ZDA zadovoljne z embargom Unije na iransko nafto

Teheran je danes zagrozil, da bo imela uvedba embarga EU na izvoz iranske nafte »težke posledice za Evropejce«.

Objavljeno
24. januar 2012 11.40
Posodobljeno
24. januar 2012 12.00
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Washington, London, Teheran − Po ponedeljkovi odločitvi zunanjih ministrov EU o uvedbi novih ostrih sankcij proti Iranu so odločitev Unije pozdravile ZDA, Avstralija pa je po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočila, da se bo tudi sama pridružila embargu na uvoz nafte iz Irana.

Zunanji ministri EU so v ponedeljek sprejeli odločitev o uvedbi doslej najostrejših sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa. Nove sankcije med drugim vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana in delno zamrznitev transakcij z iransko centralno banko.

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek pozdravil uvedbo sankcij. V pisni izjavi je odgovornost za novo kazen zvrnil na Iran in poudaril, da se je z ukrepom EU ponovno potrdila enotnost mednarodne skupnosti glede resne grožnje iranskega jedrskega programa. »ZDA bodo še naprej sprejemale nove sankcije za povečanje pritiska na Iran,« je sporočil Obama.

Avstralski zunanji minister Kevin Rudd pa je po pogovorih z britanskim kolegom Williamom Hagueom v Londonu danes dejal, da bo njegova država sledila EU pri embargu na uvoz iranske nafte. Kot je pojasnil, bo Avstralija sprejela enake sankcije kot Evropska unija v ponedeljek.

Iran EU posvaril pred posledicami embarga

Na včerajšnjo odločitev zunanjih ministrov EU pa se je danes uradno odzval tudi Teheran. Iransko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost tako zagrozilo, da bo imel ta korak EU »težke posledice za Evropejce«, poleg tega pa je poklicalo na pogovor veleposlanika Danske, ki trenutno predseduje Uniji.

Ministrstvo je nove sankcije ocenilo kot »nespametne in neupravičene«, podrobnosti o tem, kakšne posledice bodo doletele Evropejce, pa v današnji izjavi za javnost ni navedlo. Je pa zatrdilo, da sankcije ne bodo prispevale k reševanju jedrskega spora in da Iran v tem sporu ne bo popuščal, dodaja STA.