Liga prvakov: »stara dama« ostaja v igri po točki z Madridčani

V ospredju nocojšnjih tekem 4. kola lige prvakov je bil dvoboj med Juventusom in Real Madridom, ki se je končal z izidom 2:2.

Objavljeno
05. november 2013 20.57
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - V 4. kolu nogometne lige prvakov je bil nocoj v ospredju dvoboj skupine B med Juventusom in Real Madridom. »Stara dama« si je z neodločenim izidom 2:2 rešila kožo v igri za uvrstitev v osmino finala, Madridčani pa si na drugi strani napredovanja predčasno še niso zagotovili. 

Pestra tekma v Torinu je prinesla dober prvi polčas Juventusa in boljši drugi Reala. Juve je povedel po 11-metrovki Artura Vidala, za preobrat sta nato v drugem delu poskrbela Cristiano Ronaldo in Gareth Bale. Točko je v 65. minuti italijanskemu moštvu zagotovil Fernando Llorrente.

Ostale tekme niso prinesle veliko golov in pretresljivih izidov. Izjema je bil le obračun med Manchster Cityjem in moskovskim CSKA, ki je z razgretimi ruskimi navijači dvigoval prah že pred tekmo. v Manchestru je padlo kar sedem golov, s 5:2 so bili boljši domači. S »hat-trickom« se je proslavil Alvaro Negredo, dva gola je dal Sergio Agüero,v ruskem moštvu pa Seydou Doumbia.

City si je z zmago že zagotovil napredovanje v osmino finala, to je po minimalni zmagi v Plznu (1:0) in golu Maria Mandžukića uspelo tudi branilcu naslova Bayernu.

Juve dobil nagrado za boljšo igro

Čeprav je Real v dvoboju veljal za favorita, je bilo v prvem polčasu bolj prepričljivo domače moštvo. Juventus je bil nevarnejši od prve minute dalje, prvo nevarnejšo akcijo je v peti minuti začel Paul Pogba, a je njegov močan strel zletel mimo gola. Domačim navijačem je dih zastal štiri minute pozneje, ko je enega redkih strelov v prvem polčasu sprožil Ronaldo. V 13. minuti je tekma že postala živahna, proti Gianluigiju Buffonu je sprožil tudi Gareth Bale.

Ena od najlepših priložnosti za zadetek se je Juventusu ponudila v 17. minuti, ko je veliko napako storil Pepe in skoraj zabil avtogol, strel pa mu je ubranil Casillas. Do odbite žoge je prišel Marchisio, a gola ni zadel. V nadaljevanju je večkrat v kazenski prostor nevarno vtekal Pogdba, z razdalje je poskušal Andrea Pirlo. Nova nevarna akcija je sledila 28. minuti, ko je po protinapadu Juventusa na vrata Reala streljal Marchisio, a mu je strel ubranil Casillas. Slednji se je moral precej potruditi tudi deset minut pozneje, ko je poskusil Carlos Tevez.

Boljša igra »stare dame« je bila ob koncu prvega polčasa nagrajena z zadetkom, ki je padel z 11 metrov. Sodnik Howard Webb je za štart Raphaela Varana nad Pogbajem v kazenskem prostoru dosodil najstrožjo kazen, ki jo je zanesljivo izvedel Arturo Vidal in poskrbel za vodstvo z 1:0.

Pester drugi polčas

Bolj podjetno je Real začel v drugem polčasu, Juventus je bil precej manj odločen in v 52. minuti tudi obstal v šoku. Branilec Martin Caceres je naredil veliko napako in žogo prepustil Karimu Benzemaju, ta je podal do Ronalda, ki je ostal sam pred Buffonom in kajpak upravičil sloves enega najboljših strelcev na svetu. Real je tako utišal domače navijače, ki jih je dodatno pretresel še Xabi Alonso s prečko, toda v 58. minuti je veliko priložnost le dobila tudi »stara dama«. Priložnost je imel Marchisio, a je bil spet zanesljiv Casillas, ki mu je po odbiti žogi in strelu Teveza z obrambo pomagal še Pepe.

