Slovenski reprezentantki kolajna in kvota za OI

Jekaterina Vedenejeva je na svetovnem prvenstvu v Španiji ubranila tretje mesto s trakom.
Fotografija: Jekaterina Vedenejeva je morala priznati premoč le zlati Nemki Darji Varfolomeev (na sredini) in srebrni Bolgarki Borjani Kaleyn (levo). FOTO: Jose Jordan/AFP
Odpri galerijo
Jekaterina Vedenejeva je morala priznati premoč le zlati Nemki Darji Varfolomeev (na sredini) in srebrni Bolgarki Borjani Kaleyn (levo). FOTO: Jose Jordan/AFP

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva je na 40. svetovnem prvenstvu v Valencii, glavnih kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu, ponovila lanski uspeh. V finalu najboljše osmerice s trakom je z 31,200 točke ubranila bronasto kolajno.

Še četrtega naslova svetovne prvakinje se je veselila Nemka Darja Varfolomeev (33,350 točke), ki je pred tem zmagala že z obročem, žogo in s kiji. Srebrno kolajno je s trakom osvojila Bolgarka Borjana Kalejn (31,850).

Že pred tem se je Vedenejeva v kvalifikacijskem mnogoboju uvrstila na visoko peto mesto in s tem prepričljivo osvojila olimpijsko kvoto. S seštevkom svojih treh najboljših od štirih sestav (97,550 točke) se je gladko uvrstila tudi v sobotni finale mnogoboja, ko se bodo tekmovalke borile za najpomembnejši naslov svetovne prvakinje. Največ točk je zbrala Bolgarka Stiliana Nikolova (104,300).

Jekaterina Vedenejeva je bila zelo zadovoljna s svojimi nastopi. FOTO: Jose Jordan/AFP
Jekaterina Vedenejeva je bila zelo zadovoljna s svojimi nastopi. FOTO: Jose Jordan/AFP

Ob bronasti kolajni in finalu mnogoboja si je Vedenejeva pritelovadila še finala z obročem in žogo. Z obema rekvizitoma je bila že v sredo šesta.

Le malo ji je zmanjkalo do popolnega izplena, saj je kljub lepi predstavi s kiji za las ostala zunaj najboljše osmerice in še petega boja za kolajne. Zmanjkala ji je namreč le desetinka točke, tako da je prva rezerva za finale.

»Zelo sem vesela, da se je izšlo tako dobro,« se je veselila29-letna Rusinja iz Irkutska, ki od leta 2018 tekmuje pod slovensko zastavo.

Poleg Vedenejeve sta se danes brez večjih napak predstavili tudi mladi Slovenki: Brigita Krašovec s kiji (28,900/31. mesto) in Ela Polak s trakom (25,950/45.). Njuni končni uvrstitvi bosta znani v večernih urah, ko bodo nastope v kvalifikacijah opravile vse ritmičarke.

Jutri bodo na SP skupinske sestave, v soboto pa bo sledil finale mnogoboja tudi z Vedenejevo.

Komentarji: