Mariborska sezona »pod streho« že 5. avgusta

Osrednje ime tekme na Cipru je bil dvakratni strelec Agim Ibraimi. Maccabi preteklost, misli že v petkovem žrebu v Nyonu.

Objavljeno
06. avgust 2014 01.52
Maribor-Maccabi Maribor 30.7.2014
J. S., šport
J. S., šport
Larnaka – Kakšen večer za Mariborčane! V Larnaki so si četrtič zapored priigrali evropsko jesen, petkov žreb ob Ženevskem jezeru pa bo razkril, kakšne možnosti bodo imeli za prvi nastop v ligi prvakov v obdobju »druge štajerske pravljice«. Maribor je sinoči ohranil mirno kri in remiziral s telavivskim Maccabijem (2:2).

Tudi najzvestejši privženci NK Maribor, ki so sinoči zasedli 50 sedežev na štadionu v Larnaki, si niso mislili, da bodo okrog 22. ure opevali tako popoln večer svojega kluba. Maribor ni le napredoval v zadnje sito kvalifikacij za LP in si priigral najmanj nastop v evropski ligi. Z remijem je dodatno obogatil svoj količnik UEFA, med zvezde je izstrelil dvakratnega strelca Agima Ibraimija, čigar tržna vrednost je poskočila, kot bi si lahko Zlatko Zahović le želel, zadovoljen pa je bil tudi trener Ante Šimundža: nihče med četverico Šuler, Mendy, Tavares in Dervišević, ki so porumeneli v prejšnjih evropskih tekmah, sinoči ni prejel kartona, zato bodo na voljo tudi konec tega meseca – prve tekme bodo 19./20., povratne pa 26./27. avgusta –, ko bo šlo za novo zgodovinsko priložnost za Štajerce.

Mariborčani so si že na prvem večeru v Ljudskem vrtu pripravili imenitno izhodišče za ključno tekmo sezone. Prednost zmage brez prejetega gola, četudi le z 1:0, je pogosto odločilna v dvobojih na dve tekmi. Kljub vsemu so se Štajerci ambiciozno zapodili proti delu igrišča, ki ga je branil Juan Pablo, španski adut katalonskega trenerja Oscarja Garcie. Kapetan Tavares je z močnim strelom že v 3. minuti prestrašil Izraelce, ki so zadihali šele po 20 minutah tekme.

»Domači«, ki jih je na Cipru spodbujalo približno 1000 rojakov iz Tel Aviva, so nato le prevzeli pobudo, toda vijoličasti so bili postavljeni zelo dobro, le občasno – kot v 11. minuti – je gostujoča obramba izgubila nadzor nad dogajanjem. Zavzet pristop slovenskih prvakov, ki ni temeljil le na popolni zapori vseh poti do vrat Jasmina Handanovića, je bil nagrajen v 35. minuti tekme. Šlo je za fantastično akcijo gostov. Željko Filipović je na sredini igrišča odvzel žogo, bliskovito potegnil naprej, lepo podal do Tavaresa, brazilski adut pa je še lepše poslal v ogenj Damjana Boharja – s podajo na levo v prazen prostor –, ki je streljal »na prvo«. Juan Pablo je njegov strel le dobil do Agima Ibraimija, ta pa je spretno preigral čuvaja in zabil gol za vodstvo z 1:0.

Mariborčani so tedaj že dosegli, kar so načrtovali: da bi prvi zabili gol, Izraelce pa postavili v položaj, da bi morali brezglavo napasti. Resda so nato hitro prejeli izenačujoči gol – Stojanović je slabo ocenil ofsajd položaj Ben Haima –, ki je Izraelce vrnil med žive tik pred koncem prvega polčasa. Kljub tej »hladni prhi«, ki je delno pokvarila načrte Štajercev, sta vijoličaste še vedno varovala dva gola prednosti. V drugem polčasu so Izraelci krenili na vse ali nič, dodali nekaj ritma, večino časa napadali vrata Jasmina Handanovića; če so imeli gostje v prvih 45 minutah žogo več v svoji posesti (55:45), je bilo nato obratno, igrali so le še Maccabijevi aduti (59:41).

Sprememba sistema – igra s tremi branilci in svežim napadalcem Radetom Prico – ni prinesla več kot gola za 2:1, ki je navdal z optimizmom najbolj priljubljeni judovski klub, Štajercem pa vendarle ni zatresel hlač. Predvsem ne Mitji Vilerju, že pod Kalvarijo je bil med najboljšimi akterji tekme, in Agimu Ibraimiju (na fotografiji levo), ki igra v sijajni formi. Prvi je podal žogo s 30 metrov kot nekoč Roberto Carlos, drugi je pred španskim vratarjem mojstrsko zabil gol za 2:2, kar je bil konec izraelskih upov.

»Igramo zelo kombinatoren, pravi moštveni nogomet, iz tekme v tekmo pa smo boljši tudi v taktičnem smislu. Jaz kot 'polšpica', denimo, nenehno sodelujem pri pokrivanju tekmečevih zveznih igralcev,« je pojasnil Agim Ibraimi. »Kaj je odločilo zmagovalca? V obrambi igramo taktično vrhunsko, v napadu vsi naši igralci iščejo gol,« je dodal Ante Šimundža.

Pred vrati Jasmina Handanovića je bilo resda nekajkrat še veliko bolj »vroče« kot v ozračju, toda neučinkoviti Izraelci, športna sreča in pogum so le nagradili slovenske prvake z novim zgodovinskim podvigom.