Klopp: Tekma v Madridu ne bo sprehod po parku

Jose Mourinho po bolečem porazu Reala v Dortmundu vztraja, da se lahko Madridčani še vedno uvrstijo v finale lige prvakov.

Objavljeno
25. april 2013 10.50
FBL-EUR-C1-GER-ESP-DORTMUND-REAL MADRID
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Dortmund - Čeprav se je zdelo skorajda neverjetno, sta v prvem delu polfinala lige prvakov obe španski moštvi v Nemčiji pogoreli na celi črtu. Po sledeh Barcelone proti Bayernu (0:4) je včeraj v Dortmundu odšel tudi Real Madrid. Vse štiri gole je varovancem Joseja Mourinha zabil poljski as Robert Lewandowski.

Trener Madrida je bil po tekmi vidno razočaran, a dejal, da polfinalnega obračuna vendarle še ni konec, Real pa še vedno ima možnosti za uvrstitev v finale. Zaveda se, da ne bo lahko, a je obljubil, da bodo njegovi nogometaši naredili vse, da na štadionu Santiago Bernabeu uprizorijo preobrat. »Naučil sem se, da se se v nogometu lahko zgodi marsikaj. Težko bo, a nič ni nemogoče. To bodo skušali v torek dokazati tudi moji nogometaši,« je povedal Mourinho.

Portugalski strateg je Borussii pošteno čestital za zmago. »Tako individualno kot kolektivno je bil Dortmund boljši. Zaslužil si je zmago. Pri vsaki žogi so bili prvi, igrali precej bolj intenzivno kot mi. Ob njihovem pritisku smo težko držali posest. Toda prepričan sem, da lahko izid še obrnemo,« je zatrdil.

Če lahko kdo, lahko Real

V to so prepričani tudi nogometaši. »Če lahko kdo takšen rezultat obrne naokrog, potem ga lahko mi,« je po tekmi dejal Pepe. »Zdaj moramo na povratni tekmi zadeti tri gole, kar pa za nas ni nemogoče. V preteklosti nam je to že uspelo, še posebej doma. Naš štart tokrat ni bil dober, ponavljali smo stare napake. Če lahko to izločimo in že od prve minute nadzorujemo dvoboj, lahko še vedno dosežemo finale.«

Tudi Sergio Ramos je bil prepričan, da bo naslednjih 90 minut še zanimivih. »Nadoknaditi takšen zaostanek proti odličnemu nemškemu moštvu ne bo lahko. Toda prepričan sem, da bo povratna tekma druga zgodba. Imeli bomo podporo domačih navijačev. poskusili bomo srečo, nič še ni izgubljeno,« je povedal branilec.

Real se je sicer včeraj komajda izognil najhujšemu porazu na mednarodnih tekmovanjih - Milan ga je s 5:0 premagal v evropskem pokalu v sezoni 1988/89.

Klopp svari pred povratno tekmo

Na drugi strani trener Borussie Jürgen Klopp ni dovolil evforije v svojem moštvu. »Moramo se prisiliti, da nas ne zanese, da ostanemo osredotočeni. Še vedno nas čaka pot v Madrid. To ne bo sprehod po parku,« je opozoril. »Zadeli smo nekaj odličnih golov, igrali smo dobro, toda čaka nas še veliko dela.«

Dortmund ima lepo priložnost, da se prvič po letu 1997 uvrsti v finale lige prvakov. »Ne zdi se mi, da smo favorit v tem dvoboju. Uspela nam je le fantastična predstava proti močni ekipi. Rezultat bi lahko bil tudi slabši, toda še vedno bi nas čakala povratna tekma. Želimo si v finale, toda nič še ni odločeno. To je šele polčas,« je dejal Klopp in priznal, da njegova ekipa nima veliko izkušenj s tekmami na tej ravni. »Toda prepričan sem, da moja ekipa ne bo šla tja in se le branila,« je še zatrdil.

Klopp je na novinarski konferenci po tekmi spregovoril še o odmevni selitvi 20-letnega zvezdnika Maria Götzeja k Bayernu. Kot je dejal, to na njegovo moštvo ne bo vplivalo, kar so igralci sinoči že dokazali. Šov je sicer sinoči ukradel Lewandowski, ki je v tej sezoni skupaj zbral že 34 golov. Tudi njegovo ime se vse pogosteje omenja med prestopi, pogodba mu namreč poteče junija 2014. »Gre za odličnega igralca, prepričan sem, da bo ostal z nami,« je nekoliko potolažil navijače Klopp.

Hummels: To bo najtežja tekma v karieri

»Lahko smo ponosni na našo predstavo. To kar smo prikazali, je bila mojstrovina vseh igralcev, ponosen sem na to, kako se je moštvo odzvalo na mojo napako,« je po tekmi povedal Mats Hummles, ki je bil v 43. minuti »krivec« za gol Cristiana Ronalda. Hummels je želel žogo vrniti vratarju Romanu Weidenfellerju, a mu jo je odvzel Gonzalo Higuain in podal do Ronalda, ki je poskrbel za izenačenje.

Tudi Hummels je opozoril na previdnost pred povratno tekmo. »Imamo odličen rezultat, toda zavedamo se, da je Real Madrid doma še močnejši. Vseh 90 minut bodo napadali, morali se bomo braniti. Mislim, da bo to naša najtežja tekma doslej. Toda če bomo preživeli ta preizkus, bomo lahko zelo ponosni,« je povedal.