Ultimat madžarski vladi ostaja

Madžarska vlada je z eno izmed dveh glavnih študentskih organizacij dosegla dogovor o končanju protestov.

Objavljeno
21. januar 2013 18.21
Posodobljeno
21. januar 2013 18.21
*reu* EU-SUMMIT/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Budimpešta - Madžarska vlada je z eno izmed dveh glavnih študentskih organizacij dosegla dogovor o končanju protestov proti načrtovani reformi visokega šolstva. Vendar pa dogovor še ne pomeni nujno konca protestov, saj druga študentska organizacija še vztraja pri svojem ultimatu vladi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Če vlada ultimata, ki ga je postavila študentska organizacija HH, ne sprejme do 11. februarja, bodo sledili novi protesti. Decembra je odločitev vlade, da zmanjša število neplačljivih študijskih mest z okoli 50.000 na le 10.000, sprožila val protestov, ki se jih je udeležilo na tisoče študentov.

»S tem dogovorom dokazujemo, da znamo prisluhniti študentom, da bomo upoštevali njihova mnenja in da bodo lahko sodelovali pri spreminjanju sistema,« je minister za človeške vire Zoltan Balog dejal po podpisu dogovora z organizacijo HOOK. Minister vztraja, da so spremembe neizbežne, saj je višje izobraževanje v nevzdržnem položaju. »Potrebujemo bolj konkurenčen in transparenten sistem.«

HH medtem vztraja, da sporazum, ki sicer delno sprejema tudi njihove zahteve, ni dovolj. HH je tudi prosil HOOK, naj ga ne podpiše, še poroča STA.

HH zahteva, da se delež brezplačnih mest na univerzah vrne na raven iz leta 2011, ustavitev rezov v proračun za visokošolsko izobraževanje in odpravo zahteve, da se morajo prejemniki štipendije po diplomi zaposliti na Madžarskem.

Poleg tega želijo, da se vlada o reformah pogaja z novoustanovljeno organizacijo Forum za pogajanja visokošolskega izobraževanja, ki združuje študente, profesorje in predstavnike sindikatov izobraževalnega sektorja. Kot nesprejemljivo namreč ocenjuje pravilo vlade, da se o vseh vprašanjih pogaja s profesorji in študenti ločeno, še piše STA.