polotoku povečali dejavnost protiterorističnih enot, da bi zavarovali območja, kjer je nastanjena flota ter osebje in njihove družine.

Pozivi Kremlju, naj spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine

Napetost v avtonomni republiki Krim na jugovzhodu Ukrajine narašča že vse od menjave oblasti v Kijevu in bega pred dnevi odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Kot smo že poročali, je po sredinih spopadih med privrženci in nasprotniki novega ukrajinskega vodstva skupina oboroženih moških včeraj ob zori zasedla parlament in vladne stavbe v Simferopolu ter izobesila rusko zastavo. Vladnim uslužbencem so preprečili vstop in zavrnili možnost pogajanj. Poleg tega so proruski poslanci regionalnega parlamenta odstavili regionalno vlado, ki je podprla novo začasno vlado v Kijevu, in sklenili še, da bodo o usodi regije odločali volivci − na referendumu o neodvisnosti, ki ga bodo izvedli 25. maja.

Zaradi naraščanja napetosti na Krimu sta ukrajinska vojska in policija v pripravljenosti, urad generalnega tožilca pa je sprožil preiskavo. Rusija se je na vrenje odzvala s sprejetjem dodatnih varnostnih ukrepov v oporišču ruske mornarice v Sevastopolu, ruski predsednik Vladimir Putin pa je z vojaškimi vajami na zahodu države mobiliziral okoli 150.000 vojakov.

Na razkazovanje ruskih mišic se je včeraj odzval začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov, ki je sporočil, da bo Kijev vsakršne premike ruskih sil zunaj območij njihovih oporišč ob Črnem morju razumel kot dejanje vojaške agresije. Na napeto ozračje je opozoril tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je Moskvo pozval, naj se vzdrži vseh ukrepov, ki bi še zaostrili razmere na Krimu ali privedli do nesporazumov. Pozivi Rusiji, naj spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine, so se vrstili tudi iz EU in ZDA.

Janukovič: Še vedno sem predsednik

Včeraj se je po večdnevnem molku in begu naposled oglasil odstavljeni predsednik Viktor Janukovič. Sporočil je, da je še vedno zakoniti predsednik Ukrajine in da jugovzhod države ne bo sprejel »brezvladja« voditeljev, ki jih je izbrala drhal. Moskvo je prosil, naj poskrbi za njegovo osebno varnost, kar je Kremelj, kot so sporočili pozneje, tudi storil. Janukovič bo danes predvidoma nagovoril državljane.