Turčija k pristanku prisilila še armensko letalo

Turške oblasti preiskujejo armensko letalo, ki naj bi v sirsko mesto Alep dostavilo humanitarno pomoč.

Objavljeno
15. oktober 2012 14.59
TURKEY-ARMENIA-SYRIA-CONFLICT-AVIATION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Istanbul - Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je armenski letalski prevoznik Turčijo pred vzletom obvestil, da ima na krovu letala humanitarno pomoč, namenjeno prebivalcem obleganega sirskega mesta Alep. »Dovoljenje za prelet ozemlja smo dali pod pogojem, da letalo pristane in svojo pot nadaljuje šele, ko pregledamo tovor,« je za AFP povedal predstavnik turških oblasti.

Podobno kot sirsko potniško letalo, so tudi armensko na letališče v Erzurumu pospremila turška vojaška letala. »Letalo bo smelo nadaljevati svojo pot, če na krovu ne bomo našli nič drugega [kot humanitarno pomoč],« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz turškega zunanjega ministrstva.

Tiskovni predstavnik armenskega zunanjega ministrstva Tigran Balaian je poudaril, da je šlo za v naprej predviden pristanek, s katerim je Armenija soglašala.

Pomoč Armencev v mestu Alep

Humanitarna pomoč na krovu letala je bila zbrana med kampanjo »Pomagaj bratu«. Organizator kampanje Vahan Hovanisian je povedal, da v Siriji, predvsem v mestu Alep, živi manjša skupnost Armencev - med 60.000 in 100.000 ljudi.

Turčija je že prejšnji teden k pristanku prisilila sirsko letalo, namenjeno iz Moskve v Damask. Medtem ko Rusija vztraja, da na potniškem letalu ni bilo orožja, so turške oblasti sporočile, da so med tovorom našle vojaško opremo ruskega proizvajalca in strelivo. Po besedah premiera Recepa Tayyipa Erdogana je bil tovor namenjen sirski vojski.