V Gazi pričakujejo izgnanega političnega vodjo Hamasa

Haled Mašal, ki na palestinsko območje ni stopil vse od leta 1967, bo Gazo obiskal ob 25. obletnici delovanja Hamasa.

Objavljeno
07. december 2012 07.30
Posodobljeno
07. december 2012 08.00
PALESTINIANS-HAMAS/CHIEF
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Gaza − Na območju palestinske enklave Gaza danes pričakujejo izgnanega vodjo političnega odbora gibanja Hamas Haleda Mašala, so včeraj sporočili iz gibanja, ki nadzoruje območje Gaze, v teh dneh pa praznuje 25. obletnico delovanja.

Obisk je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP za Mašala, ki je bil rojen na Zahodnem bregu, a palestinskih ozemelj ni obiskal vse odkar je po šestdnevni vojni leta 1967 odšel v izgnanstvo, zgodovinskega pomena. Gazo bi sicer moral obiskati že na začetku leta, a so takratni obisk odpovedali.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri, se bo Mašal med obiskom sestal z različnimi palestinskimi organizacijami in s prebivalci Gaze, med drugim tudi z družinami mučenikov, zapornikov in poškodovanih v zadnjih izraelskih napadih na območje Gaze.

Do njegovega obiska sicer prihaja le nekaj dni po uveljavitvi premirja, s katerim so se končale zadnje sovražnosti med izraelsko vojsko in Hamasom. Kot smo poročali na Delu, je nasilje izbruhnilo 14. novembra, ko je Izrael ubil poveljnika vojaškega krila islamskega gibanja Ahmeda Džabarija. S tem je napovedal operacijo Steber oblakov, odgovor na vse pogostejše raketne napade palestinskih skrajnežev na jug židovske države, pri čemer je umrlo 174 Palestincev, med njimi več kot sto civilistov, v povračilnih napadih Hamasa pa je umrlo šest Izraelcev. Prekinitev ognja je nastopila po pogajanjih sprtih strani, v katerih je posredoval Egipt.

Na obisk v Gazo bi moral po poročanju AFP sicer pripotovati tudi vodja gibanja Islamski džihad Ramadan Šalah, a ga najverjetneje ne bo. Njegovemu prihodu namreč po navedbah anonimnega vira nasprotuje Izrael, ki je dal vedeti, da bi to pomenilo konec premirja v Gazi.

Hamas praznuje 25 let

Gibanje Hamas uradno obletnico delovanja sicer obeležuje 14. decembra, čeprav pa se bodo praznovanja začela že pred tem. Eden glavnih dogodkov bo množični shod v soboto, na katerem bo po napovedih govoril tudi Mašal.

Gibanje so sicer ustanovili leta 1987, kmalu po prvi intifadi proti izraelski zasedbi Zahodnega brega in območja Gaze, navdahnilo pa ga je egiptovsko gibanje Muslimanski bratje. Njihova listina med drugim poziva k uničenju Izraela in vzpostavitvi islamske države na mejah, ki so veljale pred letom 1948.

Gibanje Hamas je leta 2006 zabeležilo pomembno zmago na volitvah. Zatem je po več mesecih notranjih sporov junija 2007 iz Gaze izgnalo rivalski Fatah predsednika Mahmuda Abasa. Ker Hamas tako v Izraelu kot v Evropski uniji in ZDA obravnavajo kot teroristično organizacijo, niso njegove volilne zmage nikoli priznali.