Jan Tratnik v etapi na 5. mestu

Američan Jan Dombrowski najhitrejši na Giru od Piacenze do Sestole.
Fotografija: Jan Dombrowski se je takole veselil etapne zmage. FOTO: Dario Belingheri/AFP
Odpri galerijo
Jan Dombrowski se je takole veselil etapne zmage. FOTO: Dario Belingheri/AFP

Američan Joe Dombrowski je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Italiji. V številčni skupini ubežnikov je bil 29-letnik od Piacenze do Sestole (187 km) za 13 sekund hitrejši od Italijana Alessandra De Marchija (Israel Start-Up Nation). Slednji je oblekel rožnato majico vodilnega. Najboljši Slovenec v etapi je bil Jan Tratnik na 5. mestu.

To je bila četrta in hkrati največja zmaga v karieri za 29-letnika iz Christiane in prva po dveh letih. Vse tri prejšnje je sicer moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca pri UAE Team Emirates slavil na dirki po ameriški zvezni državi Utah. De Marchi je kot drugouvrščeni v etapi prvič v karieri oblekel rožnato majico vodilnega na domači pentlji. Trikrat je sicer slavil etapno zmago na dirki po Španiji, na domačih tleh pa je to zanj največji uspeh v karieri.

Slabe pol minute za vodilnima je v deževni in hladni etapi v cilj prišel Tratnik (Bahrain Victorious). Njegov moštveni kolega Matej Mohorič je bil nekoliko bolj v ozadju, potem ko je velik del druge polovice razgibane trase vlekel glavnino za kapetana, Španca Mikela Lando.

Jan Tratnik se je odrezal z zelo dobrim nastopom. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jan Tratnik se je odrezal z zelo dobrim nastopom. FOTO: Roman Šipić/Delo


Favoriti so v cilj prišli dobro minuto in pol za vodilnimi v etapi, dobro formo pa so prikazali Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Italijan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Rus Aleksander Vlasov (Astana-Premier Tech), Britanec Hugh Carthy (EF Education Nippo) in Landa.

Mladi belgijski zvezdnik Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) je za Bernalovo skupino zaostal 11 sekund. Rožnato majico pa je po velikem zaostanku izgubil domačin Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).
V skupnem seštevku ima De Marchi 22 sekund naskoka pred Dombrowskim, tretji je Belgijec Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix). Od favoritov za skupno zmago je sedmi Vlasov (+1:24), osmi Evenepoel (+1:28), deseti Carthy (+1:38), enajsti pa Bernal (+1:39).

V sredo bo na sporedu etapa za sprinterje od Modene do Cattolice (177 km), ki bo po zahtevnem dnevu v dežju pravšnja za počitek favoritov pred zahtevnim nadaljevanjem Gira z gorskimi ciljemi v četrtek, soboto in nedeljo.

Preberite še:

Komentarji: