V Rimu prisegla nova Contejeva vlada

V prihodnjih dneh jo morata potrditi še oba domova italijanskega parlamenta.
Fotografija: Novi italijanski minister za pravosodje Alfonso Bonafede, italijanski premier Giuseppe Conte in predsednik republike Sergio Mattarella med današnjo zaprisego na Kvirinalu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novi italijanski minister za pravosodje Alfonso Bonafede, italijanski premier Giuseppe Conte in predsednik republike Sergio Mattarella med današnjo zaprisego na Kvirinalu. FOTO: AFP

Nova italijanska vlada, že druga pod vodstvom Giuseppeja Conteja, je danes prisegla na rimskem Kvirinalu, v prihodnjih dneh pa jo morata potrditi še oba domova italijanskega parlamenta.

Vladi, ki sta jo v zadnjih tednih oblikovala populistično Gibanje 5 zvezd in levosredinska Demokratska stranka, se je pridružila še levičarska stranka Svobodni in enaki (LeU), s čimer si je zagotovila večino tako v poslanski zbornici kot v senatu.

Conte, ki je kot nestrankarski premier zadnjih 15 mesecev vodil koalicijo, ki sta jo po lanskih parlamentarnih volitvah oblikovala G5Z in desničarska Liga, bo imel v novi vladi pod seboj 20 ministrov in ministric.

Vodja G5Z Luigi di Maio bo prevzel vodenje zunanjega ministrstva, medtem kot bo Demokratom pripadel pomemben finančni resor. Vodil ga bo evropski poslanec Roberto Gualtieri.

Preberite še:

Komentarji: