Janja Garnbret takoj dala vsem vedeti, kdo je kraljica

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret je bila najboljša v kvalifikacijah, polfinalu in finalu prve balvanske tekme svetovnega pokala na Kitajskem.
Fotografija: Janja Garnbret je bila razred zase. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret je bila razred zase. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Janja Garnbret je že na prvi tekmi sezone pokazala, da se zlepa ne bo odrekla kroni v športnem plezanju. Na balvanski preizkušnji svetovnega pokala na Kitajskem (Keqiao) je bila 25-letna olimpijska prvakinja, ki v Parizu načrtuje ubranitev naslova iz Tokia, razred zase.

Garnbretova je bila najboljša že v ponedeljkovih kvalifikacijah in današnjem polfinalu. V finalu je edina uspešno rešila prve tri probleme in bila pred zadnjim izzivom že zmagovalka. Z zadnjim balvanom je opravila že po eni minuti in s stene nasmejana pomahala občinstvu. Na koncu je štiri smeri rešila v zgolj petih poskusih. Druga je bila Italijanka Camilla Moroni, tretja pa Kitajka Luo Zhilu. Obe sta osvojili po dva vrhova.

»Res sem uživala - v vseh balvanih, vzdušju in ob navijačih. Ker sem tekmovala prvič po pol leta, sem bila v začetku malo nervozna, a danes sem se počutila v svojem svetu že v polfinalu, pa tudi v finalu,« je bila zadovoljna naša šampionka.

To je bila že rekordna 42. zmaga za Garnbretovo v svetovnem pokalu. Korošica bo nastopila še v težavnosti v Wujiangu med 12. in 14. aprilom, potem pa pred OI samo še konec junija v Innsbrucku.

»Celotna tekma je potekala fantastično, točno tako, kot sem si zamislila. Od kvalifikacij do finala sem plezala mirno, verjela sem, da sem dobro pripravljena. Plezala sem odločno in samozavestno, ničesar ne bi spreminjala. Bil je najboljši štart sezone, dokazala sem, da sem pridno trenirala, kar je bilo vidno tudi na steni. Sem zadovoljna, vesela in se že veselim tekme čez nekaj dni v Wujiangu,« je še sporočila Garnbretova. 

Mia Krampl, druga slovenska polfinalistka, je ostala na repu dvajseterice z ničlo, potem ko ni osvojila niti enega od štirih bonusov, torej oprimkov, ki označujejo sredino smeri.

Janja je osvojila vse štiri vrhove. FOTO: Nakajima Kazushige/IFSC
Janja je osvojila vse štiri vrhove. FOTO: Nakajima Kazushige/IFSC

Moški so v ponedeljek zaradi dežja ostali brez kvalifikacij. Vsi tekmovalci bodo v sredo nastopili v polfinalu, 20 pa se jih bo nato merilo v finalu. Na Kitajskem so štirje Slovenci, Anže Peharc, Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant.

Komentarji: