Olimpija na Ivanovićev pogon švignila mimo Maribora

Maribor že po dveh tekmah zapravil tri točke prednosti pred zeleno-belimi in zdrsnil na drugo mesto po 21 kolih 1. SNL. Slab začetek Jiříja Jarošika pri prvaku
Fotografija: Olimpija in Mura sta bila večji del derbija enakovredna, a Ljubljančani so imeli mojstra Đorđeja Ivanovića, Sobočani pa nerazpoložene napadalce. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Olimpija in Mura sta bila večji del derbija enakovredna, a Ljubljančani so imeli mojstra Đorđeja Ivanovića, Sobočani pa nerazpoložene napadalce. FOTO: Leon Vidic/Delo

Olimpija je v derbiju 21. kola 1. SNL premagala Muro z 2:0 in se zavihtela na vrh lestvice. Zelo ji je pomagal Maribor, ki je bil tudi proti Bravu precej raztresen in je z drugim neodločenim izidom letos zapravil že štiri točke. Povsem pa se je ponesrečila prva tekma novega trenerja Celja Jiřija Jarošika. Prvak je izgubil proti Domžalam, ki so po drugem porazu Kopra zaostrile bitko za Evropo. Zadnjeuvrščena Gorica se je Aluminiju približala le na dve točki.

Mož odločitve v Stožicah je bil Đorđe Ivanović. Najboljši igralec Olimpije s št. 77 na dresu je 77 minut čakal na priložnost, da v preigravanju ena na ena obrne Matica Maruška in akcijo začini še z golom. Privlačno akcijo je zaključil z leve strani, z »driblingom« v sredino in diagonalnim strelom. Soboški vratar Matko Obradović je bil nemočen. Brez moči je bil tudi dobri dve minuti pozneje, ko je Ivanović na levi strani opravil še z Žanom Karničnikom in s predložkom omogočil Galu Kurežu, da je z glavo zabil svoj prvi gol v 1. SNL.

Tudi z rokoborskimi prijemi so se Sobočani spoprijemali z najboljšim Ljubljančanom Đorđejem Ivanovićem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tudi z rokoborskimi prijemi so se Sobočani spoprijemali z najboljšim Ljubljančanom Đorđejem Ivanovićem. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zanimivo, 19-letni zasavski Ljubljančan je bil tretji nogometaš, ki je minuli konec tedna prvič zabil gol v 1. SNL. V soboto ga je dosegel 17-letni igralec Gorice Tjaš Begić, včeraj v Sežani pa še prav tako 17-letni član Aluminija Gašper Pečnik.

»Đorđe je kakovosten nogometaš. Vsak je lahko enkrat najboljši igralec tekme, ampak največ zaslug ima moštvo,« je v ospredje porinil ekipo Olimpijin trener Goran Stanković. Ljubljančan se po dveh zmagah ni prepustil evforiji.



»Bili smo le za kanček boljši. Moštveni duh je najpomembnejši, zato sem ponosen na fante in da sem del te zgodbe. Ne bom pa pritiskal na njih, hočem le, da so osredotočeni na vsako tekmo,« je še povedal Stanković.

Mura je bila, kot je prepričan trener Ante Šimundža, vsaj enakovredna. »Poraz je previsok. Naša težava je v tem, da se nam na tekmah ne izidejo odločitve. Olimpija je kakovostna, a v ničemer ni bila boljša. Razen pri prvem golu, ko je bil odločilen igralec s potezo več, pri kateri smo bili brez moči, ni bila nevarna,« je bil razočaran poraženec.
Ante Šimundža ni skrival slabe volje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ante Šimundža ni skrival slabe volje. FOTO: Leon Vidic/Delo


Maribor ni stoodstoten, zato ni prvi


»Če igramo stoodstotno, smo najboljši v državi, če ne ...,« je vrgel kost trener Mauro Camoranesi po še eni neprepričljivi predstavi Mariborčanov. Še drugič so lovili zaostanek.

Dva nogometaša sta bila osmoljenca v Ljudskem vrtu: domžalski vijolični junak Alexandru Cretu si je pri gostujočem golu privoščil neodgovorno napako, ki si je profesionalec njegovega kova ne bi smel dovoliti ali si reči ''se zgodi''. Pri podaji iz kota je bil nepozoren in je izpustil Davida Brekala, da je s šestih metrov z glavo matiral vratarja Ažbeta Juga. Gostujoči nesrečnež je bil Milan Tučić. V 89. minuti je v dvoboju iz oči v oči z najzanesljivejšim Mariborčanom Ažbetom Jugom žogo že poslal mimo njega, a je zadel le vratnico.

»Z zmago bi se približali boju za Evropo. A tudi točka ni slab izkupiček. Z načrtom, ki smo ga imeli pred tekmo, smo si ustvarili dovolj priložnosti za zmago,« je po peti točki v drugem delu sezone dvignil glavo trener Brava Dejan Grabić. Načrt je bil preprost: čvrsta in disciplinirana obramba!
Vijolične privržence pomirja Marcos Tavares. »Vse je v glavah. Če bomo osredotočeni, potem bomo prvaki,« je prepričan najboljši klubski strelec v zgodovini.

V Domžalah je bil Alexandru Cretu junak Maribora, v Ljudskem vrtu pa osmoljenec, ki ga je zasenčil otrok Maribora pri Bravu Sandi Ogrinec. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
V Domžalah je bil Alexandru Cretu junak Maribora, v Ljudskem vrtu pa osmoljenec, ki ga je zasenčil otrok Maribora pri Bravu Sandi Ogrinec. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo


Gorici gre vse bolje


So na Bonifiki po dveh porazih znova šteti dnevi trenerju Miranu Srebrniču? Pred tednom dni so bili Koprčani zelo ambiciozni, tudi o boju za naslov prvaka je po tihem razmišljal prvi mož kluba Ante Guberac, zdaj je le vprašanje, kako bo ocenil stanje duha v moštvu, ki ima širino in kakovost, nima pa hitrosti. Proti Gorici je bila prav ta ena od podrobnosti, ki je razlikovala primorska tekmeca.

»Ni bilo dovolj dobro za zmago. Za neodločeno morda, ampak v tem trenutku nimamo sreče,« je o razpletu primorskega derbija povedal Srebrnič.

Aluminij, ki je v Sežani celo bil v vodstvu, lahko v sredo znova pobegne Gorici na pet točk prednosti. V preloženi tekmi 20. kola bo gostil Celje. In kaj je bilo usodno za prvaka proti Domžalam? Gol že v drugi minuti branilca Tilna Klemenčiča. A zmaga je terjala hud davek. Prvi strelec Domžal Dario Kolobarić je zaradi poškodbe stegenske mišice tekmo končal že po ducatu minut.
Enajsterici
Enajsterici

Komentarji: