Ukrajinski konflikt po začetku splošne mobilizacije

Razvoj dogodkov spremljamo v živo. Ukrajina je začela z vpoklicom rezervistov, ruska vojska pa obkoljuje vojašnice na Krimu.

Objavljeno
02. marec 2014 15.22
UKRAINE-CRISIS/
S. P., Ma. F., Delo.si, STA
S. P., Ma. F., Delo.si, STA

21:40: Nato poziva obe strani, naj nemudoma začneta dvostranski dialog, z mednarodnim posredovanjem in z mednarodnimi opazovalci pod okriljem varnostnega sveta OZN ali OVSE.

21:25: Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je po zasedanju Severnoatlantskega sveta izrazil zaskrbljenost nad odločitvijo ruskega parlamenta glede odobritve uporabe oboroženih sil v Ukrajini. Nato poziva Rusijo, naj spoštuje svoje mednarodne zaveze, vrne enote v oporišča in se vzdrži vsakršnega vpletanja drugje v Ukrajini. Zavezništvo namerava z Moskvo razpravljati o položaju v okviru sveta Nato-Rusija.

21:00: Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel sprejel predlog za ustanovitev misije za ugotavljanje dejstev in kontaktne skupine (po možnosti pod vodstvom OVSE) za začetek političnega dialoga, so sporočili iz nemške vlade.

Kanclerka je v pogovoru očitala Putinu, da je z nesprejemljivo intervencijo na Krimu kršil mednarodno pravo, predvsem glede budimpeškega memoranduma, v katerem se je Rusija leta 1994 zavezala k spoštovanju neodvisnosti in suverenosti Ukrajine. Kršil da je tudi pogodbo o statusu črnomorske flote iz leta 1997. Še enkrat ga je pozvala, naj spoštuje teritorialno celovitost Ukrajine.

Predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta Valentina Matvjenko pa je danes v pogovoru za televizijo Rusija 1 dejala, da »vojna med Rusijo in Ukrajino ni mogoča«. »To sta bratska naroda, oba del slovanskega sveta,« je dejala.

20:10: Poveljnik ukrajinske mornarice Denis Berezovski, ki ga je v soboto na položaj imenoval prehodni predsednik Oleksandr Turčinov, je danes presenetljivo zamenjal stran in prisegel zvestobo proruskim oblastem na Krimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Prisegam, da bom izpolnjeval ukaze vrhovnega poveljnika Avtonomne republike Krim,« je kontraadmiral Berezovski dejal v zaprisegi na štabu ruske črnomorske flote, ki so jo prenašali po televiziji. Dodal je še, da prisega zvestobo prebivalcem Avtonomne republike Krim.

Gre za veliko presenečenje, saj so Berezovskega šele dan prej prehodne oblasti, ki so strmoglavile predsednika Viktorja Janukoviča, imenovale za poveljnika ukrajinske mornarice.

Po navedbah AFP za zdaj ni jasno, zakaj se je Berezovski odločil za zamenjavo strani, novoimenovani proruski premier Krima Sergej Aksjonov, ki ga nove oblasti v Kijevu ne priznavajo, pa je na skupni novinarski konferenci z Berezovskim dejal, da gre za »zgodovinski dogodek«.

18:35: Zaradi resnosti situacije v Ukrajini se britanski ministri ne bodo udeležili paraolimpijskih iger v Sočiju, je na družbenem omrežju zapisal britanski premier David Cameron.

18:15: Ruska državna televizija Channel One je danes sporočila, da zaradi krize v Ukrajini odpoveduje neposredni prenos podelitve prestižnih filmskih nagrad oskarjev. Namesto filmskega kritika naj bi tako na programu nastopili politiki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

»Zaradi velike količine vesti v zvezi s položajem na Krimu in v Ukrajini ter povečanega zanimanja javnosti za informativni program menimo, da je nemogoče prenašati peturno podelitev oskarjev, še posebej zjutraj,« so sporočili s televizije. Bodo pa predvajali posnetek podelitve oskarjev v ponedeljek opolnoči.

17:15: Več kot 20.000 ljudi se je danes zbralo na shodu v Moskvi v podporo ruskim prebivalcem v Ukrajini, je sporočila ruska policija. Shod je sklicala stranka Enotna Rusija ruskega predsednika Vladimirja Putina. Medtem pa je policija v Moskvi razgnala nasprotnike vojaškega posredovanja v Ukrajini in prijela več sto ljudi.

16:35: Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je danes opozoril Rusijo pred morebitnim vojaškim posredovanjem v Ukrajini in poudaril, da je »nove delitve v Evropi še vedno mogoče preprečiti. »Smo na zelo nevarni poti stopnjevanja napetosti. Obrat je še možen,« je dejal.

