Putin: Vsi vpleteni v napad bodo kaznovani

V terorističnem napadu je bilo ubitih najmanj 115 ljudi. Osumljenci so imeli stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti, je dejala ruska varnostna služba.
Fotografija: FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

Po streljanju v koncertni dvorani na obrobju Moskve je bilo po najnovejših podatkih ubitih najmanj 133 ljudi, so sporočile ruske oblasti in opozorile, da bo število žrtev verjetno še naraščalo. »Služba za nujno pomoč je med odstranjevanjem ruševin našla več trupel. Število žrtev je zdaj 133,« je sporočil preiskovalni odbor.

Ruski pristojni organi so po petkovem oboroženem napadu aretirali 11 ljudi, med njimi štiri napadalce, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili v Kremlju.

Osumljenci so imeli stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti, oblasti so jih pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino, je sporočila ruska zvezna varnostna služba FSB.

Kijev zavrača ruske navedbe o povezavi z napadalci v Moskvi

Kijev je danes sporočil, da zavrača ruske obtožbe o povezavi napadalcev v Moskvi z Ukrajino. »Izjave ruskih služb o Ukrajini so popolnoma nevzdržne in absurdne,« je na omrežju X zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak in poudaril, da Ukrajina nima nikakršne povezave z napadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov je predsednika Vladimirja Putina obvestil o aretaciji 11 oseb, vključno s štirimi teroristi, ki so bili neposredno vpleteni v napad, so sporočili.

V nedeljo dan žalovanja

Ruski predsednik je napad na koncertno dvorano v Moskvi danes označil za barbarsko teroristično dejanje ter nedeljo razglasil za dan žalovanja v Rusiji. Vsi, ki so vpleteni v napad, bodo kaznovani, je dejal v televizijskem nagovoru narodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je dejal, so aretirali štiri strelce, ki so v moskovski koncertni dvorani v petek ubili več kot sto ljudi, in obljubil stroge kazni za vse, ki so sodelovali pri načrtovanju napada.

»Vsi štirje storilci terorističnega dejanja, ki so streljali in pobijali ljudi, so bili pridržani. Potovali so proti Ukrajini. (...) Identificirali in kaznovali bomo vse, ki so stali za teroristi in pripravljali napad,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

»Danes vam govorim v zvezi s krvavim, barbarskim terorističnim dejanjem, katerega žrtve so bile desetine nedolžnih, miroljubnih ljudi. (...) 24. marec razglašam za dan državnega žalovanja,« je v televizijskem nagovoru dejal Putin. Napovedal je »dodatne protiteroristične in protisabotažne ukrepe v Moskvi in moskovski regiji«, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vladimir Putin. FOTO: Kremlin.ru Via Reuters
Vladimir Putin. FOTO: Kremlin.ru Via Reuters

Kot poroča BBC, je ruski preiskovalni odbor navedel, da še vedno pregledujejo koncertno dvorano, reševalne službe čistijo ruševine in zbirajo dokaze ter pregledujejo posnetke. Napadalci so uporabili vnetljivo tekočino in z njo zažgali dele koncertne dvorane. 

Rusko prestolnico je pretresel strelski napad, ko je več neznancev vdrlo v koncertno dvorano v predmestju Krasnogorsk i. FOTO: Olga Maltseva/AFP
Rusko prestolnico je pretresel strelski napad, ko je več neznancev vdrlo v koncertno dvorano v predmestju Krasnogorsk i. FOTO: Olga Maltseva/AFP

Iz sveta in EU se vrstijo obsodbe terorističnega napada v kraju Krasnogorsk na severozahodnem obrobju Moskve. Napad so obsodile tudi slovenske oblasti.  Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus City Hall tik pred začetkom razprodanega rock koncerta skupine Piknik in začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi zažigalno bombo, stavbo pa je zajel požar, v katerem naj bi se porušila streha.

FOTO: Olga Maltseva/AFP
FOTO: Olga Maltseva/AFP

Islamska država je prevzela odgovornost za napad z objavo na Telegramu, v kateri je skupina trdila, da je njenim napadalcem uspelo pobegniti. Tudi Washington je potrdil trdive Islamske države. Po napadu so v dvorani pustili več strelnega orožja, med njimi so bile puške kalašnikov. Napadalci so bili danes zjutraj še na begu, zato so ruske oblasti odprle preiskavo, na letališčih in drugod so poostrili varnostni nadzor. Oblasti so v Moskvi odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna.

FOTO: Sergei Vedyashkin/AFP
FOTO: Sergei Vedyashkin/AFP

Med napadom je izbruhnil obsežen požar, zaradi česar se je začela rušiti streha. Na fotografijah iz kraja napada je prikazana ognjena hiša Crocus City Hall, medtem ko so se pojavili videoposnetki, ki prikazujejo vsaj štiri oborožene napadalce, ki streljajo z avtomatskim orožjem, medtem ko panični Rusi bežijo, da rešijo svoja življenja. V času napada je bilo v dvorani najmanj 6000 ljudi. 

FOTO: Yulia Morozova/Reuters
FOTO: Yulia Morozova/Reuters

Putin zaželel poškodovanim v napadu hitro okrevanje

Ruski predsednik Vladimir Putin je poškodovanim zaželel hitro okrevanje, je po današnjem sestanku z njim sporočila namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova. Putin osebno se na napad še ni javno odzval.

»Predsednik je zaželel vsem hitro okrevanje in se zahvalil zdravnikom,« je po poročanju ruskih tiskovnih agencij, ki jih povzema francoska AFP, povedala Golikova.

Po navedbah Kremlja je bil ruski predsednik »že po nekaj minutah« obveščen o napadu.

Na enem posnetku trije moški v uniformah s puškami streljajo iz neposredne bližine v telesa, ki so ležala po preddverju koncertne dvorane. Uradniki so povedali, da o bili med žrtvami napada, v katerem so napadalci očitno tudi sprožili eksploziv, pet trije otroci. V dvorani sta odjeknili tudi najmanj dve eksploziji, poročajo tiskovne agencije.

Zahodna veleposlaništva so nedavno opozorila na možnost terorističnih napadov v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ukrajina je že včeraj zanikala vpletenost v teroristični napad.

Bela hiša je v petek sporočila, da so ZDA ta mesec opozorile ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi, poroča AFP. Washington je »te informacije delil z ruskimi oblastmi«, je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Iz sveta se vrstijo obsodbe terorističnega napada v Moskvi

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je najostreje obsodil strelski napad in izrazil sožalje žrtvam terorističnega dejanja.

Veleposlaništvo ZDA v Moskvi je sporočilo, da je šokirano zaradi napada, poroča britanski BBC. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal: »Naše misli so z žrtvami tega strašnega strelskega napada.«

Napad je ostro obsodila tudi EU. Evropska unija je »šokirana in zgrožena« zaradi poročil o terorističnem napadu, je v petek sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. EU obsoja vse napade na civiliste, je poudaril.

Na napad se je odzvalo tudi več evropskih držav. Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil »solidarnost z žrtvami, njihovimi svojci in vsemi Rusi«. Italijanska premierka Giorgia Meloni je obsodila grozovito dejanje terorizma.

Nemški kancler Olaf Scholz je v zapisu na omrežju X »obsodil grozljiv teroristični napad na nedolžne gledalce na koncertu« in izrazil sožalje svojcem žrtev. Napad je »najostreje« obsodil tudi britanski zunanji minister David Cameron. »Nič ne more opravičiti takšnega nasilja,« je sporočil.

Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. FOTO: AFP
Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. FOTO: AFP

Napad je obsodila tudi Slovenija. Okrutni napad v koncertni dvorani Crocus v Moskvi je zločinsko dejanje, ki ga odločno obsojamo, za ubijanje nedolžnih civilistov ni opravičila, je na družbenem omrežju X zapisalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Kitajski predsednik Xi Jinping je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu poslal sožalje in dejal, da »odločno podpira prizadevanja ruske vlade za zaščito nacionalne varnosti in stabilnosti«, poroča državna tiskovna agencija Xinhua.

Teroristični napad v Moskvi so obsodile tudi številne arabske države. Ministrstvo za zunanje zadeve Savdske Arabije je izreklo sožalje družinam umrlih ter vladi in ljudstvu Rusije. Poudarilo je tudi pomen boja proti vsem oblikam ekstremizma in terorizma. Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo popolno solidarnost z Rusijo. Napad je obsodilo tudi jordansko zunanje ministrstvo.

Preberite še:

Komentarji: