Vzrok za letalsko nesrečo napaka pilotov

V letalski nesreči v Nepalu je sredi januarja umrlo 72 ljudi.
Fotografija: Nesreči sta botrovala tudi preobremenjenost pilotov in njuno pomanjkljivo usposabljanje. FOTO: Prakash Mathema/AFP
Odpri galerijo
Nesreči sta botrovala tudi preobremenjenost pilotov in njuno pomanjkljivo usposabljanje. FOTO: Prakash Mathema/AFP

Napaka pilotov je bila vzrok za strmoglavljenje potniškega letala v Nepalu, v katerem je sredi januarja umrlo 72 ljudi, je razvidno iz četrtkovega poročila državne preiskovalne komisije. Med vožnjo je bila v pilotski kabini potegnjena napačna ročica, s katero sta pilota pomotoma izklopila oba motorja letala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letalo družbe Yeti Airlines je strmoglavilo 15. januarja, ko je bilo na poti iz prestolnice Katmandu v Pokharo. Strmoglavilo je v soteski tik pred pristankom, ob tem pa tudi zagorelo. V nesreči je umrlo vseh 72 ljudi na krovu.

image_alt
Po nesreči letala v Nepalu ni več upanja, da bi našli preživele

Iz končnega poročila državne preiskovalne komisije, ki so ga v četrtek predložili ministrstvu za turizem, je razvidno, da je bila v pilotski kabini potegnjena napačna ročica. Pilota sta s tem nehote izklopila oba motorja.

»S tehničnega vidika je bilo letalo v redu, vendar se zdi, da se je letalo zaradi človeške napake ustavilo in strmoglavilo,« je pojasnil predstavnik preiskovalne komisije. Tudi videoposnetki, ki so zakrožili na družbenih omrežjih po nesreči, so prikazovali, kako se je letalo nenadoma nagnilo v levo, ko se je bližalo letališču.

image_alt
V Nepalu strmoglavilo potniško letalo, umrlo najmanj 69 ljudi

Nesreči sta botrovala tudi preobremenjenost pilotov in njuno pomanjkljivo usposabljanje, še piše v poročilu komisije.

Letalske nesreče so v Nepalu dokaj pogoste, med drugim zaradi oddaljenih pristajalnih stez in nenadnih vremenskih sprememb. Letalska družba Yeti Airlines je zaradi varnostnih pomislekov na črnem seznamu EU, tako kot več drugih nepalskih letalskih prevoznikov.

Preberite še:

Komentarji: