Mesec pred prihodom na Brdo Berić dobil dvoboj s Šporarjem

Konec tedna med strelci Berić, Bohar in Vombergar. Iličićevi nad Videmčane šele drevi. Velikanski izziv za Skubica.
Fotografija: Robert Berić (desno) je prejel čestitke tudi od Loica Perrina. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Robert Berić (desno) je prejel čestitke tudi od Loica Perrina. FOTO: AFP

Dober mesec dni pred zadnjo akcijo slovenske nogometne reprezentance v prvem delu letošnje sezone so opozorili nase trije napadalci na tujem. Dva z goli, tretji z zapravljeno enajstmetrovko … Pozornost je vendarle požel najstarejši med njimi – Robert Berić, ki igra vse bolje pri ambicioznem St. Etiennu.


Berić ostaja v St. Etiennu


Berić je z dvema goloma potopil Toulouse, se začasno ustavil pri številki 7 golov v francoskem prvenstvu in svoj klub vrnil v boj za ligo prvakov. St. Etienne (59 točk) bije lokalno bitko z večjim in favoriziranim Lyonom (62), 50 km oddaljeni prizorišči zadnjega eura ta čas predstavljata najbolj nogometno okolje v Franciji. Prav Berić, ki bo junija dopolnil 28 let, bi lahko prišel na junijski zbor na Gorenjsko dobro razpoložen. Njegov nastop od prve minute so napovedali že francoski novinarji, saj je Krčan v zadnjih tednih močno izboljšal svoj status v Franciji. Še nekaj mesecev nazaj je kazalo, da bo zapustil ligue 1 in mu je menedžer posledično iskal novega delodajalca, toda nato je prepričal vodilne v klubu, da nanj resno računajo tudi v prihodnje in si obeta boljšo pogodbo. Pred tekmo sta zasedala medijski prostor Wahbi Hazri (15 milijonov €) in Remy Cabella (14 mio €), najdražja eksponata St. Etienna, med tekmo je izbruhnil Berić. Oba gola je zabil po podajah z leve strani, oba sta bila »učbeniška« za klasičnega srednjega napadalca.



Samir Handanović je takole pospremil strel Cristiana Ronalda, s katerim je Portugalec matiral vratarja Interja. FOTO: AFP
Samir Handanović je takole pospremil strel Cristiana Ronalda, s katerim je Portugalec matiral vratarja Interja. FOTO: AFP


Selektor Matjaž Kek bo imel torej sladke skrbi na prvo junijsko nedeljo, ko naj bi na Brdu zbral jato – po kratki analizi finala lige prvakov bo namreč odprl priprave za super pomembni gostovanji v Celovcu (7. junij) in Rigi (10. junij). Zakaj sladke skrbi? V odlični formi se namreč nahaja tudi Andraž Šporar, čeprav je med zadnjo tekmo slovaškega prvaka Slovana zapravil strel z bele točke. Ljubljančan tako ostaja pri 23 golih v tej sezoni DP, pet jih je dodal v kvalifikacijah za evropsko ligo.


Prvenec Vombergarja


Andresu Vombergarju so za prvenec na ruskih tleh čestitali tudi soigralci. FOTO: Ufa
Andresu Vombergarju so za prvenec na ruskih tleh čestitali tudi soigralci. FOTO: Ufa


V osmi ligaški tekmi na ruskih tleh je zabil svoj prvi gol Andrej Vombergar, nekdanji ljubljenec navijačev Olimpije, ki počasi, toda zanesljivo žanje vse več simpatij tudi med prebivalci ruske republike Baškirije. Prav »Vombi« je vrnil Ufo v igro med dvobojem z Uralom, ki je pozneje pripadel gostiteljem. Vso tekmo je preživel na igrišču tudi kapetan Bojan Jokić, tretji slovenski legionar v milijonskem mestu na geografski meji Evrope z Azijo – Lovro Bizjak – ni dobil priložnosti za dokazovanje. Ufi kljub vsemu ne kaže najbolje, toda sezona zanjo še ni izgubljena. Štiri kola pred koncem ruskega prvenstva kotira na 14. mestu 16-članske premier lige. Zadnjeuvrščena Anži in Jenisej najbrž čaka selitev v 2. ligo, 13. in 14. ekipa se bosta podali v dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi. Trenutno sta to Krila Sovjetov iz Samare in Ufa.

S porazom v Krasnodaru si je otežil pot proti ligi prvakov CSKA, katerega del je Jaka Bijol. CSKA zaostaja dve točki za tretjeuvrščenim Krasnodarjem. Miha Mevlja (Rostov) je bolj ali manj tekmovalno že končal sezono – vsebinsko ne more ne gor ne dol po lestvici. Naslov prvaka pa se vnovič nasmiha prav formalnemu klubu Mevlje – peterburškemu Zenitu.


Bohar pri številki 9


Izpostaviti velja še tri slovenske legionarje. Damjan Bohar se je vnovič vpisal med strelce v dvoboju njegovega kluba Zaglebie Lubin z Jagiellonio. Nekdanji nogometaš Maribora je v tej sezoni zbral 9 golov in 7 podaj za gol v 31 tekmah poljskega prvenstva, Zaglebie pa se bori za 4. mesto in Evropo prav z Jagiellonio, ki ima točko več.

Kevin Kampl (levo) je v majici Leipziga osvojil nove tri točke v bundesligi. FOTO: AFP
Kevin Kampl (levo) je v majici Leipziga osvojil nove tri točke v bundesligi. FOTO: AFP


Drevi bosta sprejela nov izziv Nejc Skubic in Josip Iličić. Slednji skoraj zanesljivo ne bo začel tekme med Atalanto in Udinesejem, saj čuti bolečine v kolenu – prav včeraj je njegov klub razkril načrt za novi štadion za 40 milijonov evrov, ki bo končan leta 2021 –, zato bo trener Gasperini varčeval njegove moči. Skubičev Konyaspor pa bo ob isti uri (19.00) gostil Galatasaray (59 točk), ta čas najbolj razigran turški klub, ki se srdito bori za naslov prvaka z Istanbulom (62) in Bešiktašem (59).

Komentarji: