Orbitalni teleskop, ki je proučeval evolucijo vesolja

Vesoljski teleskop Galex še vedno kroži okoli planeta.
Fotografija: Galex FOTO: Nasa/JPL
Odpri galerijo
Galex FOTO: Nasa/JPL

Vesoljski teleskop Galex ali raziskovalec galaktične evolucije (Galaxy Evolution Explorer) je vesolje opazoval v ultravijoličnem spektru svetlobe in tako meril starost zvezd.

Pogledal je lahko deset milijard let v zgodovino vesolja, ki je staro okoli 13,8 milijarde let. S teleskopom so določevali tudi oddaljenost posameznih galaksij od Zemlje.

Izstrelili so ga leta 2003, upokojili pa deset let kasneje.

Načrtovali so, da bo deloval 29 mesecev, a so odpravo večkrat podaljšali in nato dokončno sklenili junija 2013. Prva opazovanja je teleskop opravil 28. maja 2003, ko je pogled usmeril v ozvezdje Herkula v spomin na umrlo sedemčlansko posadko raketoplana Columbia, ki je 1. februarja 2003 razpadel pri vstopu v atmosfero.



Že takoj po začetku obratovanja je naredil odlične posnetke Andromede, naše galaktične sosede, kasneje je proučeval zelo mlade galaksije, iz njegovih podatkov pa so astronomi ugotovili, da v nekaterih orjaških galaksijah središčna supermasivna črna luknja ustvarja tako neugodne razmere, da nove zvezde ne nastajajo več. S podatki teleskopa in drugih observatorijev so znanstveniki potrdili, da temna energija poganja širjenje vesolja.

image_alt
Sovjetski sondi in strašna luna


Sedmega februarja 2012 je zbral še zadnje podatke pred upokojitvijo, 28. junija 2013 do ga pri Nasi dokončno upokojili.. V orbiti bo ostal še 60 let, nato pa bo zgorel v atmosferi.

Preberite še:

Komentarji: