V Makedoniji pokopali Kira Gligorova

Gligorova so pokopali v družinskem grobu, zasebne pogrebne slovesnosti pa se je udeležilo le okoli sto ljudi.

Objavljeno
03. januar 2012 07.38
Posodobljeno
03. januar 2012 07.45
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Skopje − V Makedoniji so danes pokopali nekdanjega člana predsedstva SFRJ in prvega predsednika samostojne Makedonije Kira Gligorova, ki je v 95 letu starosti umrl v noči na ponedeljek. Gligorova so pokopali v družinskem grobu v Skopju, zasebne pogrebne slovesnosti pa se je udeležilo le okoli sto ljudi.

V Makedonji je sicer danes uradni dan žalovanja. Zastave tako vihrajo spuščene na polovici drogov, odpovedali so vse športne prireditev, javni radio pa predvaja le klasično glasbo.

Gligorov je bil v času Jugoslavije eden od vodilnih makedonskih politikov, po njenem razpadu pa je bil med najbolj zaslužnimi za to, da se je Makedonija izognila spopadom, ki so pretresali nekdanjo skupno državo. Na začetku razpada Jugoslavije je makedonske vojake namreč pozval, naj se umaknejo iz JNA, zatem pa se je z generalom JNA Blagojem Adžićem dogovoril za miroljuben umik enot iz Makedonije, poroča Tanjug. Tako je leta 1991 Makedonijo po mirni poti − z referendumom − pripeljal do samostojnosti.

Leta 1991 so ga na prvih večstrankarskih volitvah izvolili za predsednika Makedonije. To funkcijo je zatem opravljal do leta 1999. V dveh predsedniških mandatih je promoviral politiko sožitja z vsemi sosedami − Srbijo, Grčijo, Bolgarijo in Albanijo. V času njegovega mandata so se zgodili za Makedonijo najpomembnejši dogodki v sodobni zgodovini: od razglasitve neodvisnosti osmega septembra 1991, do sprejema ustave in sprejema Makedonije v OZN. Oktobra 1995 je preživel poskus atentata − storilcev še vedno niso našli.