Nemci ponujali točki, vendar ne do konca

Še 12. poraz Petrola Olimpije v Fibini ligi prvakov.
Fotografija: Aleksandar Lazić je povlekel Olimpijo v prvi četrtini. Foto FIBA
Odpri galerijo
Aleksandar Lazić je povlekel Olimpijo v prvi četrtini. Foto FIBA

Bayreuth – Zadnje gostovanje v Fibini ligi prvakov – že 12. poraz v eni evropski sezoni, kar je nov neslavni rekord kluba. Pred Petrolom Olimpijo je le še ena tekma, ki ne bo spremenila ničesar, stanje v slovenski klubski košarki pa kar kliče po pametni sistemski ureditvi, saj ne premore več moštva, ki bi se lahko ambiciozno borilo niti med mednarodnimi tretjerazredniki.

Dvoboja že lep čas odpisanih ekip brez možnosti za napredovanje v osmino finala so se Ljubljančani lotili pragmatično, da bi prihranili moči za sobotno gostovanje pri Crveni zvezdi. V Sloveniji so ostali Miza Begić, Dražen Bubnić in za LP neregistrirani Domen Lorbek, močno premešana je bila tudi začetna peterka, najboljša strelca moštva Jan Špan in Luka Lapornik pa sploh nista vstopila v igro. Toda le za malo okrepljena zasedba od tiste, ki nastopa na tekmah uvodnega dela lige Nova KBM, se je očitno želela predstaviti v lepi luči v Nemčiji in izkoristiti nekoliko lagodnejši pristop gostiteljev, ki so obsojeni na predzadnje mesto v skupini D. Ponujal se je celo občutek, da druga zmaga v LP ni nedosegljiva.

Po izgubljeni uvodni četrtini brez prave obrambe in sprva zgolj enim razpoloženim možem v napadu, Aleksandrom Lazićem, je Olimpijina četa pravočasno dobila svežo kri s klopi. Učinkovita Marvin Jones (tako kot Lazić do polčasa 12 točk) in Roko Badžim sta prispevala velik delež, da je njuna ekipa z nizom 11:0 prevzela vodstvo z 29:24 in tesno dobila prvi polčas, čeprav je dokaj skromno metala za tri točke (3:11) in izvajala zgolj tri proste mete. Zato pa je prednjačila pri skokih (19:17), saj je kar 12 žog ujela pod obročem Bayreutha že do glavnega premora. Podoben skakalni trend je zadržala tudi v nadaljevanju, začela pa je popuščati pri metih, čim so gostitelji zaigrali trše v obrambi.
 

Zaton v tretji četrtini


Tekma pred domačimi gledalci je bila za košarkarje trenutno osme zasedbe nemškega DP vendarle pomemben dejavnik. Poskusili so se odkupiti za štiri zaporedne poraze v LP z zmago v zadnjem domačem nastopu, kar jim je po zaostanku z 42:48 vse bolje uspevalo. Tretjo četrtino je Bayreuth dobil z 18:12 in sredi zadnjega dela tekme vodil že z 69:57, glavno delo pa je opravila njegova začetna peterka s štirimi Američani in kanadskim branilcem Kassiusom Robertsonom. Slabše je tokrat igral nekdanji Olimpijin kapetan Gregor Hrovat, toda tudi z metom 0:5 je lahko proslavil zmago nad lanskimi soigralci, ki so se slabi dve minuti pred koncem približali na 70:75.

»Naši košarkarji so bili motivirani in agresivni, kar 23 napadalnih skokov je plod njihove želje. Toda s 37-odstotnim metom iz igre in številnimi zgrešenimi 'zicerji' je nemogoče zmagati. Nadzorovali smo potek tekme in igrali v našem ritmu, na koncu pa so prevladale izkušnje domačega moštva,« je priznal Olimpijin trener Saša Nikitović, ki še ni okusil uspeha v LP.

Drugi izidi v skupini D – Promitheas : Neptunas 69:82, Bešiktaš : Ostende 80:71, Strasbourg : Virtus 83:80; vrstni red: Virtus 9:4, Promitheas in Bešiktaš po 8:5, Ostende, Neptunas in Strasbourg po 7:6, Bayreuth 5:8, Petrol Olimpija 1:12.
 

Preberite še:

Komentarji: