Zdravniki v Guantanamu Hipokratovo prisego odrinili na stran

Delovna skupina ugotavlja, da je zdravstveno osebje v taborišču aktivno sodelovalo pri mučenju osumljenih terorizma.

Objavljeno
04. november 2013 18.23
CUBA-US-ATTACKS-GUANTANAMO-CIA-HEALTH-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Guantanamo - Delovna skupina za ohranjanje medicinskega profesionalizma v centrih za pridržanje je objavila poročilo, v katerem ugotavljajo, da so bile ameriške oblasti pri ravnanju s terorističnimi osumljenci, zaprtimi v Guantanamu, pripravljene spregledati vsa mednarodna pravila, tudi Hipokratovo prisego, s katero zdravniki prisežejo, da bodo svoje poslanstvo opravljali v skladu z etičnimi standardi. Člani skupine so namreč v dveh letih zbrali številne dokaze, da so zdravniki in psihologi, zaposleni pri ameriški vojski, aktivno sodelovali pri mučenju in ponižujočemu ravnanju z osumljenimi terorizma.

Ameriško obrambno ministrstvo in osrednja obveščevalna služba (Cia) sta zdravstvenemu osebju v taborišču Guantanamo na Kubi pojasnila, da zaveza o ravnanju v »prid bolniku in odvračanju od njih vsega, kar bi jim utegnilo škodovati in bi jim bilo nevarno« ne velja, saj osumljenci niso njihovi pacienti. Zdravniki in psihologi so tako po podatkih think-tanka Institute on Medicine as a Profession (IMAP) in organizacije Open Society Foundations sodelovali pri spornem zbiranju podatkov z različnimi metodami mučenja, tudi t. i. vodnim deskanjem, kratenjem spanca in hranjenem na silo.

»Ameriška javnost mora vedeti, da je zaveza njihovih zdravnikov k profesionalnim in etičnim standardom trdna, ne glede na to, kje služijo,« je povedal Gerald Thomson, profesor medicine s kolumbijske univerze in član delovne skupine. Dodal je, da je ameriška vojska v imenu nacionalne varnosti preprosto »pomendrala« to zavezo in zdravnike spremenila v svoje agente. »Poskrbeti moramo, da se kaj takega ne zgodi nikoli več,« je povedal.

Čeprav so ameriške oblasti v zadnjih letih opustile nekatere sporne metode zasliševanja, med njimi tudi zloglasno »vodno deskanje«, delovna skupina ugotavlja, da v Guantanamu še vedno veljajo »anemični etični standardi«. V zadnjih mesecih je v javnosti odmevalo predvsem prisilno hranjene tistih, ki proti nezakonitemu pridržanju protestirajo z gladovno stavko. Stavkajočim, ki jih zvežejo, skozi nos napeljejo cevko, po kateri jih hranijo.

Delovna skupina, v katerih je 19 strokovnjakov, poziva odbor za obveščevalne dejavnosti ameriškega senata k ukrepanju in natančni preiskavi spornih zdravstvenih praks v centrih za pridržanje. »Vojaška uniforma ne bi smela razveljaviti osnovnih načel medicinskega profesionalizma. Načeli »ne škoduj« in »vedno deluj v prid bolnika« veljata za vse zdravnike, ne glede na to, kje opravljajo svoje poslanstvo,« pa je povedal predsednik IMAP David Rothman.

Po poročanju BBC sta Cia in Pentagon ugotovitve delovne skupine ostro zavrnila. Tiskovni predstavnik Cie Dean Boyd je sporočil, da so v poročilu navedene številne nepravilnosti in napačni zaključki. Predstavnik Pentagona Todd Breasseale pa je dejal, da nihče od članov skupine ni govoril s pridržanimi, niti ni videl njihovih zdravstvenih kartotek ali imel kakršnikoli dostop do informacij o postopkih v Guantanamu. Po njegovih trditvah so pridržani deležni ne le boljše zdravstvene oskrbe, kot so jo kadarkoli poznali, ampak zanje skrbijo tudi najboljši zdravstveni strokovnjaki.

Navedbe v poročilu o spornem delovanju zdravstvenega osebja v Guantatamu sicer še zdaleč niso nove. Leta 2009 je organizacija Physicians for Human Rights poročala, da so zdravniki nadzorovali zasliševanja osumljencev in Cii svetovali, kako izboljšati metode.