Obračun zvezdniških dvojcev v Dallasu dobila James in Davis

Dallas Mavericks so po januarski tekmi v Los Angelesu, ki sta jo odločila podaljška, tokrat proti ekipi Lakers v ligi NBA potegnili krajši konec (108:111).
Fotografija: Luka Dončić in LeBron James sta se družila na nedavni tekmi zvezd v Salt Lake Cityju, tokrat pa ni bilo prostora za prijateljevanje. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić in LeBron James sta se družila na nedavni tekmi zvezd v Salt Lake Cityju, tokrat pa ni bilo prostora za prijateljevanje. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports

Dallas je januarja v Los Angelesu potreboval dva podaljška za zmago nad LA Lakers, tokrat pa se je na predzadnjem medsebojnem obračunu rednega dela sezone 2022/23 že v drugi četrtini zdelo, da je vse odločeno. Dallas je z razigranim triom Luka Dončić-Kyrie Irving-Tim Hardaway mlajši v svoji dvorani vodil tudi že za 27 točk, a so LeBron James, Anthony Davis in soigralci stopili na plin in do polčasa znižali zaostanek na še znosnih 47:61.

Dallas je do začetka zadnje četrtine vodil zgolj še za tri točke (81:78), v dramatični zadnji četrtini, v kateri so gledalci videli več kot deset izmenjav v vodstvu, pa so jezerniki prikazali več znanja in imeli tudi kanček sreče, pri zaostanku Dallasa s 105:108 je Davis v napadu za izenačenje ukradel tudi eno ključnih žog ob ponesrečeni podaji Dončića, prek katerega je nekaj sekund prej zadel mojstrski met iz obrata. Justin Holiday je z zadeto trojko sicer poskrbel za dramo do zadnjih sekund, ko sta bili na semaforju zgolj še dobri dve je po osebni napaki Irvinga na črto prostih metov pri izidu 109:108 za Lakers odšel Dennis Schröder, ki ni grešil, Irving pa nato ni zadel ob zvoku sirene.

Dončić: Nehali smo delati stvari, zaradi katerih smo prišli do prednosti

Davis je bil prvi strelec tekme s 30 točkami, za dvojni dvojček pa je prispeval še 15 skokov. Sledila sta Dončić in James s po 26 točkami, a je kmalu 24-letni Ljubljančan zbral še 9 skokov in 5 asistenc, James pa en skok in dve asistenci manj ob skoraj identičnem metu iz igre (10:22 Luka, 10:23 LeBron). Dallas je z izkupičkom 32:30 ostal šesti, medtem ko so Lakers z zgolj tremi zmagami manj na šele 13. mestu (29:32), medtem ko v zahodni konferenci 10. mesto in zadnjo vozovnico za dodatne kvalifikacije za končnico trenutno držijo New Orleans Pelicans (30:31). To je bila sicer tretja zaporedna zmaga jezernikov.

»Preveč smo se sprostili in nehali delati stvari, zaradi katerih smo prišli do prednosti. Na tem moramo delati. Tudi v skoku imamo veliko težav,« je po tekmi dejal Dončić. Ni pa želel govoriti o sodnikih, čeprav je trener Dallasa Jason Kidd omenil, da mora ekipa dozoreti in se ne preveč ozirati na sodniške odločitve.

Chicago do pomembne zmage brez Dragića, slavil tudi Denver na krilih Jokića

Chicago Bulls so odigrali še četrto tekmo v nizu brez pomoči kapetana slovenske reprezentance Gorana Dragića in v svoji dvorani ugnali Washington Wizards (102:82). Druga zaporedna zmaga je bila še posebej pomembna, ker je Washington trenutno ekipa, ki z izkupičkom 28:32 drži zadnjo vozovnico za nastop v dodatnih kvalifikacijah za končnico, Chicago (28:33) pa je zdaj že povsem za petami moštvu iz prestolnice. DeMar DeRozan je poleg 29 točk zbral še 6 asistenc za bike, Zach LaVine pa je bil s 27 točkami za Chicago drugi strelec tekme. Pri Washingtonu jih je Bradley Beal dosegel 18 ob še 8 asistencah.

Denver Nuggets (43:19) slovenskega reprezentanta Vlatka Čančarja so v zadnjem obračunu večera po podaljšku s 134:124 premagali Los Angeles Clippers (33:30). Čančar je dvoboj začel na klopi, v slabih 17 minutah pa je dosegel šest točk in eno podajo. Nikola Jokić je zadel 14 od 21 metov iz igre in dosegel 40 točk, 17 skokov ter deset asistenc za 99. trojni dvojček v karieri. V tej sezoni je to že njegov 23., Denver pa nikoli ni izgubil tekme, ko je Srbu uspel ta statistični presežek.

Prvi nedeljski obračun je bil na sporedu v Wisconsinu, kjer so dvakratni prvaki Milwaukee Bucks s 104:101 ugnali Phoenix Suns, ki še čakajo na svoj prvi naslov, v finalu 2021 pa jih je ustavil ravno Milwaukee. Sonca, okrepljena z nekoč najkoristnejšim igralcem lige in dvakratnim prvakom Kevinom Durantom, so še brez junaka lanskih olimpijskih iger klonili v tesnem obračunu, ki so ga odločili zadnji napadi in v katerih je moštvo iz Arizone zapravilo osem točk prednosti (94:86). Prvi strelec dvoboja je bil v zmagovitem moštvu Jrue Holiday s 33 točkami, dodal je še 5 asistenc, s 24 točkami in 8 skoki mu je v ekipi gostov sledil Devin Booker. V ekipi Milwaukeeja, tekmo premora je zaradi nove manjše poškodbe dobil prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo, se je z dvojnim dvojčkom izkazal tudi Brook Lopez (22 točk, 12 skokov), Deandre Ayton je ob skoraj identični statistiki zbral en skok manj v vrstah Phoenixa.

Brooklyn po pretresih v moštvu še vedno pada po lestvici navzdol, po sicer precej boljšem drugem polčasu so morali Newyorčani v Atlanti, ki je nedavno končala sodelovanje s trenerjem Natom McMillanom, vendarle podpisati predajo ob že sedmem porazu na zadnjih desetih tekmah (127:129). Trenutno osma ekipa vzhodne konference (31:30) je peto (34:26) ugnala s 34 točkami in 7 asistencami Traeja Younga, ki je ob zvoku sirene zadel tudi za zmago, Cameron Johnson ​je za mrežice dosegel 27 točk.

Lillard v rekordnem ritmu natresel Houstonu kar 71 točk

V ligi NBA odmeva predvsem predstava Damiana Lillarda, ki je za Portland (29:31)v Houstonu dosegel kar 71 točk. Že do polčasa je presegel 40 točk, skupaj pa je na koncu zadel kar 13 trojk iz 22 poskusov. Drugič v sezoni je presegel mejo 60 točk, z 71 točkami pa se je v letošnji sezoni izenačil z Donovanom Mitchellom iz Cleveland Cavaliers.

»Do konca imamo nekaj več kot 20 tekem in moramo jih kar čim več dobiti. Dlje časa smo že oslabljeni in vem, da moram kljub ekipni igri prevzeti odgovornost in biti agresiven. Ko sem videl, da je žoga na začetku nekajkrat padla skozi obroč, sem želel ostati vroč in nadaljevati v tem ritmu,« je dejal zdaj osmi igralec v zgodovini z več kot 70 točkami. Postal je sploh prvi košarkar, ki mu je to uspelo v manj kot 40 minutah. Zadel je 22 od 38 metov iz igre, bil nezgrešljiv s črte prostih metov (14/14) ob tem pa v statistiko vpisal še po šest skokov in asistenc ob le dveh izgubljenih žogah.

Sacramento Kings (34:25) nadaljujejo odlične predstave. Tokrat so s 124:115 premagali Oklahoma City Thunder (28:32). Prvaki Golden State Warriors (31:30) so brez dlje časa poškodovanega Stephena Curryja slavili proti Minnesota Timberwolves (31:32) s 109:104. Cleveland Cavaliers (39:25) pa so bili prepričljivi proti Toronto Raptors (30:32) ob zmagi s 118:93.

Preberite še:

Komentarji: