V Pakistanu preštevajo volilne glasove

Kljub napadom in grožnjam talibov, so se pred volišči vile dolge vrste. Po prvih podatkih je bila udeležba 60 odstotna.

Objavljeno
11. maj 2013 18.10
PAKISTAN-UNREST-VOTE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - V Pakistanu so začeli s preštevanjem volilnih glasov, ki jih je po prvih ocenah oddalo okoli 60 odstotkov volilnih upravičencev. Kljub grožnjam z napadi, so se pred volišči danes vile dolge vrste, zaradi česar so glasovanje podaljšala za eno uro.

Tokratne volitve so bile zgodovinske, saj se je prvič po ustanovitvi države zgodilo, da je vlada preživela petletni mandat. Kot smo v Delu že poročali, napovedi javnega mnenja najbolje kažejo konservativni Pakistanski muslimanski ligi − N (PML − N), ki jo vodi Navaz Šarif, dvakratni predsednik vlade in veliki nasprotnik fevdalnih družin Buto in Zardari. Šarif, ki je bil sicer vedno zmeren politik, je kampanjo gradil na protiameriški retoriki in približevanju skrajnim islamistom.

Več kot 86 milijonov pakistanskih volivcev je izbiralo 342 članov narodne skupščine ter tudi svoje predstavnike v štirih pokrajinskih skupščinah - Hiber Pahtunhva, Pandžab, Sindh in Balučistan. Za varnost na okoli 70.000 voliščih je skrbelo prek 600.000 pripadnikov varnostnih sil. Kljub okrepljenim varnostnim ukrepom pa so iz države poročali o posameznih napadih. Najhujši napad se je zgodil v obmorskem mestu Karači. Umrlo je 11 ljudi, skoraj 40 je bilo ranjenih. O nasilju so poročali tudi iz mesta Pešavar, tarča napadalcev pa so bile predvsem volivke. Zvočniki z mušej v pokrajni Severni Vaziristan so sicer danes ženske opozarjali, naj ne zapuščajo svojih domov. Po pročanju Al Džazire je volilna udeležba žensk v bolj konservativnih območjih izredno nizka.

Samomorilski in bombni napadi so zaznamovali že predvolilno kampanjo. Umrlo je več kot sto ljudi, odgovornost za napade pa so prevzeli predvsem talibi, ki demokracijo razumejo kot vsiljen politični sistem. »Ne sprejemamo sistema brezbožnikov, ki se imenuje demokracija,« je nekaj dni pred volitvami izjavil vodja pakistanskih talibov Hakimula Mesud.

Glavne teme predvolilne kampanje so bile sicer predvsem slabe gospodarske razmere in energetska kriza, ki povzroča tudi do 20 ur dolge izpade elektrike. Kandidati za poslanske sedeže so izpostavljali tudi težave z razvpito korupcijo, zavzeli pa so se za razvoj osnovnih javnih storitev. V ospredje se je prerinilo tudi vprašanje pakistanskega sodelovanja z nepriljubljenimi Združenimi državami Amerike.