Putin bi Blatterju dal Nobelovo nagrado

Predsednik FIFA Sepp Blatter ima tudi po korupcijski aferi tesnega zaveznika - ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Objavljeno
28. julij 2015 16.15
SOCCER-WORLD/DRAW
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

St. Peterburg - Medtem ko se je nogometna javnost po razkritju korupcijskega škandala znotraj Svetovne nogometne zveze (FIFA) obrnila proti Seppu Blatterju in zahtevala njegov odstop z mesta predsednika, ima švicarski veljak vendarle še kar nekaj zaveznikov. Eden najpomembnejših je ruski predsednik Vladimir Putin, s katerim sta nedavno skupaj odprla nedavni žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2018.

Že v uvodnem nagovoru v St. Peterburgu sta laskala en drugemu. »Hvala, predsednik Putin, zaradi vas se tukaj počutimo srečno in udobno,« je denimo dejal Blatter ob žrebu, ki so ga izvedli kar v uradni Putinovi rezidenci, za glavnega nogometnega veljaka pa je bila pot v St. Peterburg šele prva, odkar se je znašel pod drobnogledom ameriških in švicarskih preiskovalcev.

Putin je nato podobno izjavil v pogovoru za švicarsko televizijo RTS in celo dejal, da bi si Blatter za svoje delo zaslužil  posebno priznanje. »Tako prizadevnim ljudem kot je Blatter bi morali deliti Nobelove nagrade,« je dejal ruski predsednik, čigar športni posli so bili pred Sočijem prav tako velika uganka in tarča kritik zaradi rekordnega zneska, ki ga je država porabila za organizacijo olimpijskih iger. Zdaj se preiskovalci posvečaju tudi poslom, povezanim z organizacijo nogometnega SP 2018.

Putin je še izjavil, da je prepričan v Blatterjevo nedolžnost in da ni vpleten v korpucijo. Menil je namreč, da Američani skupaj z britansko pomočjo še vedno nadaljujejo boj za organizacijo svetovnega prvenstva, ki so ga pred leti nesrečno izgubili - Anglija je bila poraženec izbora za SP 2018, ZDA pa za SP 2022, ki ga je dobil Katar.

Blatter si s svojim prispevkom v nogometu že dolgo odkrito želi Nobelove nagrade za mir, a izbruh korupcijske afere je njegove upe bržkone dokončno pokopal.