Svet na krožniku: Vrtiljak zgodb

Stičišče kulinaričnih tradicij sveta ponuja tudi izmenjavo zgodb, ki jih posamezne jedi nosijo s seboj.

Objavljeno
24. april 2015 15.20
Teja Kuk
Teja Kuk

»Mešanico krušnih drobtin in kikirikijevega masla so v starih časih žene z ljubeznijo pospravile v posebne mošnjičke. Njihovi možje so si jih zavili okoli pasu in se odpravili na vojna polja. Služila jim je kot zaloga v najhujših dneh, ko so ostali brez hrane. S tem so lahko preživeli tudi nekaj dni ...,« je pripovedovala zgodovinske anekdote Skuhnina prva kuharica nežnejšega spola, Binta iz Gambije. Njenega rojaka Ousmana veže spomin na podobno jed, ki se imenuje mburu jaro, na otroštvo, ko mu je mama dala s seboj za v šolo manjši kos kikirikijevega masla z drobtinami. Za energijo in srečo.

Rushi je Skuhnino ponudbo obogatila s kulinariko iz Bangladeša. Iz rodne države jo je v Slovenijo pripeljala želja po podiplomskem študiju ekonomije. Njene sladice, ki jih lahko v naši restavraciji večkrat poskusite, spremljajo številne zgodbe, ki jih Rushi z veseljem pripoveduje. »Ladoo je kokosova kroglica, ki se pripravlja zgolj v domačih kuhinjah in ni naprodaj v restavracijah ali trgovinah. Kir je sladica, katere osnovna sestavina je izvleček datljevca, ki se ga lahko z zarezo v deblo pridobiva le nekaj mesecev v letu. To sladko in po strukturi lepljivo zmes se zakuha v riž in dobimo sladico, ki s seboj nosi številne spomine.« Njen približek smo že okusili v naši restavraciji.

Quael iz Tunizije, Steven iz Kenije in Om iz Indije so v Skuhni s svojimi jedmi živ dokaz, kako je svet majhen in med seboj prepleten. Sambusa, samosa ali samusa so tradicionalne jedi vseh omenjenih držav. Imajo podobno ime, podobno obliko in tudi začimbe. A še vedno je vsaka unikatna in drugačna od druge.

Jedi z zgodbo

V Skuhni lahko z jedmi potujete po svetu, spoznate v njih zgodovino in spomine ljudi. Le-te v Skuhni cenimo, ohranjamo in delimo z našimi gosti. Jedi z zgodbo se redno najdejo tudi na večerni različici menija, ki je sestavljen prav posebej za naša tedenska kulturno-izobraževalna srečanja, ki jih organiziramo vsako sredo na Trubarjevi 56 od 19. ure dalje pod imenom Skuhna Talk! Na njih odpiramo prostor za različne zanimive, aktualne tematike, skozi pespektivo migrantov iz globalnega juga.

To sredo smo gostili posebnega gosta Eda Gillespieja, ki je prepotoval svet z vsemi prevoznimi sredstvi, ki jih človeštvo nudi, razen z letalom. Njegove razloge za to odločitev in številne prigode je ujel v knjižno uspešnico Only Planet − a flight-free adventure around the world. Ed nam je odkril povod za svojevrstno potovanje. Pravi, da si moramo ljudje vzeti čas, da stvari resnično doživimo. Večno hitenje nas opustoši. Če cvetlica diši, boš izvedel le, če se ustaviš in jo povonjaš. Če morje šumi, izveš le, če mu prisluhneš. Zanimive zgodbe ljudi spoznaš le, če jim prisluhneš.


Ed je ta večer zavil v zgodbe, ki jih je slišal na svojem potovanju, za katero si je vzel čas. Zadnja prigoda je šla tako: Gospa Resnica se je odločila, da obišče sosednjo vas. Pričakovala je topel sprejem, a namesto njega doživela ignoranco in občutek nezaželenosti. Odšla je v drugo vas in tudi tam je bila precej nezaželena. Razočarana in užaljena je odšla v tretjo vas. Tudi tam jo je čakala enaka izkušnja. Med potjo v novo vas je spoznala gospoda Zgodbo, ki je opazil, da je Resnica gola, in jo je ogrnil s svojim plaščem. Odtlej Resnica ni imela težav. Z roko v roki sta gospod Zgodba in gospa Resnica hodila po svetu in sta bila zmeraj toplo sprejeta ...

Zadnja zgodba v sebi nosi več sporočil. Ena izmed njih je tudi ta, da ljudi zanimajo zgodbe, in ne resnica. Vabljeni k nam v Skuhno, kjer najdete številne zgodbe o ljudeh, hrani, o posodah ter o deželah, od koder prihajamo. Vabljeni k nam, da okusite svet!

***

Teja Kuk je socialna delavka ter vodja projekta in prostovoljka v projektu Skuhna

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

***

S kulinaričnimi blogi se lahko sladkate TUKAJ.