»Nujno je, da se vsi odgovorni vzdržijo nadaljnjih korakov, ki jih je mogoče razumeti le kot provokacijo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal. »Vse ostalo bi vodilo do stopnjevanja z negotovimi, najverjetneje dramatičnimi posledicami ter zapravilo več let konstruktivnega sodelovanja za bolj varno Evropo.«

15:55: Zahodne države iz protesta zaradi ruskih dejanj v Ukrajini že odpovedujejo priprave na vrh skupine G8, ki naj bi potekal junija v ruskem Sočiju. ZDA, Velika Britanija, Francija in Kanada so ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslale ostro sporočilo, da ustavljajo vsa pripravljalna pogajanja na vrh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški državni sekretar John Kerry je nato danes popoldne Rusijo še posvaril, da bi lahko izgubila sedež v skupini G8, tvega pa tudi uvedbo gospodarskih sankcij in blokado sredstev v tujini, če bo nadaljevala z aktivnostmi na ukrajinskem polotoku Krim. »Vse opcije so na mizi,« je dejal Kerry za ameriško televizijsko mrežo CNN. Ima pa Rusija še vedno na voljo možnost zmanjšanja napetosti z Ukrajino in Washington bo podprl Rusijo pri vsakem takem poskusu, je še dodal Kerry.

»Če Rusija želi biti država G8, se mora obnašati kot država G8,« je dejal. »Putin ne bo imel vrha G8 v Sočiju, lahko da tudi ne bo več v G8, če se bo to nadaljevalo. Lahko ga bo doletela zamrznitev premoženja ruskih podjetij, ameriška podjetja bi se lahko umaknila, lahko se mu podre še cel kup stvari,« je dejal Kerry.

Odločitev za prekinitev pogajanj na vrh skupine sedmih najbolj razvitih držav in Rusije (G8) je prvi konkretni korak, za katerega se je odločil ameriški predsednik Barack Obama, potem ko je ruski parlament v soboto podprl zahtevo Putina, da mu odobri vojaško posredovanje za zaščito ruskih prebivalcev v Ukrajini.

15:35: Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes izrazil zaskrbljenost nad položajem v Ukrajini. »Stališče Slovenije je, da moramo ohraniti celovitost in nedotakljivost meja Ukrajine,« je dejal. Po njegovem mnenju je spor še vedno mogoče rešiti z diplomacijo, pri tem pa vidi Slovenijo v vlogi posrednice med Rusijo in Evropsko unijo.

Erjavec se bo v ponedeljek v Bruslju udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki je bil sklican potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v soboto dobil zeleno luč parlamenta za morebitno uporabo vojske v Ukrajini. »Tam bomo zastopali stališče, da je potrebno najti rešitev s političnim dialogom in diplomacijo ter da je potrebno ohraniti celovitost Ukrajine,« je povedal vodja slovenske diplomacije.

15:15: Vodja krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov je danes napovedal, da bodo na tem ukrajinskem polotoku 30. marca izvedli referendum o neodvisnosti od Ukrajine, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax. Nihče na Krimu ne spoštuje ukazov iz Kijeva,« je še dejal. V Kijevu so te napovedi že označili za ustavno sporne.

Kot je še dodal, so vse varnostne sile na krimskem polotoku pod nadzorom lokalni oblasti oziroma »štaba za izredne razmere«, ki ga je oblikoval novi vodja regionalne vlade na Krimu, proruski aktivist Sergij Aksionov.

14:45: Papež Frančišek je vse strani v Ukrajini pozval, naj končajo »nerazumevanje«, mednarodno skupnost pa, da podpre dialog. »Molimo za Ukrajino, ki doživlja zelo občutljivo obdobje,« je še dejal papež v svojem rednem nedeljskem blagoslovu z okna apostolske palače v Vatikanu.

»Upam, da bodo vse strani v državi uspele premagati to nerazumevanje in gradile prihodnost države skupaj,« je po poračanju francoske tiskovne agencije AFP dejal papež.

14:30: Ukrajinske oblasti so razglasile polno bojno pripravljenost oboroženih sil, ukazale vpoklic rezervistov, zaprosile ZDA in Veliko Britanijo za pomoč, ukazale postavitev infrastrukture za izredne razmere, okrepile varovanje ključnih ustanov, tudi jedrskih elektrarn ter zaprle ukrajinski zračni prostor za vsa nevojaška letala.

14:25: Po poročanju agencije AP je na stotine ruskih vojakov obkolilo ukrajinsko vojašnico v kraju Privolnoj na polotoku Krim. Pehoto je pripeljalo vsaj trinajst tovornjakov, spremljali so jih oklepniki. Vozila imajo ruske registrske oznake, vojašnico so povsem blokirali in Ukrajincem izstopa ne dovolijo. Ukrajinski vojaki so do vhoda pripeljali tank, kot kaže, pa so opremljeni z bojnim strelivom.

***

Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto poklical ruskega kolega Vladimirja Putina. Pogovarjala sta se poldrugo uro. Obama je ruskega kolega pozval, naj takoj umakne vojsko iz Ukrajine, in ponovno opozoril pred posledicami.

V New Yorku je zasedal Varnostni svet ZN, zaradi krizi pa je zasedal tudi Nato. Po poročanju BBC je Ukrajina začela z vpoklicem rezervistov, ruska vojska pa obkoljuje ukrajinske vojašnice na polotoku Krim.