ZDA so udarile po mizi zaradi spletnih vdorov

Po seriji spletnih napadov na ameriška podjetja Bela hiša zahteva od Pekinga, naj ustavi svoje hekerje.

Objavljeno
14. marec 2013 22.23
US-POLITICS-OBAMA
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – »Imeli bomo ostre pogovore s Kitajsko in še nekaterimi drugimi državami. Imamo jih že zdaj,« je predsednik ZDA Barack Obama zadnje dni stopnjeval pritisk na Kitajsko in njeno agresivno obnašanje v digitalnem svetu.

Predsednik Obama je napade po spletu omenil tudi v včerajšnjem telefonskem pogovoru s kitajskim predsednikom Xiem Jinpingom, v katerem mu je najprej čestital ob imenovanju, nato pa sta govorila o odnosih med državama. Washington je že v začetku tedna opozoril Peking, da spletna varnost postaja eno od ključnih vprašanj njunih gospodarskih odnosov.

Tom Donilon, svetovalec Bele hiše za državno varnost, je kot eden najvišjih uradnikov ZDA spletne vdore neposredno povezal s Kitajsko, a je pri tem navajal ogroženost podjetij, ne države. Opozoril je, da bodo naredili vse za zaščito državnih omrežij, najpomembnejše infrastrukture ter javne in zasebne lastnine. Hkrati je pozval Peking, naj se loti preiskave napadov in začne sodelovati pri oblikovanju novih mednarodnih pravil, s katerimi bi določili spletno vedenje.

Obama je v sredo povabil vodilne predstavnike tehnoloških, energetskih in finančnih podjetij v »situacijsko sobo« v Beli hiši, kjer obravnavajo svetovne krize, in tako poudaril, kako resno jemljejo spletno ogroženost. Hkrati je pozval kongres, naj z zakonodajo uredi varovanje pred digitalnimi vdori. Trinajst povabljenih direktorjev je svetovalo, naj se vlada tega loti »z mehko roko«.

Tega nasveta zagotovo ne bodo upoštevali v Kibernetičnem poveljstvu, novi veji ameriške vojske, ki se ukvarja s spletnim bojevanjem. V torek so prvič javno razkrili, da so ustanovili trinajst skupin računalniških strokovnjakov, ki se lahko lotevajo spletne ofenzive na tuje države, če bodo ZDA žrtev večjega vdora v njihova omrežja.

Pred tem je James Clapper mlajši, Obamov direktor za državno obveščevalno dejavnost, znova posvaril kongres, da bi lahko večji napad ohromil državno infrastrukturo in gospodarstvo in da je spletna ogroženost večja celo od možnosti, da bi državo napadle skupine iz teroristične mreže v tujini.

Kitajski spletni vohuni

Po februarskem poročilu podjetja za spletno varnost Mandian, v katerem so kitajsko vojsko povezali s stotinami spletnih napadov po vsem svetu, je digitalna varnost postala pomemben del javne razprave v ZDA. Tudi vojaško vedno občutljiva desnica je že začela pozivati k ostrim ukrepom, njihovi komentatorji pa zahtevajo uporabo »vsega gospodarskega in diplomatskega orožja«.

Konservativni avtor in aktivist John Wohlstetter je prepričan, da računalniških strokovnjakov, ki so na plačilnem seznamu kitajske vojske, ne bi smeli obravnavati kot hekerje, ampak kot vohune. Po njegovem je spletna dejavnost Kitajske primerljiva s sovjetsko vohunsko v času hladne vojne. »Zgolj hekerji ne bi ukradli ogromno dokumentacije o bojnem letalu F-35, edinem lovcu pete generacije, ki ga ZDA še izdelujejo. Kitajski vohuni so vdrli v vsako večjo zbirko podatkov o državni varnosti, ki jim je bila dostopna v Pentagonu in orožarskih podjetjih,« trdi Wohlstetter.

Predlaga uvedbo gospodarskih sankcij proti podjetjem in posameznikom, pogojevanje trgovanja z bojem proti spletnim napadom, celo protinapade na kitajsko vojaško računalniško omrežje. »Združene države se soočajo s sovražnim režimom, Kitajska nas sicer noče uničiti kot Al Kaida ali Iran, zato pa izriniti z mesta prve svetovne velesile,« svari Wohlstetter.

Iz Pekinga, kjer sicer vztrajno zavračajo obtožbe, so sporočili, da so pripravljeni na »konstruktivni dialog o varnosti, odprtosti in miru na spletu«, a takoj dodali, da so sami ena največjih žrtev tovrstnih napadov. Po besedah kitajskega zunanjega ministrstva sta imeli dve največji spletni strani kitajske vojske lani več kot 140.000 vdorov in menda jih je dve tretjini izviralo iz ZDA.