Živahna tekma se je dve minuti za tem nadaljevala z novim zadetkom. Novo obetavno akcijo je začel Ronaldo in podal bo Bala, ki ga je sicer že oviral Kwadwo Asamoah, a je Valižan vseeno z odličnim strelom premagal Buffona. Ko se je zdelo, da so tekmo v svoje roke le prevzeli Madričani, je sledil nov udarec črno-belih. Navidez ne preveč nevarna akcija se je po slabem posredovanju obrambe Reala in nespretnosti Casillasa končala z zadetkom za izenačenje na 2:2, med strelce pa se je vpisal Fernando Llorente.

V nadaljevanju je imel priložnost še Benzema, nato pa se je ritem nekoliko umiril. Bale je moral na klop, zamenjal ga je Angel di Maria, sledil mu je še Benzema (namesto njega Jese Rodriguez). Nevarno je Casillasa v 78. ogrozil še Tevez, po hitrem protinapadu je poskusil še Quagliarella. Juve je zadnjih minutah še poskušal, toda pretirane želje po spremembi rezultata ni pokazal, tekma pa se je končala z delitvijo točk, ki je Juventus vendarle še ohranila v igri. Italijanom je šel na roko tudi izid druge tekme skupine B, saj je København z 1:0 premagal Galatasaray.

Bayern in City že v drugem delu

V skupini A sta se oba obračuna, tako Real Sociedad - Manchester United (Marouane Fellaini je bil izključen v 90. minuti) kot Šahtar Donjeck - Bayer Leverkusen, končala z 0:0. V skupini z osmimi točkami vodi United, točko manj ima Bayer, še dve manj pa Šahtar.

Bogati Paris St. Germain si je z le neodločenim izidom (1:1 proti) Anderlechtu prav tako praktično že priigral vstopnico v izločilne boje. Za Parižane je zadel Zlatan Ibrahimović v 70. minuti, za Belgijce pa Demy De Zeeuw minuto in pol pred tem. Belgijci so sicer tekmo končali z igralcem manj, saj je bil v 82. minuti izključen ameriški reprezentant Sascha Kljestan.

Na drugi tekmi skupine je Olymipakos iz Pireja doma premagal Benfico z 1:0. Edini gol na tekmi je zabil Konstantinos Manolas v 13. minuti.

V sredo bodo na sporedu še obračuni še od skupine E do H, in sicer Basel - Steaua Bukarešta, Chelsea - Schalke 04, Borussia Dortmund - Arsenal, Napoli - Olympique Marseille, Zenit St. Peterburg - Porto, Atletico Madrid - Austria Dunaj, Ajax Amsterdam - Celtic Glasgow in Barcelona - Milan.

 

Liga prvakov, 4. kolo:

Skupina A

Real Sociedad - Manchester United 0:0

Šahtar - Bayer Leverkusen 0:0

Lestvica:

1. Manchester United 4 2 2 0 6:3 8

2. Bayer Leverkusen 4 2 1 1 8:5 7

3. Šahtar Donjeck 4 1 2 1 3:5 5

4. Real Sociedad 4 0 1 3 1:5 1

Skupina B

Juventus - Real Madrid 2:2 (1:0)

Vidal 41./11-m, Llorente 65.; Ronaldo 52., Bale 60.

København - Galatasaray 1:0 (1:0)

Braaten 6.

Lestvica:

1. Real Madrid 4 3 1 0 14:4 10

2. Galatasaray Carigrad 4 1 1 2 6:10 4

3. FC Kopenhagen 4 1 1 2 3: 8 4

4. Juventus Turin 4 0 3 1 6: 7 3

Skupina C

Olympiakos - Benfica 1:0 (1:0)

Manolas 13.

Paris St. Germain - Anderlecht 1:1 (0:0)

Ibrahimović 70.; De Zeeuw 68.

Lestvica:

1. Paris St. Germain 4 3 1 0 13: 2 10

2. Olympiakos Pirej 4 2 1 1 6: 5 7

3. Benfica Lizbona 4 1 1 2 3: 5 4

4. RSC Anderlecht 4 0 1 3 1:11 1

 

Skupina D

Manchester City - CSKA Moskva 5:2 (3:1)

Agüero 3./11-m, 20., Negredo 30., 51., 90.; Doumbia 45., 71./11-m

Viktoria Plzen - Bayern München 0:1 (0:0)

Mandžukić 65.

Lestvica:

1. Bayern München 4 4 0 0 12: 1 12

2. Manchester City 4 3 0 1 11: 6 9

3. CSKA Moskva 4 1 0 3 6:12 3

4. Viktoria Plzen 4 0 0 4 2:12 0