Premirje med Izraelom in Hamasom za zdaj drži

Obe strani slavita zmago, a ne izključujeta vnovičnega izbruha nasilja.

Objavljeno
22. november 2012 20.44
ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Gaza − Dan po sklenitvi premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, ki je končalo­ krvavi osemdnevni konflikt in preprečilo novo kopensko ofenzivo v okupirani palestinski enklavi, se je življenje v Gazi in judovskih naseljih v njeni bližini počasi začelo umirjati.

Prebivalstvo prizadetih območij je upalo, da je nasilje resnično doseglo konec, potem ko je kazalo, da nameravata obe vpleteni strani spoštovati dogovor, izpogajan ob pomoči egiptovskih in ameriških oblasti. Po sklenitvi sporazuma o prenehanju medsebojnega obstreljevanja sta Izrael in Hamas slavila zmago v konfliktu, v katerem je umrlo vsaj 160 ljudi, a hkrati opozarjala na možnost vnovičnega izbruha spopadov, če premirje ne bi zdržalo. Izraelska vlada je danes znova zagrozila z nadaljevanjem zračnih napadov na cilje v Gazi, pri čemer ni izključila možnosti kopenske ofenzive. Izraelske vojaške enote, nakopičene ob meji s palestinsko enklavo, so po zaustavitvi ognja več ur vztrajale v stanju pripravljenosti.

Po razglasitvi premirja so se na ulice Gaze zgrnile množice ljudi, ki so med stalnim preletavanjem izraelskih brezpilotnih letal slavile prenehanje zračnih napadov. Plapolanje zelenih Hamasovih zastav je bilo pospremljeno s streljanjem v zrak, med vsesplošno evforijo so se ljudje zahvaljevali zlasti egiptovskim oblastem, za katere so vse vpletene strani menile, da so v pogajanjih odigrale izredno pomembno vlogo. Po poročanju New York Timesa na končnih pogovorih v Kairu niso sodelovali niti palestinski niti izraelski predstavniki, ampak so se v njunem imenu dogovarjali pogajalci iz Združenih držav Amerike in Egipta.

Nejasna usoda blokade

Premirje, ki določa zaustavitev vojaških operacij v Gazi in prenehanje raketnih napadov na izraelsko ozemlje severno od nje, je ključna vprašanja, ki so se v preteklosti izkazala za najbolj problematična, prepustilo nadaljnjim pogajanjem. Med neznankami ostaja problem izraelske blokade Gaze, ki onemogoča normalen prehod ljudi in dobrin na ozemlje gosto naseljene enklave. Besedilo premirja, ki so ga v sredo objavile egiptovske oblasti, je napovedovalo, da bo dogovor o tem dosežen že prihodnji dan oziroma 24 ur po prenehanju sovražnosti. Izraelski vladni uradniki so pozneje izrazili pripravljenost na kompromise, a hkrati vztrajali, da so pristali le na pogovore o odprtih vprašanjih. »[Blokada] je bila vzpostavljena zaradi napadov. Če se bodo napadi končali, bo Izrael lažje pokazal fleksibilnost,« je vsebino premirja komentiral eden od njih.

Voditelj Hamasa Haled Mešal je v sredo zvečer vztrajal, da je bilo nadaljevanje odpora prava odločitev in da nasprotni strani v času napadov ni uspelo izpolniti niti enega od ciljev, ki si jih je zadala. Izraelska vojska je nasprotno zagotavljala, da so bili njeni načrti v celoti izpolnjeni in da je Hamas zaradi napadov utrpel hude vojaške izgube.