Maraton Franja: danes več kot 3500 udeležencev (VIDEO + FOTO)

Zmaga ob zaključku kolesarskega praznika spet v Italijo: z velikim maratonom Franja najhitreje opravil Giuseppe Di Salvo.

Objavljeno
08. junij 2014 02.32
Posodobljeno
08. junij 2014 08.00
Maraton Franja
Š. Ro., M. F., šport; J. P., Delo.si
Š. Ro., M. F., šport; J. P., Delo.si

Ljubljana - Največja kolesarska športno-rekreativna prireditev na slovenskih tleh, 33. maraton Franja, tokrat posvečena pokojnemu Zvonetu Zanoškarju, je danes dočakala vrhunec z vnovič številčno udeležbo, saj so prireditelji našteli kar 1855 udeležencev na velikem maratonu in 1710 na malem. Prve kolesarje so v cilju v BTC Cityju pričakali okrog 12.30, vendar takoj še ni bilo znano, kdo je zmagovalec, zaradi štarta po kategorijah. Direktor Gorazd Penko je sicer napovedal rekordno udeležbo, včeraj je na otroškem in družinsko-šolskem maratonu sodelovalo toliko nadebudnih rekreativcev, da so jih prireditelji nehali šteti.

Zmaga na velikem maratonu je ostala v Italiji, tokrat je bil s časom 3;30:51 najhitrejši Giuseppe Di Salvo, ki je lanski najboljši izid zgrešil za nekaj minut. Najboljši slovenski predstavnik je bil 26-letni amaterski kolesar iz Crngroba pri Škofji Loki Primož Porenta, ki je osvojil generalno tretje mesto. Zmagovalec male Franje je Italijan Sandro Zambolin. Premagal jo je v času 2;10:04,9. Najboljši slovenski udeleženec je Uroš Smolej na 2. mestu s
časom 2;10:05,7. Pri ženskah je zmaga ostala doma, najhitrejša je bila Irena Voglar (2;26:30,5). Med udeleženci je bil tudi junak letošnje zadnje etape italijanske pentlje v Trstu Luka Mezgec.

Veliki maraton, na katerem so morali udeleženci »zgristi« 156 kilometrov (trasa je kolesarje iz Ljubljane vodila od Vrhnike do Cerknega in nazaj prek Škofje Loke in Tacna, z glavnim vzponom na Kladje, ki ga je ob 14.10 uspešno opravil še zadnji kolesar), se je začel ob 9. uri, 97-kilometrski mali maraton pa uro in pol pozneje, v obeh primerih je bil štart v ljubljanskem BTC Cityju. Direktor Gorazd Penko je udeležence opozarjal, naj se držijo svojih starostnih boksov; v zaprti vožnji namreč ni bilo dovoljeno prehajati iz enega v drugega. Franja je sicer kvalifikacijska tekma za finale svetovnega prvenstva v rekreativnem kolesarstvu, ki ga bo Ljubljana gostila zadnji avgustovski konec tedna.

Že v petek je bil v okviru tridnevnega športno-rekreativnega praznika na sporedu kronometer, včeraj otroški in družinsko-šolski maraton, prav tako pa so tudi razglasili zmagovalce v akciji iskanja najstarejšega kolesa, ki sta ga izbirala Delo in Sberbank. Zmagali sta kolesi iz 19. stoletja, nad katerima bdita Vili Silič in Silvo Gobec iz Kluba starodobnikov Večno mladi iz Šentjurja. »Kolo smo nabavili pri prijateljih v Sloveniji, je iz leta 1885, originalno z nekoliko popravljenimi vitalnimi deli. Po naših ugotovitvah je češke izdelave, predhodnik Škode. Včasih so izdelovali kolesa, potem motorna kolesa, danes avtomobile. Shranjeno je v društvu, z njim hodimo na prireditve. Njegova vrednost je relativna; za zbiratelje je neprecenljiva,« je povedal Silvo Gobec.

Avtor videoposnetka: ANŽE ZADRAVEC.

PREBERITE ŠE:

Cestni režim na prizorišču maratona Franja

Razplet petkovega kronometra po željah Gazvode

Otroški in družinsko-šolski maraton Franja, festival mladostne radoživosti

Kaj udeležencem svetuje direktor maratona Gorazd Penko?