Združena opozicija je zrušila vlado

Romunijo je v zadnjih mesecih, ko se je PSD borila za obstanek na oblasti, zaznamovala eksplozija javne porabe.
Fotografija: Čeprav njena vlada ni bila popolna, je brez dvoma delovala v korist Romunov, je v parlamentu poudarila Viorica Dancila. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP
Odpri galerijo
Čeprav njena vlada ni bila popolna, je brez dvoma delovala v korist Romunov, je v parlamentu poudarila Viorica Dancila. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP

Romunski parlament je danes izglasoval nezaupnico vladi premierke Viorice Dancila. Kot točne so se pokazale napovedi, da prvič po več letih obstaja resna možnost, da bo opozicija z nezaupnico uspela. Vlada je padla le nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami.

Nezaupnico je podprlo 238 poslancev in senatorjev na plenarni seji obeh domov parlamenta, ki imata skupaj 465 članov. Ni še jasno, ali padec vlade pomeni razpis predčasnih parlamentarnih volitev ali pa bo opozicija poskušala sestaviti novo vlado s prebežniki iz socialistov (PSD). Dancila bo do takrat opravljala tekoče posle premierke, novembra pa bo kandidirala na predsedniških volitvah.


Vsemogočni vodja je za zapahi


Združena romunska opozicija na čelu z liberalci Ludovica Orbana je očitala Dancili, da po propadu koalicije PSD s stranko Alde in oblikovanju manjšinske vlade ni prišla po zaupnico v parlament. PSD je na oblasti od konca leta 2016, soočala pa se je tudi z množičnimi protesti zaradi spornih pravosodnih reform.

Poleg izgube parlamentarne večine se je PSD slabo odrezala tudi na volitvah v evropski parlament, njen nekdaj vsemogočni vodja Livio Dragnea pa je zaradi obtožb o korupciji končal za zapahi. Ker je bila blizu Dragnei je padla na izpitu tudi Dancilina komisarska kandidatka Rovana Plumb, ki naj bi prevzela resor za promet. Romunski poslanci iz vrst liberalcev so opozorili na njeno "vprašljivo" integriteto.

Premierki so očitali tudi sovražni govor proti političnim nasprotnikom in podžiganje "nacionalističnega in šovinističnega sovraštva" proti etničnim manjšinam v državi. Po njihovi oceni je premierka "eklatantno nesposobna", na oblasti pa se skuša obdržati s prirejanjem proračunskih podatkov, oviranjem Romunom po svetu, da bi lahko volili, in s konstantnimi napadi na pravosodje in pravno državo.


Poteptana pričakovanja Romunov


Na začetku razprave o nezaupnici je Dancila poudarila, da se opozicija ne zaveda, da je za vladanje potreben program, ki ga nima. Čeprav njena vlada ni bila popolna, je brez dvoma delovala v korist Romunov. Dancila je naročila poslancem PSD, naj se vzdržijo glasovanja, da bi preprečila morebitno izdajo v lastnih vrstah. Podporo je skušala pridobiti tudi z obljubo, da bo lokalnim skupnostim izplačala 300 milijonov evrov

Opozicijska poslanka Raluca Turcan je Dancilovi očitala, da skuša s političnim pokroviteljstvom in lažmi zagotoviti preživetje vlade. Sklenila je z besedami, da je nelegitimna premierka, ki je poteptala pričakovanja Romunov, da bodo hitreje napredovali proti razviti Evropi. Orban je v razpravi poudaril: "Dnevi vladi Viorice Dancile so šteti."


Zgornja meja javnega primanjkljaja


Prvi krog predsedniških volitev je predviden 10. novembra, kot kažejo rezultati prvih javnomnenjskih anket pa se sedanjemu predsedniku Klausu Iohannisu obeta drugi mendat. Iohannis je oster kritik sedanje vlade. Pred glasovanjem o nezaupnici Dancilijevi je poudaril, da mora ta vlada iti, nova pa mora zagotoviti urejen prehod do parlamentarnih volitev, ki bodo konec prihodnjega leta.

Ker je nezaupnica uspela, se bo Iohannis najprej posvetoval s strankami, kdo naj bi vodil revno članico EU, ki jo zaznamuje velika korupcija. Združena opozicija zaradi medsebojnih nesoglasij še ni dosegla dogovora o alternativnem kandidatu Dancilovi. V igri je nekdanji minister za promet in prvi mož liberalcev Orban, ki pa ne uživa soglasne podpore.

Novo vlado čaka občutljiva naloga, ker mora uravnotežiti proračun za leto 2020. Romunijo je v zadnjih mesecih, ko se je PSD borila za obstanek na oblasti, zaznamovala eksplozija javne porabe. Mednarodni denarni sklad je opozoril, da Romunija tvega, da bo presegla zgornjo tri-odstotno mejo javnega primanjkljaja, ki jo je uvedla EU. Bukarešto je pozval, naj se odreče obljubi PSD, da bo do leta 2022 podvojila pokojnine.

Preberite še:

Komentarji: