Zelena luč za novo manjšinsko vlado

Kriza v Romuniji je povzročila zamik pri oblikovanju ekipe predsednice evropske komisije.
Fotografija: Orban je napovedal, da bo njegova prva naloga v Bruselj poslati ime novega kandidata za evropskega komisarja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Orban je napovedal, da bo njegova prva naloga v Bruselj poslati ime novega kandidata za evropskega komisarja. FOTO: Reuters

Romunski parlament je danes končal večmesečno politično krizo, ki je ovirala tudi oblikovanje nove evropske komisije. Notranjepolitična kriza v Romuniji je eden od razlogov za zamik pri oblikovanju ekipe nove predsednice komisije Ursule von der Leyen.

Poslanci so pričakovano s tesno večino izglasovali zaupnico manjšinski vladi premierja Ludovica Orbana. Voditelj nacionalne liberalne stranke (PNL) je že pred glasovanjem o zaupnici napovedal, da bo njegova prva naloga po potrditvi vlade v Bruselj poslati ime novega romunskega kandidata za evropskega komisarja. 
 

Uspeh združene opozicije


Prvo romunsko kandidatko Rovano Plumb, ki jo je predlagala še socialdemokratska vlada premierke Viorice Dancila, ki je padla 10. oktobra, je evropski parlament zavrnil zaradi navzkrižja interesov že pred zaslišanji. Dancila, ki opravlja tekoče posle, je prejšnji teden Bruslju za komisarja predlagala Victorja Negrescuja, predsednik države Klaus Iohannis pa je njeno potezo označil za neodgovorno.

Iohannis je mandat za sestavo vlade podelil Orbanu sredi oktobra. Za Orbanovo vlado je glasovalo 240 poslancev v 465-članskem parlamentu. Nova vlada je dobila le sedem glasov več od potrebnih 233 glasov. Kljub temu velja izid glasovanja za pomemben uspeh združene opozicije. PNL ima v parlamentu 98 poslancev. zasedanje parlamenta pa so bojkotirali tako najmočnejši socialdemokrati (PSD) kot opozicijska stranka Pro Romania. Brez njihovih poslancev sklepčnost parlamenta in podpora zaupnici nista bili vnaprej zagotovljeni.

Preberite še:

Komentarji: