V nedeljo sojenje vodji Muslimanske bratovščine

Jutri se nadaljevalo tudi ponovljeno sojenje strmoglavljenemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

Objavljeno
24. avgust 2013 18.00
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Kairo - V Egiptu se bo v nedeljo začelo sojenje vrhovnemu vodji egiptovske Muslimanske bratovščine Mohamedu Badiju in še petim visokim članom gibanja zaradi spodbujanje sovraštva in ubojev protestnikov 30. junija v Kairu. Na zatožno klop naj bi poleg Badija sedli še njegov namestnik Hajrat al Šater in še štirje visoki predstavniki islamistične organizacije. Kot poroča egiptovski časnik Al Masri al Jum, pa na sodelovanje s sodiščem niso pripravljeni.

Glede na poročanje tega časnika je Badi na enem od zaslišanj v zaporu Tora pri Kairu zavrnil, da bi kakorkoli odgovarjal, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dejal je, še da ne priznava "institucij pučistov". Poleg tega je še dodal: "Ubili ste mi sina in zažgali hišo. Kaj še hočete od mene?"

Vrhovnega voditelja Muslimanske bratovščine Badija so sicer prijeli minuli torek. Odkar je bil v začetku julija odstavljen islamistični predsednik Mohamed Mursi, pa je bilo aretiranih že več sto islamističnih voditeljev. A Muslimanska bratovščina se ne pusti in še naprej poziva k protestom za vrnitev odstavljenega Mursija na oblast.

V nedeljo se bo sicer nadaljevalo tudi ponovljeno sojenje strmoglavljenemu diktatorju Hosniju Mubaraku, ki mu sodijo zaradi smrti okoli 850 demonstrantov leta 2011. Sodišče mu je sicer v četrtek odpravilo pripor, zaradi česar se bo 85-letni Mubarak uradno branil s prostosti. Po odpravi pripora so mu sicer uvedli hišni pripor in ga odpeljali v vojaško bolnišnico.