Zvezdniški PSG le do remija: Mbappe poškodovan, Liverpoolu drama na Anfieldu

Paris Saint-Germain je na prvi tekmi z zvezdniškim napadom Messi-Neymar-Mbappe uspel le remizirati v Bruggeu (1:1). Mbappe se je za nameček še poškodoval.
Fotografija: Messiju in Neymarju se je na zelenici prvič pridružil tudi Kylian Mbappe, potem ko je Messi ob svojem debiju v ligue 1 zamenjal ravno Neymarja, tako da so bile to prve skupne minute za sanjski napad Parižanov. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
Messiju in Neymarju se je na zelenici prvič pridružil tudi Kylian Mbappe, potem ko je Messi ob svojem debiju v ligue 1 zamenjal ravno Neymarja, tako da so bile to prve skupne minute za sanjski napad Parižanov. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Sredin večer je minil v znamenju tekem v Milanu in Bruggeu. V mestu mode se je pri italijanskem prvaku Interju mudil španski podprvak in 13-kratni osvajalec lige prvakov Real Madrid, čigar strelce je poskušal v vratih črno-modrih ustaviti Samir Handanović. Izid ob polčasu je bil 0:0, srca domačih privržencev nogometa pa je v 89. minuti zlomil Rodrygo, ki je Realu in nekdanjemu trenerju Interjevega mestnega tekmeca AC Milana, Carlu Ancelottiju, prinesel eno slajših zmag v karieri. Pri zmagovitem golu je izkazal tudi novinec v Realovih vrstah, francoski vezist Eduardo Camavinga, ki je v zaključku prestopnega roka zapustil Rennes, sicer bi se v prihodnjih tednih meril z Muro v konferenčni ligi.

V Bruggeu je gostoval zvezdniški Paris Saint-Germain, letos prvi favorit za končno zmago, v majici katerega je prve evropske minute odigral argentinski as Lionel Messi. Trener Mauricio Pochettino je v prvo postavo prvič skupaj z Messijem uvrstil tudi Neymarja in Mbappeja, ki je po prodoru z levega boka podal za vodstvo Parižanov, zadel je Ander Herrera, a so domačini na premor odšli z izenačujočim zadetkom, pod katerega se je podpisal Hans Vanaken. Mbappe je v drugem polčasu pri izidu 1:1 tekmo zapustil z očitno poškodbo desnega gležnja, Parižanom pa ob jalovih napadih ni uspelo streti domače obrambe. Tudi Belgijci so bili vsaj enkrat blizu šokantnemu zmagovitemu zadetku.
 

Man. City s teniških 6:3 odpravil Leipzig


Drugi favorit skupine A in drugi favorit za končno zmago Manchester City je gostil Leipzig Kevina Kampla. Ta je s klopi pospremil rešetanje mreže njegovih bikov, začelo se je z golom Nathana Akeja v 16. minuti in nadaljevalo s komičnim avtogolom branilca Nordija Mukieleja v 28. minuti. Slednji se je s podajo z gol Christopherja Nkunkuja odkupil v 42. minuti, a je City do polčasa zadel še enkrat, ko je z roko v kazenskem prostoru igral Lukas Klostermann, enajstmetrovko pa je v gol spremenil Riyad Mahrez. A nemški prvoligaš se ni dal, kljub dvema goloma Nkunkuja v drugem polčasu pa je moral priznati poraz s teniških 3:6. Za sinje modre so zadeli še Jack Grealish, Joao Cancelo in Gabriel Jesus. V 79. minuti je bil izključen tudi gostujoči branilec Angelino, Kampl ni dobil priložnosti za igro.

V skupini B je bilo vroče tudi po zaslugi spopada evropskih velikanov Liverpoola in AC Milana na Anfieldu, ki ga je moral žal izpustiti največji gostujoči adut Zlatan Ibrahimović. Tam je bilo v prvih 45 minutah skoraj od začetka do konca polčasa vse v znamenju Liverpoolčanov, ki so po avtogolu Fikaya Tomorija (preusmeril je podajo oziroma strel Trenta Alenxandra-Arnolda) zasluženo povedli v deveti minuti. Mohamed Salah je imel po igranju z roko Ismaela Bennacerja nato v 14. minuti na voljo še najstrožjo kazen, ki pa jo je zapravil Mohamed Salah. Liverpoolčani so imeli še več zrelih priložnosti, na koncu pa je na premor s prednostjo v neverjetnem slogu odšel Milan. V slogu istanbulske srhljivke iz leta 2005, ko je naslov v finalu na račun zapravljivih Milančanov osvojil Liverpool, sta domače navijače v dveh napadih med 42. in 44. minuto šokirala Ante Rebić in Brahim Diaz.



Odlično je Milan začel tudi drugi polčas, ko je po prvem kotu Italijanov na tekmi Simon Kjaer ostal sam na oddaljenejši vratnici in zadel v prazno mrežo, a sodniki zaradi prepovedanega položaja gola niso priznali. Drugače je bilo že v enem naslednjih napadov, ko je Divock Origi mojstrsko zaposlil Salaha, ta pa je na robu prepovedanega položaja spravil žogo v tekmečevo mrežo. VAR-pregled je tokrat osrečil rdeče, ki so se tako vrnili v igro za zmago. To jim je prinesel prekrasen zadetek kapetana Jordana Hendersona, ki je po podaji iz kota izbito žogo s polvolejem poslal v daljši kot Milanovih vrat.
 

Porto pretrd oreh za Atletico, Haller kar štirikrat zatresel mrežo Sportinga


V isti skupini najdemo tudi Atletico Madrid slovenskega vratarja Jana Oblaka, ki je prvič v vlogi španskega prvaka na tekmi lige prvakov pričakal stare znance iz Porta, s katerimi je kot član Benfice odigral številne derbije. Romunski sodniki z Ovidiujem Hateganom na čelu niso imeli svojega večera, saj so samo v prvem polčasu spregledali najmanj eno izključitev po grobih štartih Luisa Diaza in Zaiduja Sanusija nad Josejem Mario Gimenezom v 17. oziroma Kokejem v 21. minuti. V 27. minuti so Romuni spregledali tudi prekršek Geoffreyja Kondogbiaja nad Sanusijem, potem ko se je slednji pripravljal na strel v kazenskem prostoru.

Navijači Atletica so kar dvakrat izžvižgali novega (starega) napadalca Antoina Griezmanna, najprej ob predstavitvi ekipe pred tekmo, nato ob menjavi v drugem polčasu, ko je ekipa Oblaka odločneje krenila po vse tri točke proti čvrstim gostom, lanskim četrtfinalistom, imela pa tudi nekaj sreče, da je bil zadetek Mehdija Taremija v 81. minuti zaradi igre z roko po precejšnji zmedi v Atleticovi obrambi razveljavljen. Porto je tekmo sklenil brez izključenega Chancela Mbembe, ki je zaradi spotikanja v 95. minuti dobil neposreden rdeči karton.

Sebastien Haller je pustošil po Lizboni, kjer je reprezentančni napadalec Slonokoščene obale dosegel kar štiri gole za Ajax ob zmagi nad portugalskim prvakom Sportingom (5:1). S tem se je pridružil izbrani družbi najboljših svetovnih napadalcev, ki so s podobnimi podvigi zablesteli v najelitnejšem evropskem tekmovanju. Rekord (5 golov) sicer ostaja v rokah Argentinca Messija in Brazilca Luiza Adriana.

Preberite še:

Komentarji: