V Sarajevu, Tuzli in Zenici zagorela vladna poslopja

V protestih, ki so se sprevrgli v nasilje, je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Razmere se počasi umirjajo.

Objavljeno
07. februar 2014 09.43
Posodobljeno
07. februar 2014 10.30
Bosnia protest
Mo. B., Delo.si, Z. L, Sarajevo
Mo. B., Delo.si, Z. L, Sarajevo

21:20: »Predsedstvo BiH razume jezo državljanov, ki so se znašli v težkih socialnih razmerah, in jih poziva, naj se vzdržijo nasilnih izpadov,« je v izjavi za javnost zapisalo predsedstvo, ki je sklicalo nujno dopisno sejo. Dodali so še, da obsojajo vandalizem ter da popolnoma podpirajo službe, pristojne za ohranjanje javnega reda im miru. »Državljane prosimo, naj z zgledom pripomorejo k stabilizaciji nastalih razmer«.

20:26: Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) Zijad Bećirović je za Delo povedal, da za nemiri v BiH ne stoji armada razočaranih državljanov, ampak da gre za poskus umestitve novega voditelja Bošnjakov v Bosni in Hercegovini - ministra za varnost v BiH Fahrudina Radončića. »Gre da dobro zastavljen, načrtovan, pripravljen in podprt projekt, tako da tudi ni nobeno naključje, da se to dogaja prav zdaj, saj naslednji mesec potekajo parlamentarne volitve v Srbiji, jeseni, natančneje 5. oktobra, pa v Bosni in Hercegovini.«

»Ko pogledamo ikonografijo dogajanja po mestih, je povsod isti scenarij, torej gre za organizirano, koordinirano in načrtovano dejanje, ki predstavlja neko vrsto poskusa državnega udara,« je povedal in dodal, da so običajni ljudje v stiski in del borčevske populacije načrtovano zlorabljeni za doseganje političnih ciljev.

20:16: Direktor arhiva Bosne in Hercegovine Šaban Zahirović je potrdil, da je požar v kulturni instituciji uničil dokumente neprecenljive vrednosti.

20:13: Razmere se počasi umirjajo tudi v Tuzli, kjer so pripadniki posebne policijske dobili navodila, naj ukrepajo v skladu s pristojnostmi. Najbolj razgrete protestnike, ki so se spravili na zgradbo tamkajšnjega tožilstva, so pridržali.

Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP je bilo danes v BiH skupno ranjenih več kot 150 ljudi.

19:42: Notranji minister sarajevskega kantona Nermin Pećanac je potrdil, da je policija danes dobila navodilo, naj bo potrpežljiva s protestniki. »Trdno sem prepričan, da so bili huligani, ki so divjali po Sarajevu, plačani. Policija ne bo pretepala državljanov, a hkrati ne bomo dovolili, da bi huligani pretepali policiste«. Za Al Džaziro je še potrdil, da je ranjenih najmanj 60 policistov.

19:02: Vladno poslopje tuzelskega kantona je menda pogorelo. Na ulicah so že pripadniki specialnih enot policije.

18:30: Pripadnikom specialne enote policije je v Sarajevu uspelo umiriti razmere. Protestniki se počasi razhajajo, gasilci pa so začeli gasiti zgradbo predsedstva BiH. Notranjost zgradbe, kjer ima sedež vlada kantona Sarajevo, je povsem uničena.

Tiskovna predstavnica univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu Biljana Jandrić je sporočila, da so danes sprejeli 52 ranjenih, med katerimi je bilo 38 policistov in 14 civilistov. Štiri osebe so utrpele hujše poškodbe, vsi drugi so bolnišnico že zapustili. V splošni bolnišnici "Abdullah Nakaš" prav tako v Sarajevu pa so oskrbeli 30 ljudi, večino policistov.

18:19: Al Džazira poroča, da so se v Tuzili policisti predali. Odmaknili so se na stran in le še opazujejo dogajanje. Menda so v istem hipu spustili ščite, odložili gumijevke in čelade. »Policija je brez dvoma dobila navodilo, naj ne ukrepa, saj se niso odzvali niti takrat, ko je proti njim letelo kamenje,« je sporočil novinar Stefan Goranivić.

17:59: Predsednik Federacije BiH Živko Budimir je demonstrante pozval, naj odidejo domov, saj po njegovem protesti ne bodo prinesli nič dobrega: »Če so na ta način hoteli doseči, da jih slišimo, potem so ta cilj dosegli. Zdaj pa je treba prekiniti vsako obliko nasilja, še posebej proti policistom, ki so prav tako kot vi samo državljani BiH, izpostavljeni vsakodnevnih težavam.« Na vprašanje, ali bo odstopil in, če čuti krivdo za nastale razmere, pa je odgovoril, da »ni politika, ki bi lahko zatrdil, da ni odgovoren, a stopnja krivde ni enaka«.

17:44: Al Džazira Balkans poroča, da je zagorelo pred vhodom v zgradbo predsedstva BiH. Protestniki se menda počasi umikajo. Oblasti so vpoklicale protiteroristično enoto.

17:32: Radio Sarajevo poroča, da so razmere napete tudi v mestu Zenica. Iz vladne stavbe se vali dim, a protestniki gasilcem niso dovolili gašenja. Nad mestno hišo so se najprej spravili s kamenjem, nato pa so svoj podhod nadaljevali po mestu - razbita so okna poslovalnice Elektroprivrede in nekaj lokalov, na mestnem trgu je zagorel ogenj. En avtomobil so zažgali, drugega porinili v reko.

Iz tamkajšnje bolnišnice so sporočili, da zdravijo okoli 20 ljudi, ki so utrpeli predvsem lažje poškodbe, večina med njimi so policisti.

16:53: B92 poroča, da je menda zagorela tudi zgradba predsedstva BiH v Sarajevu. Pred poslopjem gori pet avtomobilov.

16:35: Al Džazira Balkans poroča, da je premier tuzelskega kantona Sead Čaušević odstopil s položaja.

16:30: Protesti nezadovoljnih delavcev propadlih podjetji, ki so zadnje dva dneva protestirali v Tuzli, so se danes razširili tudi na druga mesta Bosne in Hercegovine - Sarajevo, Zenico, Bihać, Mostar ...

Po poročanju B92 so se protestni v Sarajevo sprevrgli v nasilje - policija poskuša z gumijastimi naboji in solzivcem razgnati protestnike, ki se branijo z vsem, kar jim pride pod roke (kamenje, smetnjaki, prometni znaki).

Več deset demonstrantov, novinarjev in policistov je ranjenih, nekaj so jih tudi aretirali. Besni protestniki so zažgali tudi manjši policijski objekt pred zgradbo kantonalne vlade, zagorelo je tudi več policijskih avtomobilov. »Na ulicah gorijo avtomobili, zagorelo je nekaj kioskov, semaforji so uničeni, ulice so opustošene,« je za B92 povedala novinarka Radia Sarajevo Aleksandra Kuljanin.

Podobne podobe prihajajo tudi iz Tuzle, kjer pa so demonstranti vdrli v vladno stavbo in jo zažgali. Ujeti v dimu in ognju so se nato iz zgradbe umaknili kar skozi okna. Po poročanju Al Džazire Balkans v Tuzli še vedno mirno protestira med 10.000 in 11.000 ljudi. Nekateri gasilcem pomagajo pri gašenju vladnega poslopja, a delo otežuje veter.

****

Delavska vstaja v Tuzli je prerasla v vsedržavne proteste v Sarajevu, Zenici, Bihaću, Mostarju in drugih večjih mestih po Bosni in Hercegovini. Ranjenih je bilo več deset državljanov in pripadnikov posebnih policijskih enot, tudi materialna škoda je velika. Protesti so se začeli zaradi večletnega socialnega nezadovoljstva, nepravičnosti, neodgovornosti in kriminalnih privatizacij tovarn, na katerih je v nekdanji državi temeljil razvoj BiH in v katerih je bilo zaposlenih več tisoč delavcev.Politične krize pretresajo državo vse od daytonskega mirovnega sporazuma do današnjih dni. Skoraj vsak dan se lahko prepričamo, da je daytonski sporazum leta 1995 samo končal vojno, miru pa ni zagotovil niti do leta 2014. Več preberite TUKAJ.