Cedeviti Olimpiji je zmanjkalo prostora za napake

Košarkarje Cedevite Olimpije danes ob 20. uri v Stožicah čaka druga tekma četrtfinalna z Mego. Ključ do uspeha bo boljša obramba kot v Beogradu.
Fotografija: Justin Cobbs je v prvi četrtini držal korak z Mego, nato je bil tudi on brez moči.

Foto Dragana Stjepanović/ABA
Odpri galerijo
Justin Cobbs je v prvi četrtini držal korak z Mego, nato je bil tudi on brez moči. Foto Dragana Stjepanović/ABA

Za košarkarje Cedevite Olimpije je regionalna sezona dosegla vrhunec in morda tudi že zadnjo postajo. Po visokem porazu na prvi četrtfinalni tekmi jadranske lige v Beogradu proti Megi (119:98) si novega spodrsljaja po selitvi v Stožice ne morejo več privoščiti. Mega je mlada ekipa v vzponu, Cedevita Olimpija pa nadaljuje z neprepričljivmi predstavami in nihanji v igri, ki jih pestijo skozi celotno sezono. Kljub vsemu Ljubljančani še niso vrgli puške v koruzo.

»Če se ne uvrstimo v polfinale jadranske lige, ta sezona ne bo imela nobenega smisla,« je bil na druženju s sedmo silo pred prvo tekmo neposreden kapetan Olimpije Jaka Blažič. Izkušeni branilec ljubljanske zasedbe je bil izbran v drugo peterko sezone v ligi ABA, v beograjski športni dvorani Ranka Žeravice pa je tudi Blažič lahko le nemočno spremljal, kako se golobrada Mega poigrava z veteransko Olimpijo.

»S hitro igro in protinapadi so dosegli 45 točk, tu nismo imeli pravega odgovora,« je trener Cedevite Olimpije Zoran Martić podčrtal glavno težavo s prve tekme. A to za Olimpijo ni bilo presenečenje, prav hiter tempo nasprotnikov so Ljubljančani (ob Nikoli Đurišiću) izpostavljali kot glavno orožje Mege. Deloma so domačine omejili le v prvi četrtini, nato se je začel »run and gun« šov po taktih izvrstnega Đurišića, ki je na parketu z raztrgano obrambo Olimpije počel, kar je želel. Branilec, ki je po odhodu Nikole Topića v Crveno zvezdo izkoristil večjo minutažo in stopil na veliki oder, se je ustavil šele pri 31 točkah; če ne bi bila zadnja četrtina le še formalnost (Mega je največ vodila za 28 točk), bi bil izplen 20-letnega branilca lahko še višji.

Lukenj v obrambi je bilo v Beogradu preprosto preveč. FOTO: ABA
Lukenj v obrambi je bilo v Beogradu preprosto preveč. FOTO: ABA

94 točk v 30 minutah je bistveno preveč

Izkušnje bi vsaj na papirju morale biti prednost Olimpije, a so se roke precej bolj tresle ljubljanski zasedbi, ki je izgubila 13 žog, Mega kljub hitrem ritmu igre le pet. V oči je bodla lahkotnost, s katero so domačini dosegali koše – kar 33 so jih dosegli v obarvanem delu rakete –, že ena podaja je bila včasih dovolj, da se je rotacija v obrambi Olimpije podrla, Uroš Plavšić in Filip Jović pa sta bolj renomirane ljubljanske centre spravljala v zadrego. »57 prejetih točk v prvem polčasu je bistveno preveč, na tak način se tekme ne da dobiti,« je izpostavil Martić. Po 30 minutah igre je semafor kazal neverjetnih 94:74 in tekma je bila odločena.

Kako torej priti do zasuka v Stožicah, s katerim bi izsilili tretjo tekmo v Beogradu in končnico podaljšali vsaj še za teden dni? »Moramo biti bistveno, bistveno boljši,« je bil jedrnat Martić. Glede tega se ljubljanski strateg gotovo ne moti. V Beogradu se je Olimpija preveč zanašala na individualne akcije Justina Cobbsa in Dewayna Stewarta, premalokrat so zmaji v ogenj poslali Alena Omića pod košem, tudi skupnih 22 točk Blažiča in Zorana Dragića ni bilo dovolj za uspeh proti Megi, ki v povprečju na tekmo dosega 86,4 točke.

Ob edini letošnji zmagi (30. septembra v Ljubljani z 89:87) so Ljubljančani z bolj agresivno obrambo prisilili Beograjčane v 18 izgubljenih žog, obe ekipi sta tekmo končali z 32 doseženimi koši iz igre. Dobrega pol leta kasneje je bilo razmerje v koših iz igre 45:34 v korist Mege in Olimpija za uspeh ni imela nikakršnih možnosti. V nedeljo bodo Ljubljančani v slogu temperaturnega obrata v zadnjih dneh namesto spomladanske znova potrebovali svojo jesensko podobo.

Preberite še:

Komentarji: