Boj za Evropo: visok poraz Celja v Izraelu, Olimpija izgubila v Stožicah

Izbranci trenerja Alberta Riere so klonili na gostovanju pri telavivskem Maccabiju, Ljubljančani pa pred svojimi navijači.
Fotografija: Nogometašem Olimpije se v dvoboju s Karabahom ne obeta nič dobrega. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nogometašem Olimpije se v dvoboju s Karabahom ne obeta nič dobrega. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska nogometna kluba tokrat nista imela svojega večera na mednarodni sceni. Nogometaši Celja so visoko izgubili v Izraelu (1:4), Ljubljančani pa so na svojem štadionu klonili proti Azerbajdžancem (0:2). Olimpija in Karabah se borita za evropsko ligo, Celje in Maccabi Tel Aviv za konferenčno ligo, kamor se bo preselil tudi poraženec para Olimpija vs. Karabah.

Trener Olimpije Joao Henriques je imel v zadnjem času več težav s poškodbami ključnih nogometašev, toda v začetno enajsterico je uvrstil vse najboljše, v njej sta bila tudi Agustin Doffo in Timi Max Elšnik. Ljubljančani so začeli odločno, v tretji minuti je Timi Max Elšnik sprožil v kazenskem prostoru, vendar je bil Luka Gugešašvili na mestu.

V bojeviti predstavi je imel naslednjo priložnost pri domačih v 15. minuti Saar Fadida, ki je poskusil z roba kazenskega prostora, a je bil premalo natančen. Agresivni gostje so na trenutke pokazali, da so lahko nevarni, vendar so jim domači branilci praviloma blokirali strele. V 32. minuti pa so imeli na voljo kot z leve strani, po katerem je z glavo v polno zadel Kevin Medina.

V 36. minuti je od daleč poskusil še Yassine Benzia, Matevž Vidovšek pa je žogo odbil čez prečko v kot. Po njem je do strela z glavo prišel Tural Bajramov, žoga pa je zletela malo mimo vrat. Takoj zatem so Azerbajdžanci zadeli še enkrat, ko so izigrali ljubljansko obrambo, vendar so sodniki dosodili prepovedan položaj.

V 44. minuti so vse bolj razpoloženi gostje podvojili prednost; Marcel Ratnik je v nevarni coni izgubil žogo, kar so igralci Karabaha izkoristili za hiter prodor v kazenski prostor, tam pa je iz bližine zadel Leandro Andrade. Azerbajdžanci so imeli v 51. minuti novo lepo priložnost prek razpoloženega Benzie, njegov strel je ubranil Vidovšek, ki se je izkazal še v 57. minuti. Ljubljančani so nato poskušali z napadi, vendar niso resneje ogrozili tekmečevih vrat.

V 80. minuti so gostitelji zahtevali najstrožjo kazen zaradi igranja z roko enega gostujočih igralcev, vendar se sodnik po posvetu ni odločil za enajstmetrovko. Tri minute pozneje so si priigrali zelo lepo priložnost, najprej je streljal Diogo Pinto, do odbite žoge je pred vrati prišel Nemanja Motika, a mu ni uspelo premagati gostujočega vratarja.

Gostje so bili še enkrat nevarni v nasprotnem napadu v 90. minuti, a so iztržili le kot, po njem pa so spet dobili skok, a je Vidovšek ujel žogo. Tik pred koncem je zaradi ugovarjanja David Sualehe dobil svoj drugi rumeni karton, zaradi česar je moral iz igre, Azerbajdžanci pa so zapravili še eno obetavno akcijo z malce previsokim strelom.

Sešlar se poslavlja od Ljubljane

Joao Henriques, trener Olimpije: »Vedeli smo, da bomo igrali proti kompaktni ekipi ter da so tekmeci individualno in kolektivno močna zasedba. To smo videli tudi med tekmo. Naredili so nekaj napak, ampak jih nismo izkoristili, oni pa so naše. Nismo veseli, ampak smo videli, da lahko naša ekipa igra proti takšnim moštvom, to kaže tudi statistka. Na koncu lahko rečem, da je bila tekma dokaj enakovredna, odločile pa so podrobnosti. V Azerbajdžan pa gremo po zmago. Ni še konec, to je prvi polčas, ki smo ga sicer res izgubili.«

Svit Sešlar: »Včeraj popoldne sem izvedel, da bo to moja zadnja tekma za Olimpijo. Bilo je težko, navijači ti pojejo, potem sicer pozabiš to med tekmo, ampak ko je sodnik zapiskal konec, je bilo spet zelo težko zame. A to je naš posel in na to se je treba to navaditi. Tekma pa je bila res zahtevna, Karabah je kakovosten tekmec. Začeli smo dobro, ampak prejeli zadetek iz prekinitve, potem še enega ob koncu polčasa. V drugem bi si zaslužili en gol, ampak v Azerbajdžan je vseeno treba iti odločno. Galatasaray je tudi v primerjavi s Karabahom razred zase, je pa azerbajdžanska ekipa kompaktnejša od Ludogorca. Vedo, kaj delajo.«

Povratni dvoboj bo čez en teden v Azerbajdžanu.

Nogometaši Olimpije so si sicer že zagotovili jesen pod dežnikom Uefe. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nogometaši Olimpije so si sicer že zagotovili jesen pod dežnikom Uefe. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zahavi pokopal upe Celjanov

Celjani v prvi tekmi – obe povratni zadnjega kola kvalifikacij bosta na sporedu naslednji četrtek – niso mogli računati na kaznovanega aduta Luko Bobičanca. Za Izraelce je na dvoboju moštev, ki jih vodita nekdanja soigralca pri Liverpoolu Robbie Keane in Albert Riera, tri gole zabil zvezdnik Eran Zahavi, prvega v 22. minuti z enajstmetrovke, drugega v 51. minuti, tretjega pa z glavo v 72. minuti. V sodniškem dodatku je končni izid postavil Dor Turgeman. Za Celjane je v 29. minuti častni zadetek dosegel Gregor Bajde.

Celjani so tako doživeli prvi evropski poraz v sezoni na gostovanjih, na prejšnjih dveh so zmagali. Tekma v Tel Avivu je pokazala, da bodo imeli zelo težko delo, če se bodo želeli uvrstiti v konferenčno ligo, saj se je Maccabi izkazal kot odlična ekipa, ki bi lahko zmagala še z večjo razliko. Da poraz ni bil še hujši, je zaslužen predvsem celjski vratar Matjaž Rozman.

Povratna tekma bo naslednji četrtek v Ljubljani.

Celjski trener Albert Riera tokrat ni imel razlogov za dobro voljo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Celjski trener Albert Riera tokrat ni imel razlogov za dobro voljo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Preberite še:

Komentarji: