Nadaljevanje šahovske drame: Niemann zahteva od Carlsena sto milijonov

Devetnajstletnik je na zveznem sodišču v zvezni državi Misuri vložil civilno tožbo proti petkratnemu svetovnemu prvaku in drugim igralcem v svetu šaha.
Fotografija: Hans Niemann bo tožil vsakogar, ki ga je obtožil goljufanja pri šahiranju. FOTO: Tim Vizer/AFP
Odpri galerijo
Hans Niemann bo tožil vsakogar, ki ga je obtožil goljufanja pri šahiranju. FOTO: Tim Vizer/AFP

Ameriški šahist Hans Niemann je v četrtek vložil tožbo proti vsem, ki ga obtožujejo goljufanja, med njimi sta tudi norveški šampion Magnus Carlsen in spletna šahovska platforma chess.com, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Niemann zahteva sto milijonov dolarjev (102,4 milijona evrov) odškodnine.

Devetnajstletnik je na zveznem sodišču v zvezni državi Misuri vložil civilno tožbo proti petkratnemu svetovnemu prvaku in drugim igralcem v svetu šaha, vključno s platformo chess.com, ki jih obtožuje »obrekovanja« in »tajnega dogovarjanja«, piše AFP.

Pod pritiskom Carlsena zaradi domnevnega navzkrižja interesov

Njihove obtožbe so namreč menda »v kali zatrle njegovo izjemno kariero in mu uničile življenje«, pišejo njegovi odvetniki v pritožbi, v katero so imeli vpogled tudi pri AFP. Niemann je bil izključen s številnih tekmovanj in »ne more več dobiti službe šahovskega učitelja v resnih šolah«, zagotavljajo.

Pritožba je najodmevnejše dejanje mladega šahovskega mojstra od izbruha tega, kar njegovi odvetniki imenujejo »največji škandal v zgodovini šaha«. Platforma chess.com je sicer na začetku meseca objavila poročilo, v katerem je zapisala, da je več kot sto dvobojev Niemanna pod drobnogledom.

Magnus Carlsen FOTO: Ritzau Scanpix/Reuters
Magnus Carlsen FOTO: Ritzau Scanpix/Reuters

Platforma je v poročilu zanikala, da je Niemanna izključila, ker je bila pod pritiskom Carlsena zaradi domnevnega navzkrižja interesov. Pri chess.com so takrat zapisali, da so »izjemno prepričani« v sposobnost svojih orodij za odkrivanje goljufij. Ugotovili so, da je Niemann najverjetneje goljufal še leta 2020 ter proti uveljavljenim imenom na tekmovanjih z denarnimi nagradami.

Ugotovili so, da so v več kot stotih dvobojih njegove poteze preveč skladne z avtomatiziranimi orodji oziroma visokozmogljivimi šahovskimi programi. Obenem so analizirali tudi Niemannovo hitro rast po lestvici klasičnega šaha, kjer je v dveh letih pridobil 750 mest. To so označili kot anomalijo, saj gre za »najhitrejši dvig po lestvici v modernem šahu, ki se je zgodil precej kasneje v življenju ter razvoju kot pri njegovih predhodnikih«.

Prvi incident v začetku septembra

V začetku septembra se je zgodil prvi incident med Carlsenom in Niemannom. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je Carlsen posredno prvič obtožil Niemanna goljufije. Nekaj tednov kasneje pa se je njuna partija končala po le nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj.

Carlsen je nato prvič spregovoril o tem in Američana v pismu javno obtožil goljufanja. Na twitterju je zapisal, da je 19-letni ameriški šahist goljufanje priznal že v mladih letih, goljufal pa naj bi tudi v dvoboju proti njemu, čeprav dokazov za to tudi po preiskavah chess.com in drugih ni. Mednarodna šahovska zveza (Fide) je uradno preiskavo glede Niemannovega domnevnega goljufanja odprla 29. septembra, a ta še poteka.

Preberite še:

Komentarji: