Bo druga Contejeva vlada bolj stabilna od prve?

Po skoraj mesecu dni politične krize sosednja država obrača nov list.

Dan zatem, ko so člani Gibanja 5 zvezd (G5Z) na spletnem glasovanju podprli namero vodstva populistične stranke, da vstopi v koalicijo z levosredinsko Demokratsko stranko (PD), in s tem prepreči razpis predčasnih volitev, na katerih bi zelo verjetno slavila desničarska Liga, je bila rojena nova italijanska vlada, že druga pod vodstvom Giuseppeja Conteja.

Analitiki so se še pred njenim uradnim formiranjem spraševali, ali bo kaj bolj stabilna od tiste, ki jo je advokat in profesor prava vodil zadnjih štirinajst mesecev. Več kot očitno je namreč, da zavezništvo med populističnim Gibanjem in levosredinskimi Demokrati ni nastalo zaradi ideološke in programske skladnosti strank, ampak predvsem zato, da bi obe zaustavili njunega skupnega sovražnika, voditelja Lige Mattea Salvinija, pred zelo verjetnim vzponom na oblast.


Povezovanje rivalov


Tako kot dosedanja koalicija, ki jo je G5Z z Ligo oblikovalo po lanskih parlamentarnih volitvah, bo tudi nova koalicija sestavljena iz dveh rivalskih političnih strank, ki sta za oblikovanje skupnega programa morali pristati na precejšnje kompromise. Program, ki sta ga sestavili, se po besedah novega starega predsednika vlade »ozira v prihodnost«, njegov ključen cilj pa je izboljšati Italijo, tako da bo od tega nekaj imel vsak državljan.



Program vključuje 26 točk: ključna prioriteta je do konca leta sprejeti proračun, v katerem bo več sredstev namenjenih socialni varnosti, šolstvu in raziskavam, in s katerim bosta stranki preprečili predviden dvig davka na dodano vrednost. Opazne spremembe se pričakujejo tudi pri odnosih z Evropsko unijo, kjer analitiki napovedujejo, da bo Rim ubiral precej bolj konstruktivne tone, kot jih je v zadnjem letu dni. Od nove administracije se pričakuje tudi ublažitev kontroverzne migracijske in varnostne politike, ki jo je kot notranji minister uvedel Salvini. »Vlada je rojena v parlamentu tako, kot je bila prejšnja, zaustavili smo Salvinija in že zgolj napoved [sodelovanja] Italijo spreminja v evropskega protagonista,« je po predstavitvi nove vlade poudaril Nicola Zingaretti, vodja PD.


Di Maiu zunanji resor


Nova vlada bo imela 21 ministrov. Deset ministrskih resorjev bo pripadlo G5Z, med drugim tisti za zunanje zadeve, ki ga bo na presenečenje marsikoga vodil vodja Gibanja Luigi di Maio, sicer minister za delo in namestnik premiera v prejšnji vladi. PD bo pripadlo devet resorjev, med drugim finančni, ki ga bo vodil Roberto Gualtieri, sedanji vodja odbora za ekonomske zadeve v evropskem parlamentu. Nova ministrica za notranje zadeve bo postala Luciana Lamorgese, ki ni članica nobene od strank, ampak karierna javna uslužbenka. En ministrski položaj bo pripadel tudi Robertu Speranzi iz levičarske stranke Svobodni in enaki (LeU), s pomočjo katere si bosta G5Z in PD zagotovili večino glasov tudi v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Komentarji: