Rosberg: Hamiltonov niz se bo kmalu končal

Nico Rosberg, vodilni v skupnem seštevku F1, je pred nadaljevanem sezone spregovoril o svojem odnosu z Lewisom Hamiltonom.

Objavljeno
19. julij 2016 20.54
M. Ž.
M. Ž.

London - Dirkači formule ena bodo ta konec tedna gostovali na Madžarskem, kjer bo v nedeljo potekala enajsta dirka sezone. V ožji krog favoritov za zmago sodi najboljši dirkač v skupnem seštevku, Nemec Nico Rosberg, ki je pred dirkaškim koncem tedna v pogovoru za Guardian opisal svoj odnos z moštvenim kolegom, Britancem Lewisom Hamiltonom.

Nemec in Britanec bijeta hudo bitko za naslov svetovnega prvaka, saj ima Rosberg vsega točko prednosti pred Hamiltonom. Kot je pojasnil Rosberg, z moštvenim kolegom še zdaleč nista prijatelja, saj sta oba zelo tekmovalna. Že od nekdaj:

»On spada med tiste dirkače, pri katerih z zmago na medsebojnem dvoboju dobiš največjo mero zadovoljstva, saj je svetovni prvak. Ga zelo spoštujem, vendar pa trenutno nisva dobra prijatelja. Najina težava je, da sva oba zelo tekmovalna. Tako je bilo že v preteklosti, ko sva tekmovala, kdo bo pojedel več kosov pice oziroma prvi opravil s potjo od dvigala do hotelske sobe. Na vsakem koraku je bila prisotna tekmovalnost, a ni bilo sedanjega vpliva ekipe, medijev in denarja. To vse skupaj oteži. Spoštujem njegove dosežke, uspelo mu je nekaj odličnih stvari in pogosto me je premagoval, zdaj pa mu moram vrniti udarec, kar je odličen izziv,« je dejal Nemec.

Tekmovalnost obeh dirkačeh Mercedesa je v tej sezoni že večkrat prišla do izraza. Tako sta na VN Španije trčila že v prvem krogu in oba odstopila, med njima se je zaiskrilo tudi v zadnjem krogu VN Avstrije, ko sta se znova zaletela. Več sreče je imel Hamilton, ki je zmagal, Rosberg pa se je moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Rosberg: Hamiltonovega niza bo nekoč konec

Nemški dirkač je to sezono začel odlično, saj je zmagal na prvih štirih dirkah in prepričljivo vodil v skupnem seštevku, v zadnjem času pa se je razmerje moči nagnilo na stran Britanca, ki je dobil štiri izmed zadnjih petih dirk in se svojemu moštvenemu sotekmovalcu približal le na eno točko. Rosberg je prepričan, da se bo Britančev niz kmalu končal:

»Če bi se osredotočil zgolj na točke in stanje v prvenstvu, bi bil zelo razočaran, saj sem imel že 43 točk prednosti, zdaj pa je le še eno. A nisem osredotočen na to, zato to ne vpliva name. Tu ima momentum zelo pomembno vlogo, to smo pri meni in Lewisu videli že leta 2014, vedno sva zmagovala v »valovih«. Čudno je, vendar mislim, da bo njegovega niza kmalu konec. Na zadnji dirki v Silverstonu je bilo zame zelo težko. Z drugim mestom bi se še sprijaznil, vendar pa sem končal na četrtem mestu in izgubil pomembne točke, kar ni lahko.«

Kje postaviti mejo med Rosbergovimi željami in željami Mercedesa?

Zaenkrat kaže, da bosta o naslovu svetovnega prvaka odločala dirkača Mercedesa, saj imata 62 oziroma 61 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Fincem Kimijem Räikkönenom (Ferrari). Ima Rosberg najlepšo priložnost za osvojitev naslova?

»Sam ne gledam tako na trenutno stanje, rekel bi samo, da imam veliko priložnost. Seveda je dobro za motivacijo, da se vsako tekmo borim za zmago. Borba za naslov je zelo intenzivna in predstavlja težko situacijo, saj voziva za isto ekipo in se hkrati boriva za naslov. Tukaj je zelo težko potegniti jasno črto, saj imam dolžnost do ekipe, za katero je pomemben konstruktorski naslov, toda kje je potegniti črto s tem, kaj želim jaz oziroma moj ego? To je vedno težko.«

Rosberg: Neverjetno je, da imamo tako dominanten dikalnik

Nico Rosberg je moral odgovoriti tudi na vprašanje, povezano s slovitim očetom Kekejem Rosbergom, ki je leta 1982 postal svetovni prvak formule ena. Ali Rosberg ocenjuje, da bo moral tudi sam osvojiti naslov, da bo lahko govoril o uspešni karieri?

»Ne. Doslej sem bil zelo uspešen in upam, da bom v prihodnosti to še nadgradil. Moje sanje so osvojiti naslov svetovnega prvaka in za to se tudi borim po najboljših močeh. To je posebno obdobje, saj imamo že dalj časa zelo dominanten dirkalnik. Na vsaki dirki se potegujem za najboljši štartni položaj in v primeru dobrega dirkanja tudi zmagam, kar je neverjetno,« je razmišljal Rosberg.