Klopp med polčasom dvignil Liverpool s spominom na Istanbul 2005 (VIDEO)

Fantastični večer na Anfieldu bo šel v anale. Liverpool si je s preobratom proti Borussii priboril polfinale evropske lige.

Objavljeno
15. april 2016 10.52
Š. Ro.
Š. Ro.

Liverpool - Prvovrstni nogometni spektakel s sinočnje povratne tekme četrtfinala evropske lige med Liverpoolom in Borussio iz Dortmunda je prepričal še tako zahtevne nogometne navijače. Kakšen preobrat je uspel rdečim tik pred koncem, potem ko se je po desetih minutah igre na Anfieldu že zdelo vse izgubljeno. Na Otoku so navdušeni in slavijo nova velika junaka: trenerja Jürgena Kloppa, ki je svojo največjo zmago z Liverpoolom dosegel prav proti nekdanjemu moštvu, s katerim se je tudi izstrelil med najboljše trenerje na svetu, in strelca zmagovitega gola Hrvata Dejana Lovrena.

Ob velikem povratku Liverpoola in zmagi s 4:3 (napredovali so s skupnim izidom 5:4) so se mnogi spomnili na tisti sijajni večer v Istanbulu leta 2005, ko so v finalu lige prvakov rdeči proti Milanu po prvem polčasu zaostajali že z 0:3, nato pa izenačili in po enajstmetrovkah celo osvojili naslov. Spomin na ta večer je sinoči po prvem polčasu v slačilnici priklical tudi Klopp, z obujeno evforijo pa dvignil igralce, da so v drugem delu štirikrat zatresli mrežo nasprotnika in pričarali pravi čudež na Anfieldu.

»Med polčasom je bilo vzdušje v slačilnici pravzaprav dobro, saj sem bil zadovoljen z igro. Seveda ne z goli, temveč z igro nasploh. Fantom sem dejal, da me sicer v Istanbulu ni bilo, toda nekaj starejših igralcev, ki zdaj delajo za televizijo, je bilo del velikega povratka po zaostanku z 0:3. Ni bilo zelo verjetno, da bi se stvar ponovila, ni pa bilo nemogoče, zato je bilo vredno poskusiti. Ko smo prvič zadeli, ste vsi videli, da se je na štadionu nekaj zgodilo. Lahko ste slišali, videli, čutili, nekaj se je pripravljalo,« je po tekmi pripovedoval Klopp.

Ko je zadetku Divocka Origija v 48. minuti sledil nov udarec Dortmunda in je Marco Reus zadel za 3:1, bi to lahko dokončno vzelo veter v jadra Liverpoola, a Kloppovi varovanci so se še enkrat pobrali in pokazali močan značaj. »V takšnih trenutkih se pokaže, iz kakšnega testa si. Pokazali so svoj obraz, užitek jih je bilo gledati. Seveda potrebuješ za povratek na tekmi proti tako težkemu nasprotniku tudi nekaj sreče. A mislim, da lahko vsak, ki je gledal tekmo, potrdi, da smo si napredovanje zaslužili,« je še dejal Nemec na čelu angleškega moštva.

Liverpool je tako že dobil finale pred finalom, po tej tekmi pa se zdi, da ima odprta vrata do naslova. Današnji žreb mu bo dal nasprotnika v polfinalu: to bodo Villarreal, Sevilla ali Šahtar. Klopp je hitro zaustavil konje pred prevelikimi apetiti in opozoril, da sta pred njimi dve novi zelo zahtevni tekmi. »Dejstvo je, da nas čaka nov težak nasprotnik. Spet bo moral vsak od nas prikazati najboljše. Ta večer je bil brilijanten, izjemen, čudovit, čustven. Sam ga ne bom nikoli pozabil. Ta žar moramo znati zadržati in z njim še večkrat zaigrati.«

Na drugi strani je trener Dortmunda Thomas Tuchel na novinarski konferenci komaj uspel zbrati misli, še vedno v šoku po presenetljivem porazu. »Če od mene pričakujete pojasnilo o tem, kaj se je zgodilo, vas moram razočarati. Razlaga bi pomenila, da so stvari logične ali pa vsaj del taktike. Toda videli ste, kako se je v zadnjih trenutkih tekma obrnila,« je dejal razočarani trener, čigar moštvo bo očitno v tej sezoni ostalo praznih rok, potem ko tudi v domačem prvenstvu za Bayernom zaostaja za sedem točk. Upanje še imajo v pokalu, v polfinalu jih čaka Hertha. »To naše razočaranje moramo obrniti v novo energijo, to tekmo pa čim prej pozabiti.«