Gneča na predčasnih voliščih: glasovalo že skoraj 2,5 odstotka volivcev

V dveh dneh je že glasovalo 43.535 volivcev, gnečo na predčasnih voliščih je pričakovati tudi danes.

Objavljeno
10. julij 2014 10.52
Volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − V torek in sredo je na predčasna volišča po državi prišlo 43.535 volivcev ali 2,45 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočil direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Na predčasnih volitvah pred tremi leti je v vseh treh dneh skupaj glasovalo 30.677 volivcev. Če primerjamo: prva dva dneva je na predčasna volišča prišlo 41 odstotkov več volivcev kot v treh dneh pred tremi leti.

Iz Državne volilne komisije volivke in volivce prosijo za strpnost, če bodo morali tudi danes na posameznih voliščih nekoliko počakati na glasovanje, pričakujejo namreč, da bo veliko volivcev volilo tudi danes, ko se bodo predčasna volišča zaprla.

Da je na predčasnih volišč gneča, je pokazalo že preverjanje, ki smo ga na Delu na teh voliščih opravili že prvi dan.
Visoke številke pa še ne nakazujejo, da bo višja tudi skupna udeležba na volitvah. Predčasno tokrat namreč volijo tudi volivci, ki nameravajo konec tedna odpotovati na počitnice. Zaradi njih je Državna volilna komisija na predlog predsednika republike Boruta Pahorja tudi sploh prvič v zgodovini volitev in referendumov podaljšala delovni čas predčasnih volišč.

Podobnega dogajanja v preteklosti še ni bilo, ker še ni bilo volitev med poletnimi počitnicami.