Usoda jedrske kupčije visi na nitki

Pogovori s Teheranom EU v boj za zaščito evropskih gospodarskih interesov.
Fotografija:  Za EU je nadaljnje delovanje ­jedrskega sporazuma nepogrešljivo z vidika varnosti na Bližnjem vzhodu, v Evropi in svetu. FOTO: Philippe Desmazes/Afp
Odpri galerijo
 Za EU je nadaljnje delovanje ­jedrskega sporazuma nepogrešljivo z vidika varnosti na Bližnjem vzhodu, v Evropi in svetu. FOTO: Philippe Desmazes/Afp

Bruselj – S pogovori iranskega zunanjega ministra ­Mohameda Džavada Zarifa z visokimi predstavniki EU se je začel poskus reševanja jedrskega sporazuma po odločitvi­ predsednika Donalda Trumpa,­ da bodo ZDA odstopile od sporazuma.

Pogovori v Bruslju so potekali na več ravneh, najprej se je gost iz Irana sestal z visoko zunanjepolitično predstavnico Unije Federico Mog­herini, ki je po začetku mandata leta 2014 sodelovala pri pripravi jedrskega sporazuma s Teheranom. Ta se je nato srečala z zunanjimi ministri Francije, Nemčije in Združenega kraljestva. Vsi štirje skupaj so se sinoči pogovarjali z Zarifom. Obravnava iranskega vprašanja na najvišji ravni se bo nadaljevala na današnji večerji voditeljev držav članic v Sofiji pred jutrišnjim vrhom EU-Zahodni Balkan.



V ospredju EU je zaščita evropskih gospodarskih interesov. Ti bi bili ogroženi, če bi ZDA začele sprejemati ukrepe proti podjetjem iz EU, ki poslujejo z Iranom. »Imamo različne možnosti za zaščito gospodarskih interesov,« so pojasnili v evropski komisiji. Njeni uradniki še pripravljajo nabor zaščitnih ukrepov. Eden izmed teh je kaznovanje evropskih podjetij, ki bi se uklonila ameriškim sankcijam, in odškodnine za njihove izgube. Tak ukrep je v devetdesetih letih zalegel, ZDA so si premislile.
 

Z roko v roki


V Sofiji bodo francoski predsednik Emmanuel Macron, britanska premierka Theresa May in nemška kanclerka Angela Merkel seznanili­ kolege iz drugih članic Unije s svojim videnjem stvari. Po navedbah bruseljskih virov bo glavno sporočilo, »da bo EU spoštovala sporazum, dokler bo Iran izpolnjeval obveznosti«. Britanski zunanji minister Boris Johnson je pred pogovori z Zarifom pojasnil, da tema pogovorov ni le nadaljevanje olajšav pri sankcijah, ampak tudi »širše, disruptivno ravnanje Irana na Bližnjem vzhodu«.
 

Mimo energetike ne gre


Tudi drugi dve sopodpisnici sporazuma, Kitajska in Rusija, se zavzemata za nadaljevanje tega. »Mislim, da smo na pravi poti do zagotovitve spoštovanja interesov vseh,« je po prvih pogovorih s Federico Mogherini ocenil Zarif. Iran si želi v 60 dneh dobiti jamstva EU za gospodarske koristi, ki jih ima od sporazuma. Povedna je informacija, da bo v prihodnjih dneh odpotoval v Iran evropski komisar za energijo Miguel Arias Cañete. Gostiteljem naj bi zagotovil »nadaljevanje ­sodelovanja v energetiki«.

Za EU je nadaljnje delovanje ­jedrskega sporazuma nepogrešljivo z vidika varnosti na Bližnjem vzhodu, v Evropi in svetu. Predvsem v Franciji so pogosti namigi, da bi utegnili razširiti razprave o sporazumu, predvsem glede iranskih zavez po koncu zamrznitve jedrskega programa, razvoja raketne tehnologije in vloge Irana v regiji. O zaščiti evropskih podjetij, ki delujejo v ZDA in Iranu, je veliko dvomov tako glede učinkovitosti ukrepov kot pravne podlage teh. Ena od poti, podobno kot pri ukrepih za jeklo in aluminij, utegnejo biti izjeme.

Komentarji: