Zadnje dejanje v Kidričevem brez zmagovalca, sledi derbi v Stožicah

Po zmagi in utrditvi na vrhu lestvice 1. SNL Celjanov so se zeleno-beli v Domžalah vrnili k zmagam.
Fotografija: Sreda prinaša nov slovenski derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Sreda prinaša nov slovenski derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah. FOTO: Jože Suhadolnik

Najboljši slovenski nogometaši so spravili pod streho vse tekme 31. kola državnega prvenstva. Zadnje dejanje so videli v Kidričevem, kjer sta se merila Aluminij in Kalcer Radomlje, derbi v boju za obstanek pa ni imel zmagovalca. Sandro Jovanović je v prvem polčasu razveselil gostitelje, Nimno Kukovec v drugem goste. Aluminij in Radomlje ostajata na dnu izenačena pri 27 točkah.

Večino tekem so igrali prej. V središču pozornosti je bilo prvo gostovanje, od dveh v nizu, Maribora v glavnem mestu. Generalka za sredin veliki derbi v Stožicah (zaostala tekma 26. kola) pa se Mariborčanom proti Bravu v rezultatskem smislu ni izšla po željah, osvojil je le točko po 1:1.

Že v soboto so kolo odprli v Rogaški Slatini, kjer sta se v regionalnem derbiju pomerila Rogaška in Celje, tekma pa je s tesnim izidom 1:2 pripadla gostom, ki so tako dodatno povečali prednost na lestvici pred Olimpijo. To je bil dvoboj ekip, ki sta v drugem delu sezone – ob Mariboru – osvojili daleč največ točk, tudi tokrat je bil derbi izenačen in kaj lahko bi osvojili točko tudi gostitelji. V sredo in četrtek bodo igrali zaostali tekmi, pod lupo bo sredina klasika v Stožicah (18.30) med Olimpijo in Mariborom.

Prva liga Telemach, 31. kolo:
Rogaška – Celje 1:2 (1000; Mijić 11-m 84.; Bajde 60., 63.)
Bravo – Maribor 1:1 (1450, Gidado 32.; Beugre 20.)
Mura – Koper 1:1 (1500, Maroša 47.; Nkada 50.; rdeči karton: Kous 86.) 
​Domžale – Olimpija 1:3 (500, Stuparević 90.; Florucz 53., 59., Bristrić 85.; rdeči karton: Agba 84.)
​Aluminij – Radomlje 1:1 (500; Jovanović 31.; Kukovec 88.)

Raul Florucz zlomil Domžalčane

Olimpija je pod taktirko Zorana Zeljkovića, za katerega so v klubu zanikali, da se je znašel na majajočem stolčku, ostala neporažena v spomladanskem delu, v Domžalah je prišla do nove zmage. Junak je bil Raul Florucz z dvema goloma.

Olimpija je začela odločneje, hitro izpeljala nekaj obetavnih akcij, med drugim je Ivan Posavec po treh minutah z glavo žogo za malo poslal čez gol. Počasi so se opogumili tudi gostitelji, ki so prišli tudi do nekaj udarcev iz kota, a brez posebne nevarnosti za Matevža Vidovška. Ljubljančani, ki so pogrešali kaznovanega Agustina Doffa, so imeli novo priložnost po novi podaji Davida Sueleheja z leve strani v 28. minuti, vendar je bil tudi Raul Florucz premalo natančen. Florucz je pri prvem golu najprej podal z desne strani, domači žoge niso izbili, do nje je spet prišel Olimpijin napadalec in jo poslal v mrežo za svoj osmi gol sezone. Takoj zatem so imeli svojo priložnost tudi Domžalčani, a so akcijo končali z nenatančnim strelom.

Raul Florucz je pri osemih golih v tejs ezoni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Raul Florucz je pri osemih golih v tejs ezoni. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zato pa je v 59. minuti spet udaril Florucz, ta je z desne strani potegnil proti sredini in s približno 18 metrov ugnal Lovra Štubljarja. Pozneje sta pri gostih poskusila tudi Nemanja Motika in Admir Bristrić, oba sta bila nenatančna, prvi pa je bil preveč sebičen v 76. minuti v protinapadu, ko je sam zaključil akcijo, čeprav je imel kar nekaj soigralcev odkritih.

V 84. minuti je Peter Agba dobil drugi rumeni karton, a to ni vplivalo na razplet, saj je Bristrić le malce zatem povišal prednost na 3:0, ko je zadel malce z leve strani kazenskega prostora. V 90. je Filip Stuparević le kozmetično popravil izid, ko je zadel s prostega strela z desne strani, žogo je po tleh poslal po diagonali v mrežo.

Mariborčani zabili tri gole, dva sta bila razveljavljena

Štajerci so začeli s precej spremenjeno postavo, v kateri ni bilo Josipa Iličića, Arnela Jakupovića, El Arabija Soudanija in Blaža Vrhovca, so po slabi minuti prišli do prve priložnosti, a je bil strel Etienna Beugreja preslaboten. V 14. minuti je Maks Barišić prišel v kazenski prostor, že premagal Matijo Orbanića, a se je pravočasno vrnil Nemanja Jakšić in odbil žogo v vratnico ter s tem preprečil vodstvo gostov. Je pa do tega prišlo v 20. minuti, najprej je v kazenskem prostoru prišel do strela prišel Žiga Repas, Obranić je žogo odbil, to pa je nato z glavo pospravil Beugre za 1:0.

V 27. in 28. minuti so tudi domači prvič resneje zagrozili, toda predvsem Jakšić je bil le malce premalo natančen s strelom z glavo. So pa Šiškarji nato naredili napako, ki pa je na njihovo srečo ostala nekaznovana.​ Mark Španring je žogo namreč »podaril« Beugreju, ki je z njo sam stekel proti praznim vratom, vendar zadel le vratnico, od nje se je ta odbila do Barišića, ki je nato zadel, vendar je pregled posnetka pokazal predhodno igranje z roko Marka Božića. V 32. minuti pa so domači izenačili. Matej Poplatnik je ob Svenu Šoštariču Kariću, ki se je preslabo gradil v bližini lastnih vrat, prišel do žoge, jo potisnil pred vrata, od koder je za 1:1 zadel Victor Gidado.

Šiškarji os jo zagodli Mariborčanom pred velimi derbijem v Stožicah, a lahko bi jo še bolj, če bi bil odziv Martina Pečarja v prvem polčasu spretnejši. FOTO: Instagram
Šiškarji os jo zagodli Mariborčanom pred velimi derbijem v Stožicah, a lahko bi jo še bolj, če bi bil odziv Martina Pečarja v prvem polčasu spretnejši. FOTO: Instagram

Martin Pečar bi lahko v 38. minuti zadel tudi za vodstvo, a je preveč okleval s strelom, tako da ga je dohitel Šoštarič Karič, v sodniškem dodatku pa je Pijus Širvys na drugi strani s strelom z glavo zgrešil prazna vrata. Ljubljančani so se v 55. minuti že veselili vodstva, ko je po podaji Gidada z desne strani zadel Poplatnik, vendar bil v rahlem prepovedanem položaju. To pa je bilo dovolj veliko opozorilo, da je Ante Šimundža vpoklical svoje napadalne »kapitalce« Iličića, Jakupovića in Soudanija. Prav slednji je v 72. minuti neuspešno zahteval enajstmetrovko, v 76. pa je Jakupović zadel iz bližine, a je bil tudi on v nedovoljenem položaju. V 92. minuti so imeli vijolični novo lepo priložnost, vendar je po podaji z leve strani na drugi vratnici z glavo iz bližine zgrešil Soudani.

Mura reševala točko

V Fazaneriji sta se merila kluba, ki sta se v zadnjem mesecu merila trikrat. V prvenstvu je bil nazadnje boljši Koper, v pokalu Mura, tokrat pa se je tekma tako kot jeseni v Murski Soboti končala brez zmagovalca. Uvod tekme ni prinesel posebnega razburjenja, v 22. minuti so domači zaporedoma poskusili s streloma, vendar je najprej posredoval Jan Koprivec, drugi poskus pa je zletel čez prečko.

Svoj trenutek je imel tudi Koper, v 28. minuti je Timothe Nkada prodrl z desne strani skozi neodločno domačo obrambo, vendar na koncu zgrešil cilj, kar pa je bil celo edini poskus gostov v prvih 45 minutah. V 37. minuti je na drugem koncu igrišča po levi strani v kazenski prostor Kopra prodrl Aleksandros Kiziridis in zapravil najlepšo priložnost dotlej, ko je zadel vratnico.

Sobočani so zasluženo povedli v drugi minuti dodatka prvega polčasa, po podaji z desne strani je z glavo zadel Amadej Maroša. Koprčani so imeli kmalu po začetku drugega polčasa na voljo najstrožjo kazen, ki jo je zakrivil Matic Maruško s prekrškom nad Luko Vešnerjem Tičićem, z bele točke je bil v 50. minuti natančen Nkada.

Oliver Bogatinov v tej sezoni ni izgubil tekme proti Muri. FOTO: Miha Gorela/FC Koper
Oliver Bogatinov v tej sezoni ni izgubil tekme proti Muri. FOTO: Miha Gorela/FC Koper

V 80. minuti je Wisdom Sule zadel vratnico, potem ko je bil sam pred vratarjem Klemnom Mihelakom, nekaj trenutkov pozneje pa je iz bližine z glavo zgrešil Nik Omladič. Mura se je znašla v še slabšem položaju v 86. minuti, ko je Žiga Kous zaradi udarca s komolcem moral predčasno z zelenice, vendar Primorcem ni uspelo unovčiti številčne prednosti.

Tik pred koncem kazenski strel

Rogaška Alatina in dvoboj Rogaška – Celje? Tekma se je vnovič začela z menjavo v gostujočih vratih. Mladi domači vratar Žan Lorber je že v prvi minuti posredoval, nato pa ga je že ob koncu druge minute zamenjal izkušeni Ajdin Mulalić in bil skupaj s svojim vratarskim kolegom na drugi strani Matjažem Rozmanom zaslužen, da na tekmi ni padlo še več golov.

Rolando Aarons je s »škarijcami« v šesti minuti le za malo zgrešil vrata domačih. Patrik Mijič je v 10. minuti nevarno streljal, Rozman se je dobro postavil in zaustavil strel. Denis Popovič je ob koncu 12. minute z obrata z levico nevarno streljal z desetih metrov, a je Mulalić žogo ukrotil.

Nogometaši Domžal so prebrodili krizo, njihov naslednji izziv so Ljubljančani. FOTO: Leon Vidic
Nogometaši Domžal so prebrodili krizo, njihov naslednji izziv so Ljubljančani. FOTO: Leon Vidic

Gregor Bajde, ki je v igro vstopil v 57. minuti, ko je zamenjal Rolanda Aaronsa, je nato spremenil potek izenačene tekme. Prvič je zadel po podaji Aljoše Matka po protinapadu. V kazenskem prostoru se je v 60. minuti nato dobro obrnil in z diagonalnim udarcem s kakšnih 15 metrov poslal žogo v mrežo. Le tri minute pozneje je Bajde znova streljal, žoga se je odbila od noge igralca domačih Nika Vujčića v vrata in s tem presenetila vratarja.

V 82. minuti je sodnik Rade Obrenović po prekršku Davida Zeca nad Di Mateom Lovrićem brez oklevanja dosodil kazenski strel za domače, čeprav je bil deležen silovitih žvižgov s tribun. Mijić je nato zadel za znižanje izida. Celjani so tik pred koncem praktično ostali z igralcem manj, niso namreč imeli več na voljo zamenjav, da bi nadomestili poškodovanega Bajdeta. Ta je imel poškodovano stegensko mišico in je moral z igrišča. Ko je sodnik dosodil še šest minut dodatka, se je šepajoč sicer vrnil v igro, do konca pa je izid kljub trudu domačih za izenačenje ostal nespremenjen.

Preberite še:

Komentarji: