Ukrajina korak stran od podpisa sporazuma z EU

Ukrajinski parlament danes ni glasoval o odhodu Timošenkove v Nemčijo, kar je pogoj za podpis sporazuma z EU.

Objavljeno
13. november 2013 19.21
UKRAINE-EU-RUSSIA-PARLIAMENT-TYMOSHENKO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kijev - Ukrajinski parlament je danes končal izredno zasedanje, ne da bi glasoval o dovoljenju nekdanji premierki Juliji Timošenko za zdravljenje v Nemčiji, saj delovni skupini ni uspelo oblikovati ustreznega zakona. To oddaljuje možnost, da bi Ukrajina konec meseca z EU sklenila pridružitveni sporazum, saj je pogoj izpustitev Timošenkove.

Predsednik parlamenta Volodimir Ribak je zasedanje končal, ker delovna skupina, sestavljena iz poslancev vladne Stranke regij in opozicije, ni pripravila nobenega predloga zakona, ki bi omogočil odhod Timošenkove in o katerem bi nato lahko poslanci glasovali.

Poslanci opozicije so odločitev Ribaka pospremili z vzkliki Sramota.

Ribak je naslednje redno zasedanje parlamenta sklical za 19. november, dan po srečanju zunanjih ministrov EU.

Litva prepričana, da je sporazum mogoče rešiti

Evropska odposlanca, bivši poljski predsednik Aleksander Kwasniewski in bivši predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox, ki sta bila danes navzoča na zasedanju parlamenta, naj bi v četrtek EU predstavila končno poročilo pred vrhom vzhodnoevropskega partnerstva v Vilniusu 28. in 29. novembra, ko naj bi Ukrajina z EU podpisala pridružitveni sporazum.

Litovsko predsedstvo EU je sicer prepričano, da je mogoče sporazum še rešiti. »Predsednik Viktor Janukovič lahko reši sporazum, če bo prevzel vodenje in odgovornost,« je v Vilniusu dejal litovski zunanji minister Linas Linkevicius.

»Seveda položaj ni dober, ker je nejasen. Očitno obstaja politična volja za podpis sporazuma, ki pa ni podprta s konkretnimi koraki,« je dodal.

Opozicija: Predsednik hoče načrtno spodkopati sporazum

Vodja ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk pa je danes obtožil ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, da želi spodkopati sporazum z EU.

Kot je dejal, je Janukovičeva vladajoča Stranka regij zavrnila obravnavo predloga zakona o odhodu Timošenkove v tujino, iz predsednikovega urada pa so mu tudi pisno odgovorili, da »Janukovič ne namerava pomilostiti Timošenkove«. »To je odgovor na vprašanje, ali je pripravljen podpisati sporazum,« je dodal.

»Janukoviču želimo sporočiti: potovanja v Moskvo ne koristijo. Ne more barantati z interesi države, država vam ne bo oprostila,« pa je dejal glede skrivnostnega potovanja Janukoviča v soboto v Rusijo, ki sklenitvi pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU ni naklonjena.

Premier: Najprej normalizacij odnosov z Rusijo

Moskva si želi, da bi Ukrajina pristopila k ruski carinski uniji z Belorusijo in Kazahstanom, zagrozila pa je tudi s povračilnimi gospodarskimi ukrepi.

Da sporazumu z EU slabo kaže, je pokazal tudi torkov poziv poslancev Stranke regij in ukrajinskega združenja industrialcev Janukoviču, naj za leto dni preloži podpis sporazuma, da bi se ukrajinska industrija bolje pripravila na evropske zahteve. Janukovič je od vlade že zahteval, naj takoj preuči njihov predlog.

Ukrajinski premier Nikolaj Azarov je na začetku seje vlade danes izpostavil, da je »prvo gospodarsko vprašanje države normalizacija odnosov z Rusijo«.

Sporazum - zasuk Ukrajine od Moskve k EU

Timošenkova pa je v torek v pismu ukrajinsko civilno družbo in opozicijo, ki je sicer naklonjena približevanju EU, pozvala, naj storijo vse, da bi bil sporazum podpisan. »Ne smemo dovoliti, da strahovi predsednika Viktorja Janukoviča uničijo evropsko pot Ukrajine,« je poudarila.

Pridružitveni sporazum z Ukrajino je pomemben, saj bi bil prvi tovrsten sporazum med unijo in njenimi vzhodnimi sosedami. Pomemben je predvsem zaradi geopolitičnih učinkov, saj bi Ukrajino odločno preusmeril od Moskve k EU.

Timošenkova je bila oktobra 2011 obsojena na sedem let zapora zaradi zlorabe oblasti. Že kako leto se zaradi težav s hrbtenico zdravi v bolnišnici zunaj zapora v Harkovu.