SP v Judu: po zlatu Trstenjakove še srebro Velenškove

Ana Velenšek je na SP v Astani osvojila srebrno kolajno. V finalu je bila premočna Japonka Mami Umeki.

Objavljeno
28. avgust 2015 10.54
Posodobljeno
28. avgust 2015 10.59
JUDO-WORLD-2015
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Astana - Slovenski judoisti in predvsem judoistke so na svetovnem prvenstvu v Kazahstanu vnovič dokazali, da so prava judoistična velesila. Po včerajšnjem uspehu Tine Trstenjak, ki je Sloveniji prinesla sploh prvo zlato odličje na svetovnih prvenstvih v judu, je slovenski uspeh v Astani dopolnila Anamari Klementina Velenšek, ki je po hudem finalnem boju z Japonko Mami Umeki osvojila srebrno odličje.

Velenškova je uvodoma prepričljivo premagala Rusinjo Anastazijo Dimitrijevo, potem ko si je najprej priborila met za juko, nato pa s končnim prijemom dosegla napredovanje v osmino finala. Tam je bila njena nasprotnica Korejka Yujin Park, s katero slovenska borka ni imela težav in jo je po dveh minutah borbe spravila na tla, jo prijela v končni prijem, po 20 sekundah pa se veselila ipona.

Ana Velenšek se je v polfinalu pomerila z Britanko Gemmo Gibbons, dobitnico srebra z olimpijskih iger v Londonu. Najprej sta obe dobili po eno kazen, nato jih je dobivala Britanka, ki ji je vse bolj zmanjkovalo sape. Dvoboj je na koncu dobila Velenškova, ki je nasprotnico vrgla še za juko in se veselila napredovanja v polfinale.

Tam jo je pričakala Francozinja Audrey Tcheumeo, svetovna prvakinja iz Pariza 2011 in lanska podprvakinja iz Čeljabinska, poleg tega pa tudi bronasta z olimpijskih iger 2012 v Londonu. Slovenka in Francozinja na začetku dvoboja dobili po eno kazen, nato je Francozinja po polovici borbe prejela še eno. Poskusila je z metom za vazari, ki ga je sodnik sprva dosodil, a nato na veselje Slovenke razveljavil in ostalo je pri minimalni prednosti za vstop v finale.

Velenškovo je v finalu pričakala šestkratna japonska prvakinja Mami Umeki. Dvoboj je bil zelo izenačen in po štirih minutah je sledil podaljšek za zlato točko, kjer je bila Japonka boljša in ji je v tretjem poskusu uspel končni prijem.

»Vesela sem te kolajne, čeprav zdaj ni videti tako, saj sem vseeno tudi razočarana. Ko veš, da bi lahko bil na najvišji stopnički, pa tega ne izkoristiš, saj sem imela lepo priložnost za zlato. Japonko sem dobro poznala, jo na treningih tudi velikokrat 'tepla', a tokrat me je ugnala,« je povedala Velenškova.

Do finala štiri zmage

Še ena varovanka nepopustljivega Marjana Fabjana se je do finala v kategoriji do 78 kilogramov prebila s štirimi zmagami, nazadnje je v polfinalu z minimalno prednostjo ene kazni premagala Francozinjo Audrey Tcheumeo, svetovno prvakinjo iz Pariza 2011 in lansko podprvakinjo.

Velenškova je pred tem v dopoldanskem delu nanizala tri zmage, s katerimi si je zagotovila borbe za kolajne.

Dobitnica bronaste kolajne z lanskega svetovnega prvenstva v Čeljabinsku je postavila piko na i za Slovence uspešnemu prvenstvu v Astani. Trstenjakova je včeraj navdušila z zlatom v kategoriji do 68 kg, pred tem je bil Rok Drakšič med borci do 73 kg deveti, Andraž Jereb v kategoriji do 66 kg in Vlora Beđeti med borkami do 57 kg pa sta ostala brez uvrstitev.


Izidi:

ženske, do 70 kg:

1. Gevrise Emane (Fra)
2. Maria Bernabeu (Špa)
3. Yuri Alvear (Kol)
. Fanny Estelle Posvite (Fra)

 

ženske, do 78 kg:

1. Mami Umeki (Jap)
2. Ana Velenšek (Slo)
3. Claudia Malzahn (Nem)
. Marhinde Verkerk (Niz)

 

moški, do 90 kg:

1. Kirill Denisov (Rus)
2. Dong Han Gwak (Kor)
3. Varlam Liparteliani (Gru)
. Mashu Baker (Jap)