V Ukrajino brez izkušenj in višine

Vseh 13 košarkarjev je skupaj odigralo le 122 tekem za Slovenijo.
Fotografija: Matic Rebec je že med najbolj izkušenimi v repezentanci. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Matic Rebec je že med najbolj izkušenimi v repezentanci. FOTO: Roman Šipić

Ukrajinski košarkarji so bili maja 1992 med prvimi tekmeci slovenske reprezentance, moštvi sta se pomerili v sedmih uradnih dvobojih (med drugim za 5. mesto na EP 2013 v Ljubljani) in petih pripravljalnih, med prizorišči sta bila tudi Dnepropetrovsk leta 2000 in Kijev predlani. Toda jutrišnje soočenje v Zaporožju v kvalifikacijah za SP 2019 bo nekaj posebnega. Slovenija bi lahko le dobro leto dni po zmagoslavju na eurobasketu ostala tudi brez teoretičnih možnosti za preboj med 32 najboljših na svetu, gostovala pa bo v državi, ki je v ponedeljek razglasila vojno stanje.

Vodilni možje Košarkarske zveze Slovenije so bili pred današnjim odhodom moštva v rednem stiku z ukrajinskimi kolegi in slovenskim veleposlaništvom v Kijevu in dobili so zagotovilo, da so razmere v Zaporožju mirne. Mednarodna zveza FIBA je kljub vsemu poslala tja posebno delegacijo, ki bo podrobno preverila okoliščine. A še bolj bi koristilo, če bi glavni funkcionarji staknili glave in proučili, zakaj pod evropskimi obroči pustoši takšna športna vihra, in kako se je iz lepe zamisli o kvalifikacijah za SP rodil takšen spaček, v katerem zaradi svoje majhnosti najbolj trpi evropski prvak.

Veliko pove že podatek, da je 13 igralcev, ki so se smeli, želeli in zmogli odzvati vabilu selektorja Rada Trifunovića, doslej zbralo le 122 nastopov na uradnih tekmah. Skoraj polovico (49) jih je odigral novi kapetan moštva Edo Murić, 22 Vlatko Čančar, 19 Žiga Dimec in 18 Matic Rebec, preostala deveterica pa je skupaj dobila priložnost le 14-krat. Urban Durnik, Jan Kosi in Miha Škedelj so še vedno pri ničli. Poleg neizkušenosti pa lahko tokratne izbrance tepe tudi pomanjkanje višine, saj več kot 204 cm meri le Dimec (211 cm), ki je včeraj podpisal pogodbo do konca sezone z litovskim Panevežysom Lietkabelisom. Svoje bo dodal še neugoden spored, saj se bo Slovenija v petem ciklu kvalifikacij udarila z reprezentancama, ki se ogorčeno potegujeta za pot na Kitajsko. Ukrajina je trenutno peta v skupini I, a z eno samo zmago za tretjeuvrščeno Latvijo, na SP pa peljejo prva tri mesta.
 

Ukrajince zanima le zmaga


»Da bi lahko resno računali na mundial, moramo v preostalih štirih kvalifikacijskih nastopih doseči tri zmage. Zato pred dvobojem s Slovenijo razmišljamo le o uspehu,« napoveduje ukrajinski selektor Jevgenij Murzin, čeprav bo tudi njegovo moštvo pogrešalo kar nekaj kakovostnih košarkarjev. Na seznamu kandidatov manjkajo organizatorja Eugene Jeter in Denis Lukašov, branilca Sergej Gladir in Svjatoslav Mihajljuk ter center Atlante v ligi NBA Alex Len, ki so septembra prevzeli glavne vloge in zadali Španiji edini poraz doslej (76:65). Ukrajina je pred tem dvakrat ugnala Švedsko in Latvijo v gosteh z 82:68, a julija letos v revanši klonila s kar 71:93.

»Oslabljeni bosta obe reprezentanci, toda ukrajinska zasedba je bila vedno visoka in neugodna. Mi se kljub zahtevnim razmeram zavedamo, da imamo še vedno teoretične možnosti za uvrstitev na SP, zato bomo dali vse od sebe,« obljublja Matic Rebec, ki bo imel še posebej težko nalogo. Po lanskem EP je namreč Slovenija postopoma ostala brez številnih dirigentov na parketu, od Gorana Dragića in Luke Dončića pa do Alekseja Nikolića, Luke Rupnika in Žana Marka Šiška.

Vrstni red v skupini I: Španija 7:1, Turčija 6:2, Latvija 5:3, Črna gora in Ukrajina po 4:4, Slovenija 2:6

Preberite še:

Komentarji: