Novo zlato za slovenski judo: Lucija Polavder evropska prvakinja

Na EP v Budimpešti Lucija Polavder zlata, Ana Velenšek srebrna, Matjaž Ceraj izgubil borbo za bron.

Objavljeno
27. april 2013 15.24
Hungary Judo Europeans
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Budimpešta - Slovenska judoistična reprezentanca je po včerajšnjem uspehu Roka Drakšiča in Tine Trstenjak, tudi danes, zadnji dan posamičnih bojev na 62. evropskem prvenstvu v Budimpešti navdušila z novimi odličji. Zlato kolajno je v kategoriji nad 78 kg osvojila Lucija Polavder, srebrna je bila v kategoriji do 78 kg Ana Velenšek.

Polavderjeva je v zaključnem obračunu prepričljivo z ipponom premagala Francozinjo Emilie Andeol (10:0) in si tako priborila drugi naslov evropske prvakinje po Dunaju '10. »Zlate kolajne nisem pričakovala, zato sem je toliko bolj vesela. Po razočaranju na olimpijskih igrah sem si vzela daljši premor, na polno sem začela spet trenirati šele sredi januarja. Program Marjana Fabjana se je znova pokazal za uspešnega,« se je po osmi kolajni na prvenstvih stare celine smejalo 28-letni Grižanki, ki je bila v uvodnem krogu prosta, v četrtfinalu je izločila Nemko Jasmin Külbs (10:0), v polfinalu pa je bila prav tako z ipponom boljša od Turkinje Zehre Belkis Kaye (10:0).

Za Polavderjevo je evropski naslov odlična tolažba po razočaranju na lanskih OI v Londonu, po katerih je že razmišljala o koncu kariere.

Velenškova v solzah

Velenškovi se je v polfinalu posrečil veliki met, potem ko je v podaljšku s tako imenovano zlato točko premagala Audrey Tcheumeo (5:0), evropsko (Istanbul '11) in svetovno prvakinjo (Pariz '11) ter dobitnico brona na lanskih OI v Londonu. Za zlato lovoriko se je spoprijela še z eno Francozinjo, in sicer z Lucie Louette.

V finalni obračun je krenila odločno in po 31 sekundah z metom za wazari prešla v vodstvo s 7:0, ki pa ga je Francozinja Lucie Louette dobro minuto pozneje izničila s podobno akcijo. Minuto pred koncem je 21-letnica iz Šmartnega v Rožni dolini znova vodila (5:0), toda dvajset sekund pozneje padla na hrbet in v solzah zapustila borišče. »Česa tako butastega še nisem naredila, vrgla sem pravzaprav samo sebe. Bolje bi bilo če bi padla že takoj na začetku,« po finalnem porazu ni skrivala razočaranja Velenškova.

Ceraj izgubil borbo za bron

Žal pa se v sklepni dvoboj ni uspelo prebiti Matjažu Ceraju (nad 100 kg), ki je moral v polfinalu priznati premoč Gruzincu Adamu Okruašviliju (0:7). Za svojo prvo kolajno se je v obračunu za tretje mesto udaril z domačim zvezdnikom Barno Borom, a ostal brez odličja na 5. emstu

Ceraj je bil po porazu povsem potolčen. »Žal mi spet ni uspelo. Barna je bil pač boljši, izkoristil je mojo napako,« je le s težavo zadrževal solze 29-letni Celjan, potem ko je še tretjič na evropskem prvenstvu pristal na nehvaležnem petem mestu.

Ceraj pa je bil sicer v dopoldanskih bojih z ipponoma boljši od Estonca Juhana Mettisa (10:0) in Litovca Mariusa Packeviciusa (10:0).

Žganka zmotila sodniška odločitev

Že po uvodnih dvobojih pa sta izpadla oba naša judoista v kategoriji do 90 kilogramov. Medtem ko je Igorja Spasojeviča s končnim prijemom izločil Rus Kirill Voprosov (0:10), se je Mihael Žgank čudil sporni sodniški odločitvi, po kateri je njegov češki tekmec Aleksandr Jurecka pičlih 18 sekund pred koncem prejel prednost yuke (0:5).

»Vso borbo sem napadal, bil sem boljši, potem pa takšna sodniška odločitev, ki je res ne razumem,« je z glavo zmajeval Žgank. Spasojevič je priznal, da je storil napako. »Voprosov jo je izkoristil in me zadržal v končnem prijemu, iz katerega ni bilo več rešitve. Škoda, kajti Rus drugače ni bil tako superioren.«