Katanec: V Švici bo pozitiven rezultat tudi točka

Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Basel in preizkusila zelenico pred sobotno tekmo s Švico.

Objavljeno
04. september 2015 17.42
nogomet
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Basel - Pred slovenskimi nogometaši je ena najpomembnejših tekem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Na gostovanju v Baslu bodo morali zdržati pritisk Švicarjev, potem ko so ti klonili na prejšnji tekmi v Ljudskem vrtu z 0:1. A, roko na srce, tedaj so imeli varovanci Srečka Katanca tudi nekaj sreče. Švicarji se bodo gotovo želeli oddolžiti za poraz, poleg tega bi jim zmaga z dvema zadetkoma razlike praktično že prinesla neposredno uvrstitev na euro v Francijo.

Motivacijski naboj pri Švicarjih bo torej visok, enako pa velja za Slovence, saj bi tri točke iz Švice tudi pomenile, da sami odločajo o svoji usodi. Do konca kvalifikacij namreč Katančeve fante čakajo še dvoboji z Estonijo in Litvo doma ter s San Marinom v gosteh.

Slovenski nogometaši so danes že prispeli v Basel, pozno popoldne opravili zadnji trening, na katerem so s selektorjem dorekli še zadnje podrobnosti pred jutrišnjo tekmo. Vse kaže, da bo selektor Katanec v Baslu začel s precej ofenzivno usmerjenimi nogometaši, uigraval je tako Valterja Birso, Kevina Kampla in Josipa Iličića za Milivojem Novakovićem.

Iz slovenskega tabora veje optimizem, levega bočnega branilca Bojana Jokića, ki bo imel na svoji strani predvsem delo z Juventusovim Stephanom Lichtsteinerjem in Stokovim Xherdanom Shaqirijem, ki je znan tudi kot »alpski Messi«. »Oni držijo žogo, dobro se gibajo. Igrajo v velikih klubih, so kakovostni igralci, mislim pa, da lahko nekaj naredijo samo individualno. Po moje smo mi boljši kot ekipa,« je menil Jokić.

Po pozitiven rezultat

Katanec se je zavedal, da je pred njimi težka naloga, a obljubil, da se bodo predstavili v najboljši luči. »Pozitiven rezultat bo ob takšni reprezentanci, kot je Švica, tudi točka. Švica je reprezentanca, ki jo zelo spoštujem, po moje je ena močnejših reprezentanc v Evropi. Druge izbrane vrste se spreminjajo, njihova se malo. Nimajo več najmlajših igralcev, dolga leta so skupaj, tako da bo točka zelo pozitiven rezultat. Ta pa pride na takšen ali drugačen način. Tudi na prvi tekmi se je videlo, da tisti, ki igra lepši in boljši nogomet na oko, ne nujno zmaga, upam, da bo jutri tako,« je na novinarski konferenci povedal slovenski selektor.

Kako pa komentira švicarske izjave, da si želijo in pričakujejo zmago z dvema zadetkoma razlike, s čimer bi si praktično zagotovili drugo mesto v skupini? »Želijo si, igrajo doma, kar je popolnoma normalno. Mi pa bomo skušali njihove namere preprečiti. Tudi njihovi 'štoperji' niso stoodstotni, kar gotovo skrbi švicarskega selektorja. Ampak vemo, kaj se dogaja z njihovimi igralci, jutri je na sporedu teh 90 minut, kaj se bo zgodilo, pa bomo videli po tekmi. Želimo si igrati dober nogomet,« je še povedal Katanec.

Tudi švicarski selektor Vladimir Petković je razmišljal podobno: »Zelo pomembna tekma za nas in za tekmeca. Biti moramo še boljši kot v Mariboru, prepričani smo, da bomo s pomočjo gledalcev slavili želeno zmago. Moramo pa biti konkretnejši kot v Mariboru.« »Slovenija ni prišla izgubit, ampak dobro igrat. Morali se bomo potruditi, tako kot se bomo morali tudi v Londonu. Bomo pa morali izkoristiti priložnosti, ki smo jih v Ljudskem vrtu imeli veliko, pa jih nismo,« pa je dejal Ricardo Rodriguez.

Petković bo po informacijah švicarskih kolegov igral z vratarjem Yannom Sommerjem, branilci Stephanom Lichtsteinerjem, Fabianom Schärjem, Timmom Klosejem in Ricardom Rodriguezom, vezisti Valonom Behramijem, Xherdanom Shaqirijem, Gökhanom Inlerjem, Granitom Xhako in Admirjem Mehmedijem ter napadalcem Harisom Seferovićem.