Tadej Pogačar je pokazal veliko, ne pa še vsega

Nekdanjega profesionalca Martina Hvastijo ne preseneča, da v osmerici za Tour v ekipi UAE ni Domna Novaka.
Fotografija: Pogačar in Mezgec sta dobro razporedila moči, Tadej je klance vozil na tempo in poskrbel, da je Luka, ki je več dela opravil po ravnem, ostal zraven do zaključka. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Pogačar in Mezgec sta dobro razporedila moči, Tadej je klance vozil na tempo in poskrbel, da je Luka, ki je več dela opravil po ravnem, ostal zraven do zaključka. FOTO: Črt Piksi

Šestič doslej bo na Touru nastopil kolesar v majici slovenskega cestnega prvaka, tokrat bo to Tadej Pogačar (UAE), ki si je v nedeljo v Radovljici pričakovano in v velikem slogu prvič prikolesaril to lovoriko. Slovensko trobojnico bo morda hitro zamenjal za rumeno majico vodilnega na 110. dirki po Franciji, na kateri ob njem sicer ne bo rojaka Domna Novaka. Tudi to je bilo pričakovano, pravi nekdanji slovenski profesionalec in sedanji direktor reprezentanc Martin Hvastija.

Vrniva se na nedeljo v Radovljici, kjer se je Pogačar z Luko Mezgecem tekmecem odpeljal že po začetku 156 km dolge preizkušnje. Ni bilo napeto, je bilo pa na izjemno visoki ravni, kajne?

To je bila vrhunska predstava, ni bilo ne enostavno ne lahko, če je Matej Mohorič lovil in ni mogel ujeti. Ni si težko prikolesariti minutno prednost pred zasledovalci, težko jo je zadržati štiri ure. Pogačar in Mezgec sta dobro razporedila moči, Tadej je klance vozil na tempo in poskrbel, da je Luka, ki je več dela opravil po ravnem, ostal zraven do zaključka.

V tem ni bilo dvoma o zmagovalcu, Pogačar je pospešil in četrtkovi zmagi v vožnji na čas dodal cestni naslov. To je doslej uspelo le Sašu Svibnu leta 1997, vendar v svetu naslov slovenskega prvaka zdaj šteje več, kot je pred 26 leti?

Ja, ustrezno temu, kaj zdaj predstavlja slovensko kolesarstvo. Zame je največja vrednost to, da je Pogačar hotel biti prvak v obeh disciplinah, da je kljub vsemu, kar je že dosegel, tako močno želel obleči majico domačega prvaka.

Predvsem pa je želel preveriti pripravljenost pred Tourom, na katerem bo, potem ko si je 23. aprila v Belgiji zlomil zapestje, lovil tretjo rumeno majico na Elizejskih poljanah.

Po dveh mesecih negotovosti je ta zmaga signal, da je dobro pripravljen. Pokazal je veliko, a ne vsega, kar je razveseljivo, zadnje kroge je kolesaril s polovično močjo.

Na DP ni imel veliko tekmecev, v cilj je prikolesarilo vsega 21 članov in mlajših članov do 23 let, med katerimi je Teo Pečnik zmagal z zaostankom 21 minut za 24-letnim Pogačarjem. Kaj to pove o zanimivosti in kakovosti dirk za DP?

Vse smo že poskusili, a imamo le 50 kolesarjev med člani, od tega 10 dobrih, s to maso je nemogoče narediti zanimivo dirko. Če bi bila trasa dolga 250 km, bi bilo slabše, če bi bilo več klancev, tudi. Le z več ravnine bi lahko prišlo do presenečenja, vendar to ni naš namen. Tokrat je šlo na vso moč in pokazalo se je, koliko je kdo dober. Oder za zmagovalce je močan, zadaj je velika luknja. Najbolj me skrbi stanje mlajših članov.

Po dveh mesecih negotovosti je ta zmaga signal, da je Tadej Pogačar dobro pripravljen, pravi Martin Hvastija. Foto Jože Suhadolnik
Po dveh mesecih negotovosti je ta zmaga signal, da je Tadej Pogačar dobro pripravljen, pravi Martin Hvastija. Foto Jože Suhadolnik

Očitno je stanje dobro pri treh Slovencih, ki bodo v soboto v Bilbau štartali na Touru?

Pri Pogačarju še nimamo primerjave z lanskim zmagovalcem Jonasom Vingegaardom, prva bo, ko se bosta prvič udarila zares. Dvomim, da bo to že na baskovskem uvodu dirke, prvi teden je običajno namenjen temu, da ni nepotrebnih izgub časa in se prouči nasprotnike. Ni pa izključeno, da Tadej preseneti na začetku. Tudi Mohorič in Mezgec sta v dobri formi, upam, da bosta znala to izkoristiti. Luka bo imel več ekipnih obveznosti, Matej pa več možnosti za lov na etapne zmage, oba sta sicer sposobna dobiti eno ali več etap.

Na Touru si je kot Pogačarjev pomočnik želel nastopiti tudi Novak, ki pa ga danes niso uvrstili v osmerico ekipe UAE.

Novak ni pokazal izjemne forme ne na dirki po Sloveniji ne na DP, ne predstavljam si, koga bi lahko zamenjal v izbrani osmerici, je zelo dober kolesar, a prednost so dobili tisti, ki so odlični vsak na svojem področju.

Tadej Pogačar dobro razpoložen odhaja na Tour de France. FOTO: Črt Piksi
Tadej Pogačar dobro razpoložen odhaja na Tour de France. FOTO: Črt Piksi

Pogačarju bodo pomagali Rafal Majka, Mikkel Bjerg, Felix Großschartner, Marc Soler, Matteo Trentin, Vegard Stake Laengen in Adam Yates. Zdi se, da bo imel v gorah močnejšo podporo kot Vingegaard, ki bo imel pri Jumbu Vismi okoli sebe Wouta van Aerta, Dylana van Baarleja, Seppa Kussa, Tiesja Benoota, Christopha Laporta, Nathana Van Hooydoncka in Wilca Keldermana, ki so večinoma specialisti za enodnevne dirke. Kdo se je odločil bolje?

Že v peti etapi so na vrsti Pireneji, že šesta etapa gre čez Tourmalet, odločala bo podpora v klancih. Veliko bo sicer odvisno od tega, kdo bo imel rumeno majico po Pirenejih in pred štirimi zapletenimi etapami v Centralnem masivu z zelo zahtevnim vzponom na Puy du Dome. Obe zasedbi sta zelo močni, mislim pa, da je Pogačarjeva pripravljena za vse scenarije.

Preberite še:

Komentarji: