Drevi konec upanja ali začetek velikega čudeža?

Slovenski košarkarji danes v Zaporožju z Ukrajino, ki so jo v prejšnjih dveh letih premagali kar štirikrat.
Fotografija: Lani je imela Slovenija recept za visoke Ukrajince, neustrašnega Gašperja Vidmarja. Foto FIBA
Odpri galerijo
Lani je imela Slovenija recept za visoke Ukrajince, neustrašnega Gašperja Vidmarja. Foto FIBA

»Slovenska« skupina I je edina od štirih, v kateri si pred zadnjimi štirimi koli kvalifikacij nobena od reprezentanc še ni zagotovila mesta na SP 2019; v drugih so si pot na Kitajsko že priigrale Litva, Češka, Nemčija in Grčija. Toda na žalost so tudi v najbolj izenačeni skupini velike razlike in naši košarkarji od daleč gledajo v hrbet tekmece, ki so jih v velikem slogu prekosili na lanskem EP. Potem ko so v osmih nastopih dosegli le dve zmagi nad Belorusijo in Črno goro, bodo danes ob 18. uri gostovali v Zaporožju.

Z Ukrajinci se je slovenska izbrana vrsta pomerila v kvalifikacijah za zadnji eurobasket, med pripravami nanj in nato še v osmini finala v Istanbulu. Na vseh štirih tekmah je zmagala z dvomestno razliko, najbolj prepričljivo na prvi izločilni oviri poti do zlate kolajne (79:55 – Randolph 21, Dončić in Prepelič po 14; Pustozvonov 11, Lukašov 9, Bobrov 8). Zato je kljub vsem znanim okoliščinam težko sprejeti, da v kvalifikacijah za mundial zaostaja za njimi za dve zmagi in z majhnimi možnosti za pobeg z zadnjega mesta v skupini, med 32 najboljših reprezentanc na svetu pa jo lahko popelje le epski čudež. Če nekoliko poenostavimo: v preostalih štirih tekmah bi morala doseči same zmage z zdesetkano zasedbo, njeni neposredni rivali, predvsem Latvija, pa bi morali doživeti same poraze.
 

Mladi in srčni, a neuigrani


»Naše moštvo je oslabljeno in mlado, a vesel sem, da bodo fantje, ki so se odzvali na vabilo, dobili priložnost. Poskusili jo bomo izkoristiti in dokazati, da lahko zmagujemo tudi v takšni zasedbi. Premagati pa bomo morali marsikatero oviro, saj se je že v prejšnjem kvalifikacijskem ciklu videlo, da nismo uigrani. Zdaj smo znova doživeli precejšnje spremembe in imeli na voljo le tri treninge, kar je odločno premalo za opredelitev nalog,« ocenjuje najbolj izkušeni član improvizirane reprezentance Edo Murić, ki se je moral v kvalifikacijah seliti s krilnega položaja celo med centre, tokrat pa bo prvič opravljal še vlogo kapetana. Željo po ekipnem uspehu bo uskladil s priložnostjo za osebno dokazovanje, saj še vedno išče delodajalca, odkar se je pred začetkom klubske sezone razšel s poljsko Zielono Goro.

Selektor Rado Trifunović razmišlja podobno. Zaveda se, da bo tudi Ukrajina pogrešala številne adute, in pričakuje, da bo najtrši oreh Vjačeslav Kravcov, 213 cm visoki soigralec Vlatka Čančarja pri španskem Burgosu, ki v kvalifikacijah igra s povprečjem 13,4 točke in 6,3 skoka. »Če je že moralo priti do takšnih okoliščinah, sem vesel, da smo zbrali tako mlado reprezentanco in da bodo fantje lahko pokazali, iz kakšnega testa so. Pričakujem, da se bodo fantje z vsem srcem borili za državne barve, saj je naš cilj vedno zmaga. Brez poguma ne bo šlo, saj so Ukrajinci zelo visoki in postavni košarkarji, pri nas pa je takšen le Žiga Dimec,« pravi.

Današnji pari v skupini I: Ukrajina – Slovenija (18), Turčija – Španija (17), Latvija – Črna gora (18.30); nedelja: Slovenija – Latvija (17), Španija – Ukrajina (18), Črna gora – Turčija (19); vrstni red: Španija 7:1, Turčija 6:2, Latvija 5:3, Črna gora in Ukrajina po 4:4, Slovenija 2:6. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu bo Slovenija 22. februarja gostovala v Turčiji in tri dni pozneje doma pričakala Ukrajino. Na SP se bodo uvrstila prva tri moštva iz vsake skupine.

Preberite še:

Komentarji: